Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Nohut Genotiplerinde Cluster Analizi ve Önemli Kalite Parametreleri Arasındaki İlişkiler

Yıl 2016, Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-1, 196 - 200, 30.11.2016
https://doi.org/10.21566/tarbitderg.280383

Öz



Bu araştırmada, nohut tanesinde
bulunan önemli kalite unsurları arasındaki ilişkiler ile protein miktarı
üzerine diğer kalite parametrelerinin doğrudan ve dolaylı etkileri incelenmiş
ve cluster analizi ile dendrogram oluşturulmuştur.
Yapılan
istatistiksel
analizler sonucunda, protein oranı ile nitrojensiz öz
maddeler arasında önemli-negatif (-0.8030**) ilişki tespit edilirken, protein
oranı ile kükürt miktarı arasında önemli-pozitif (0.7535*) ilişki bulunmuştur.
Yapılan path analizine göre doğrudan etkilerinin yüksek olması nedeniyle
protein oranına yönelik yapılacak olan çalışmalarda yağ oranı, bor miktarı,
fosfor miktarı ve nitrojensiz öz maddeler oranı üzerinde durulması gerektiği
sonucuna varılmıştır. Nohut genotipleri üzerinde yapılan cluster analizi sonucunda
genotiplerin başlıca 2 gruba ayrıldığı ve mesafenin 1.74-5.93 değerleri
aralığında değişim gösterdiği belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Champ M., 2002. Non-nutrient bioactive substances of pulses. British J. Nutrition, 3: 307-319
  • Clemente A., Moreno F.J., Marín-Manzano M.C., Jimenez E. and Domoney C., 2009. The cytotoxic effect of bowman–birk isoinhibitors, ibb1 and ibbd2 from soybean (Glycine max) on HT29 human colorectal cancer cells is related to their intrinsic ability to inhibit serine proteases. Molecular and Nutrition Food Research, 54: 396–405
  • Forina M. and Lanteri S., 1984. Data Analysis in Food Chemistry, (Ed: B.R. Kowalski), Chemometrics, Mathemathics and Statistics in Chemistry. Reidel Publishing Company, 305–349
  • Ghoss R.K. and Chatterjee B.N., 1988. Path analysis of important growth functions of indian mustard (Brassica juncea L. Czern and Coss.). J. Agronomy & Crop Sci., 160: 116-121
  • İşler N. ve Çalışkan M.E., 1998. Gap bölgesi ekolojik koşullarında soyada (Glycine max (L.) Merr.) verim ve verime etkili bazı özelliklerin korelasyonu ve path analizi. Tr. J. of Agriculture and Forestry, 22: 1-5
  • Kahraman A., Ceyhan E. and Harmankaya M, 2015. Nutritional variation and drought tolerance in chickpeas (Cicer arietinum L.). J. Elem., 20 (2): 331-341
  • Kahraman A., Önder M. and Ceyhan E., 2012. The importance of bioconservation and biodiversity in Turkey. International Journal of Bioscience, Biochemistry and Bioinformatics, 2(2): 95-99
  • Li T., Dai L., Li L., Hu X., Dong L., Li J., Salim S.K., Fu J. and Zhong H., 2011. Typing of unknown microorganisms based on quantitative analysis of fatty acids by mass spectrometry and hierarchical clustering. Analytica Chimica Acta, 684: 8–16
  • Moita Neto J.M. and Moita G.C., 1998. An introduction analysis exploratory multivariate date. Quimica Nova, 21: 467–469
  • Norton G., Bliss F.A. and Bressani R., 1985. Biochemical and Nutritional Attributes of Grain Legumes, (Ed: R.J. Summerfield, E.H. Roberts), Grain Legume Crops. Collins, London, pp. 73–114
  • Önder M., 1995. Kışlık kolzada dane ve yağ verimi ile bazı verim komponentlerinin korelasyonu ve path analizi. S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(10): 39–49
  • Önder M., 1996. Soya dane, yağ ve protein verimi ile bazı verim unsurları arasındaki ilişkiler. S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(12): 7–16
  • Önder M. and Babaoğlu M., 2001. Interactions amongst grain variables in various dwarf dry bean (Phaseolus vulgaris L.) cultivars. Journal Agronomy and Crop Science, 187: 19–23
  • Poehlman J.M., 1979. Breeding Field Crops (2nd Ed.). The Avi Publishing Company, Inc., Connecticut, 483
  • Shabana R., Shrief S.A., Ibrahim A.F. and Geisler G., 1990. Correlation and path coefficient analysis for some new released spring rapeseed cultivars under different competetive systems. J. Agronomy & Crop Sci., 165: 138-143
  • Wang N., Hatcher D.W., Toews R. and Gawalko E.J., 2009. Influence of cooking and dehulling on nutritional composition of several varieties of lentils (Lens culinaris). Food Science and Technology, 42: 842–848

Cluster Analysis in Chickpea Genotypes and Relations Amongst Important Quality Parameters

Yıl 2016, Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-1, 196 - 200, 30.11.2016
https://doi.org/10.21566/tarbitderg.280383

Öz



In the present study, relations amongst the important quality parameters,
direct-indirect effects on protein ratio in chickpea seeds were evaluated and
dendrogram was made by cluster analysis. Statistical analysis showed that there
was significant-negative relation between (-0.8030**) protein ratio and
non-nitrogenous pith substances while there was significant-positive (0.7535*)
relation between protein ratio and sulfur content. Results of the path analysis
showed that oil ratio, content of boron and phosphorus and content of
non-nitrogenous pith substances are important characteristics in case of
protein based Works due to having high value of direct effect. Cluster
analysis showed 2 main groups and distance among the genotypes was ranged from
1.74 to 5.93 values.

Kaynakça

  • Champ M., 2002. Non-nutrient bioactive substances of pulses. British J. Nutrition, 3: 307-319
  • Clemente A., Moreno F.J., Marín-Manzano M.C., Jimenez E. and Domoney C., 2009. The cytotoxic effect of bowman–birk isoinhibitors, ibb1 and ibbd2 from soybean (Glycine max) on HT29 human colorectal cancer cells is related to their intrinsic ability to inhibit serine proteases. Molecular and Nutrition Food Research, 54: 396–405
  • Forina M. and Lanteri S., 1984. Data Analysis in Food Chemistry, (Ed: B.R. Kowalski), Chemometrics, Mathemathics and Statistics in Chemistry. Reidel Publishing Company, 305–349
  • Ghoss R.K. and Chatterjee B.N., 1988. Path analysis of important growth functions of indian mustard (Brassica juncea L. Czern and Coss.). J. Agronomy & Crop Sci., 160: 116-121
  • İşler N. ve Çalışkan M.E., 1998. Gap bölgesi ekolojik koşullarında soyada (Glycine max (L.) Merr.) verim ve verime etkili bazı özelliklerin korelasyonu ve path analizi. Tr. J. of Agriculture and Forestry, 22: 1-5
  • Kahraman A., Ceyhan E. and Harmankaya M, 2015. Nutritional variation and drought tolerance in chickpeas (Cicer arietinum L.). J. Elem., 20 (2): 331-341
  • Kahraman A., Önder M. and Ceyhan E., 2012. The importance of bioconservation and biodiversity in Turkey. International Journal of Bioscience, Biochemistry and Bioinformatics, 2(2): 95-99
  • Li T., Dai L., Li L., Hu X., Dong L., Li J., Salim S.K., Fu J. and Zhong H., 2011. Typing of unknown microorganisms based on quantitative analysis of fatty acids by mass spectrometry and hierarchical clustering. Analytica Chimica Acta, 684: 8–16
  • Moita Neto J.M. and Moita G.C., 1998. An introduction analysis exploratory multivariate date. Quimica Nova, 21: 467–469
  • Norton G., Bliss F.A. and Bressani R., 1985. Biochemical and Nutritional Attributes of Grain Legumes, (Ed: R.J. Summerfield, E.H. Roberts), Grain Legume Crops. Collins, London, pp. 73–114
  • Önder M., 1995. Kışlık kolzada dane ve yağ verimi ile bazı verim komponentlerinin korelasyonu ve path analizi. S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 8(10): 39–49
  • Önder M., 1996. Soya dane, yağ ve protein verimi ile bazı verim unsurları arasındaki ilişkiler. S.Ü. Ziraat Fakültesi Dergisi, 10(12): 7–16
  • Önder M. and Babaoğlu M., 2001. Interactions amongst grain variables in various dwarf dry bean (Phaseolus vulgaris L.) cultivars. Journal Agronomy and Crop Science, 187: 19–23
  • Poehlman J.M., 1979. Breeding Field Crops (2nd Ed.). The Avi Publishing Company, Inc., Connecticut, 483
  • Shabana R., Shrief S.A., Ibrahim A.F. and Geisler G., 1990. Correlation and path coefficient analysis for some new released spring rapeseed cultivars under different competetive systems. J. Agronomy & Crop Sci., 165: 138-143
  • Wang N., Hatcher D.W., Toews R. and Gawalko E.J., 2009. Influence of cooking and dehulling on nutritional composition of several varieties of lentils (Lens culinaris). Food Science and Technology, 42: 842–848
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ali Kahraman

Mustafa Önder Bu kişi benim

Ercan Ceyhan Bu kişi benim

Furkan Ulukuş Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Kasım 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 25 Sayı: ÖZEL SAYI-1

Kaynak Göster

APA Kahraman, A., Önder, M., Ceyhan, E., Ulukuş, F. (2016). Nohut Genotiplerinde Cluster Analizi ve Önemli Kalite Parametreleri Arasındaki İlişkiler. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, 25(ÖZEL SAYI-1), 196-200. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.280383
AMA Kahraman A, Önder M, Ceyhan E, Ulukuş F. Nohut Genotiplerinde Cluster Analizi ve Önemli Kalite Parametreleri Arasındaki İlişkiler. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. Kasım 2016;25(ÖZEL SAYI-1):196-200. doi:10.21566/tarbitderg.280383
Chicago Kahraman, Ali, Mustafa Önder, Ercan Ceyhan, ve Furkan Ulukuş. “Nohut Genotiplerinde Cluster Analizi Ve Önemli Kalite Parametreleri Arasındaki İlişkiler”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25, sy. ÖZEL SAYI-1 (Kasım 2016): 196-200. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.280383.
EndNote Kahraman A, Önder M, Ceyhan E, Ulukuş F (01 Kasım 2016) Nohut Genotiplerinde Cluster Analizi ve Önemli Kalite Parametreleri Arasındaki İlişkiler. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25 ÖZEL SAYI-1 196–200.
IEEE A. Kahraman, M. Önder, E. Ceyhan, ve F. Ulukuş, “Nohut Genotiplerinde Cluster Analizi ve Önemli Kalite Parametreleri Arasındaki İlişkiler”, Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 25, sy. ÖZEL SAYI-1, ss. 196–200, 2016, doi: 10.21566/tarbitderg.280383.
ISNAD Kahraman, Ali vd. “Nohut Genotiplerinde Cluster Analizi Ve Önemli Kalite Parametreleri Arasındaki İlişkiler”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi 25/ÖZEL SAYI-1 (Kasım 2016), 196-200. https://doi.org/10.21566/tarbitderg.280383.
JAMA Kahraman A, Önder M, Ceyhan E, Ulukuş F. Nohut Genotiplerinde Cluster Analizi ve Önemli Kalite Parametreleri Arasındaki İlişkiler. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25:196–200.
MLA Kahraman, Ali vd. “Nohut Genotiplerinde Cluster Analizi Ve Önemli Kalite Parametreleri Arasındaki İlişkiler”. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi, c. 25, sy. ÖZEL SAYI-1, 2016, ss. 196-00, doi:10.21566/tarbitderg.280383.
Vancouver Kahraman A, Önder M, Ceyhan E, Ulukuş F. Nohut Genotiplerinde Cluster Analizi ve Önemli Kalite Parametreleri Arasındaki İlişkiler. Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Dergisi. 2016;25(ÖZEL SAYI-1):196-200.

Cited By