Güncel Sayı

Cilt: 17 Sayı: 2, 25.12.2023

Yıl: 2023

Makaleler

Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri, Hititoloji, Sumeroloji, Asuroloji, Latin Dili ve Edebiyatı ile Eski Yunan Dili ve Edebiyatı sahaları üzerine özgün bilimsel yayın yapmak. Bu alanlarla ilgili filolojik materyallerin ilk incelemelerini yaparak bilim dünyasına sunmak. 

Dergimizin öncelikli kapsam alanı Sumerce, Akadca, Hititçe ve Hurrice çivi yazılı belgeler, Grekçe ve Latince yazıtlar ile Arkeolojik materyallerin değerlendirildiği çalışmalardır. Ayrıca Eski Anadolu ve Mezopotamya Eskiçağ Tarihi alanında yapılan özgün çalışmalar da dergimizin yayın kapsamına girmektedir.

ARCHIVUM ANATOLICUM / ANADOLU ARŞİVLERİ

YAYIN İLKELERİ

              1.      ARCHIVUM ANATOLICUM Hititoloji, Latin Dili ve Edebiyatı, Sumeroloji, Yunan Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalları (= Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Eskiçağ Dilleri ve                         Kültürleri Bölümü) tarafından bir cilt iki sayı olmak üzere yılda iki kez Haziran ve Aralık aylarında “özgün makaleleri içeren bir dergi” olarak yayınlanır.

2.      ARCHIVUM ANATOLICUM hakemli bir süreli yayındır.

3.      Makalelerin başka bir yerde farklı bir dilde de olsa, daha önce yayınlanmamış olması gerekir.

4.      Yazarların çalışmalarını göndermeden önce ORCID numaralarını https://orcid.org/register adresinden almış olmaları gereklidir.

5.   Dergiye makale çalışmalarını göndermek isteyen yazarlar öncelikle https://dergipark.org.tr/login adresinden dergipark’a kaydolmalı ve Archivum Anatolicum (ArAn) dergisinin sayfasındaki (https://dergipark.org.tr/journal/2467/submission/start) sisteme makale yükleme adımlarını takip ederek makalelerini yüklemelidir.

6.      Makaleler sisteme WORD formatında yüklenmeli ve yazar ismi ya da isimleri belirtilmemiş olmalıdır.

7.      Makaleler Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca ve İtalyanca olabilir.

8.      Türkçe yazılmış makaleler için Türkçe ve İngilizce; yabancı dilde yazılmış makaleler için İngilizce ve Türkçe özet yazılmalıdır. Özetler “Öz” ve “Abstract” başlıkları altında yazılmalı ve 200 kelimeyi geçmemelidir.

9.      En az dört en fazla altı anahtar sözcük ve keywords belirlenmelidir.

10.  Makale başlığının altında yazar(lar)ın adı yer almalı, (*) işareti ile ilk sayfanın altına yazar(lar)ın unvan ve adres bilgileri belirtilmelidir.

11.  Makalelerde yer alan süreli yayınlar aşağıda belirtilen yayınlarda bulunan/kullanılan “Kısaltmalar”a göre düzenlenmektedir:


AHw    Akkadisches Handwörterbuch – Wiesbaden 1958-1981.

                  CAD    The Assyrian Dictionary of the Oriental Institute of the University of Chicago – Chicago 1956vd.

                                        CHD    The Hittite Dictionary of the Oriental Institute of the University of Chicago – Chicago 1980vd.

                             HW2     Hethitisches of Wörterbuch – Heidelberg 1975vd.

                             OCD    The Oxford Classical Dictionary – Oxford 1970vd.

12.   Başvurulan kaynaklar ve dipnotlar aşağıda yer alan örneklerdeki sistemde (The Chicago Manual of Style-Chicago Sistemi) verilmelidir. Daha fazla örnek için bakınız:

(http://www.chicagomanualofstyle.org/tools_citationguide/citation-guide-1.html).

                                   Dipnot Gösterimi

Kitaplar:

Tek Yazarlı; İlk Geçtiği Yerde

Yazar Adı Soyadı, Eser adı(İtalik) (Yer: Yayınevi, Tarih), Sayfa/sayfalar.

Cahit Günbattı, Kültepe-Kaniş Anadolu’da İlk Yazı, İlk Belgeler (Kayseri: Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları, 2012), 115.

Tek Yazarlı; İkinci Geçtiği Yerde

Yazar Soyadı, Eser adı(İtalik), Sayfa/sayfalar.

Günbattı, Kültepe-Kaniş, 115.

Birden Fazla Yazarlı; İlk Geçtiği Yerde

Birinci Yazar Adı Soyadı ve İkinci Yazar Adı Soyadı, Eser adı(İtalik) (Yer: Yayınevi, Tarih), Sayfa/sayfalar.

Emin Bilgiç ve Cahit Günbattı, Ankaraner Kültepe Texte III (AKT 3), FAOS Beiheft 3. (Stuttgart: 1995), 34.

Birden Fazla Yazarlı; İkinci Geçtiği Yerde

Birinci Yazar Soyadı ve İkinci Yazar Soyadı, Eser adı(İtalik), Sayfa/sayfalar.

Bilgiç ve Günbattı, Ankaraner Kültepe Texte III, 34.

Kitap Bölümleri:

İlk Geçtiği Yerde

Yazar Adı Soyadı, “Makalenin Adı”, editör(ler) adı soyadı.(ed.) Eser adı(İtalik), (Yer: Yayınevi, Tarih), Sayfa/sayfalar.

Karl Hecker, “Schultexte vom Kültepe”, M. J. Mellink, E. Porada, T. Özgüç (ed.), Aspects of Art and Iconography: Anatolia and its Neighbors. Studies in Honor of Nimet Özgüç, (Ankara: 1993), 35.

İkinci Geçtiği Yerde

Yazar Soyadı, “Makalenin Adı”, Sayfa/sayfalar.

Hecker, “Schultexte vom Kültepe”, 35.

Makaleler:                                

İlk Geçtiği Yerde

Cahit Günbattı, “Kültepe’de Bulunmuş İki Anlaşma Metni”, Belleten LXIX/ 256, (2005): 775.

İkinci Geçtiği Yerde

Cahit Günbattı, “Kültepe’de Bulunmuş İki Anlaşma Metni”,775.

Kaynakça Gösterimi

Kitaplar:

Günbattı, Cahit. Kültepe-Kaniş Anadolu’da İlk Yazı, İlk Belgeler. Kayseri: Kayseri Büyükşehir Belediyesi Kültür Yayınları, 2012.

Bilgiç, Emin ve Günbattı, Cahit. Ankaraner Kültepe Texte III (AKT 3), FAOS Beiheft 3. Stuttgart: 1995.

Kitap Bölümleri:

Hecker, Karl. “Schultexte vom Kültepe”, ed. M. J. Mellink, E. Porada ve T. Özgüç, Aspects of Art and Iconography: Anatolia and its Neighbors. Studies in Honor of Nimet Özgüç. 281-291. Ankara,  1993.

Makaleler:

Günbattı, Cahit. “Kültepe’de Bulunmuş İki Anlaşma Metni”, Belleten LXIX/256 (2005): 759-784.

13.  Bölüm başlıklarını ve ara başlıkları belirtmek için bold/kalın kullanılmalıdır. Metin: 20 sayfayı açmayacak şekilde, Times New Roman, 11 punto, tek satır aralıklı ve iki yana dayalı olmalıdır. Dipnotlar: Sayfa altında New Roman, 9 punto, tek satır aralıklı ve iki yana dayalı olarak yazılmalıdır. Görsel malzeme 10 sayfayı aşmayacak şekilde tasarlanmalıdır (eğer makale ya da görsel malzeme daha uzun olacaksa editörlere önceden bilgi verilmelidir).

14.  Sayfa yapısı aşağıdaki gibi olmalıdır:

a) Kenar boşlukları: Üst 5,6 cm, alt 5,6 cm, sol 4,5 cm, sağ 4,5 cm

b) Düzen: Tek çift sayfalar farklı, ilk sayfalar farklı

15.  Makalelerin Ithenticate raporu (benzerlik raporu) ile birlikte gönderilmesi gerekmektedir.

16. Yazar(lar) çalışma kapsamında destek alınan kişi veya kuruluşları dip not olarak belirtmelidir.

17.  Dergimize gönderilen makaleleri yayınlama hakkı saklı tutulmaktadır.

 

                     İletişim adresleri:

ARCHIVUM ANATOLICUM

Ankara Üniversitesi

Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi

Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölümü Başkanlığı

06100 Sıhhiye / ANKARA / TÜRKİYE

e-posta:    archivumanatolicum@gmail.com


ETİK İLKELER

Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve World Association of Medical Editors (WAME) tarafından yayınlanan etik yayıncılık ilkelerini benimseyen Archivum Anatolicum Dergisi yayın etiğinde en yüksek standartlara bağlıdır. Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing başlığı altında ifade edilen ilkeler için: https://publicationethics.org/resources/guidelines-new/principles-transparency-and-best-practice-scholarly-publishing

Dergiye gönderilen makaleler farklı bir dilde de olsa daha önce yayınlanmamış, orijinal ve değerlendirilmek üzere başka bir dergiye gönderilmemiş olmalıdır. Makalelerin yayımlanmasına bir editör ve en az iki hakem tarafından çift kör değerlendirme süreci sonunda karar verilir. İntihal, yinelenen yayın, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştırma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi vb. etik dışı davranışlar olarak kabul edilir.

Kabul edilen etik standartlara uygun olmayan makaleler değerlendirmeye alınmaz ya da yayın için kabul edilmez. Etik kurallara uymadığı yayınlandıktan sonra tespit edilen makaleler yayından çıkartılır. Makalelerin etik kurallara uygunluğundan yazarları sorumludur.

YAYIN POLİTİKASI
Archivum Anatolicum Dergisi'nin yayın politikası, makale değerlendirme ve yayın süreci aşağıda belirtilmiştir.
Açık Erişim Politikası
Archivum Anatolicum Dergisi, açık erişimli bir dergidir. Bilginin yayılması ilkesi kapsamında Derginin arşivi dâhil tüm makalelere ücretsiz erişilebilmektedir.
Archivum Anatolicum Dergisi 12 Eylül 2012 tarihinde kabul edilen Budapeşte Açık Erişim Girişimi'ni desteklemektedir. Dergi Yazı Kurulu tarafından benimsenen açık erişim politikaları https://budapestopenaccessinitiative.org/boai-10-translations/turkish-translation adresinde yer almaktadır.


Makale Değerlendirme Süreçleri

Körleme Yöntemi

Archivum Anatolicum-Anadolu Arşivleri Dergisi (ArAn)’nde, bütün makalelerin hakem değerlendirme sürecinde, makalelerin yazar ve hakem bilgilerinin gizlendiği karşılıklı çift körleme hakemlik değerlendirmesi uygulanmaktadır.

Ön Değerlendirme Süreci

Archivum Anatolicum-Anadolu Arşivleri Dergisi (ArAn)’ne gönderilen makaleler, ilk olarak Editör ve Yayın Kurulu tarafından değerlendirilir. Derginin amaç ve kapsamına, dergide kabul edilen dillerin yazım ve anlatım kurallarına uymayan, özgün olmadığı anlaşılan ve yayın kurallarına uymayan makaleler dış hakeme gönderilmeden reddedilir. Editör, bu durum hakkında makalenin yazar(lar)ına, makalenin dergiye teslim tarihinden itibaren en geç iki hafta içerisinde bilgi verir. Editör ve Yayın Kurulu tarafından uygun bulunan makalelerin hakem süreci başlatılır.

Hakem Belirleme Süreci

Makaleler, konu ve içerik bakımından ilgili uzmanlara hakemlik değerlendirmesi için gönderilir. Makalenin ön değerlendirmesini yapan Yayın Kurulu üyesi, Archivum Anatolicum-Anadolu Arşivleri Dergisi (ArAn)’nin hakem havuzundaki uzmanlardan ilgili ikisini hakem olarak önerir ya da makalenin konusuyla ilgili yeni hakem/hakemler önerebilir. Sorumlu Yayın Kurulu üyesinden gelen hakem önerileri değerlendirilir ve uygun bulunması halinde makaleler hakemlere gönderilir. Hakemlik yapmayı kabul eden uzmanlar değerlendirdikleri makaleler hakkındaki süreç, bilgi ve belgeyi üçüncü kişi ya da kuruluşlarla paylaşmayacaklarını taahhüt ederler.

Hakem Değerlendirme Süreci

Hakemlik yapmayı kabul eden uzmanlara değerlendirme süresi olarak 15 gün süre tanınır. Hakemlerden gelen düzeltme önerileri doğrultusunda,

yazarların gerekli düzeltme ve düzenlemelerini 15 gün içerisinde tamamlamaları gerekir. Hakemler, değerlendirdikleri makaleler için en fazla iki düzeltme önerebilirler. Hakemler, makalenin düzeltilmiş halini inceleyerek, “yayınlanabilir” veya “yayınlanamaz” kararı verirler.

Değerlendirme Sonucu

Hakemlerden gelen görüş ve önerileri, çalışmadan sorumlu Yayın Kurulu üyesi en geç iki hafta içerisinde inceler ve makale hakkındaki kendi görüşünü Editöre iletir.

Editör Kararı

Editör; hakemler ve sorumlu Yayın Kurulu üyesinin “yayınlanabilir” görüşü verdiği makalelerle ilgili son kararı, iThenticate denetim uygulaması üzerinden alınan intihal raporlarının sonuçlarına göre verir. “Yayınlanamaz” görüşü verilen makaleler, intihal denetimi yapılmadan yazarlarına iade edilir. Yayınlanması uygun bulunan makalelerin yazarları, yayım aşamasından önce Dergimizle ilgili “Telif Hakkı Devir Formu”nu doldurarak Editör’e iletmek zorundadırlar.

Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesine bağlı Archivum Anatolicum Dergisi'nin bütün giderleri ilgili kurumlar tarafından karşılanmaktadır. Dergiye makale gönderimi, makalelerin değerlendirme ve yayılama süreçlerinin hiçbirinde yazarlardan herhangi bir ücret talep edilmemektedir. Bilimsel, akademik makalelerin yayımlandığı Archivum Anatolicum Dergisi, kar amacı gütmeyen ücretsiz bir dergidir.