Güncel Sayı

Cilt: 1 Sayı: 1, 21.12.2023

Yıl: 2023

BAU-ART Sanat Dergisi müzik, müzik teknolojileri ve sahne sanatlarının tüm alanlarını kapsayarak teorik ve pratik araştırmalarla akademik anlamda niteliği yükseltmek ve sanatta interdisipliner bir platform yaratarak Türkiye’de sanat tartışmalarına katkı sağlamayı amaçlamaktadır. 

BAU-ART Sanat Dergisi ulusal hakemli bir dergi olarak ilgili alanlarıyla performans (icra) incelemelerine, çalışmalara ve interdisipliner yaklaşımlara açık olmayı hedeflemektedir. Özgün, araştırma, derleme ve çeviri makalelerine de yer verecek olan dergimiz, yılda iki kez olmak üzere (Temmuz-Aralık) yayımlanmaktadır.

1. Yazılar Microsoft Word programında yazılmalıdır.
2. Yazılar Times New Roman 12 punto ile 1,5 aralıklı yazılmalıdır. Sayfa düzeni için üst 2,5 cm, alt 2,5 cm, sağ 2,5 cm ve sol 3 cm boşluk bırakılmalı ve her sayfa ortalı bir şekilde numaralandırılmalıdır.
3. Metin genelinde yapılacak alıntılar ve kaynakça APA-6 formatına uygun olarak hazırlanmalıdır.
Detaylı Bilgi: http://www.tk.org.tr/APA/apa_2.pdf
4. Metinleriniz öz, abstract, kaynakça ve dipnotlar hariç 3500-7000 kelime sayısı arasında olmalıdır.
5. Yazılarınızda kullanılacak görsellerin sayısı 10’u geçmemelidir. Görselleriniz hem yazının içerisinde hem de yüksek kaliteli (300 dpi, jpeg, tiff veya pdf formatlarında) olarak ayrı bir dosyada gönderilmelidir.
6. Yazının ana başlığı ortalanmış, 12 punto koyu yazılmalıdır. Her sözcüğün baş harfi büyük yazılmalıdır.
7. Yayın başlığında sıralama; Türkçe başlık sonrasında İngilizce başlık, Türkçe Öz ve Abstract sırasıyla gitmelidir.
8. Yazarın (varsa) unvanı, ismi, (varsa) bağlı bulunduğu kuruluş ve iletişim maili sayfanın en altında Times New Roman 8 punto olarak verilmelidir. Bu bilginin girilmesi için kullanılacak dipnotta * simgesi kullanılmalıdır. Ayrıca her bir yazarın ORCID numarası yazılmalıdır.
ORCID numarası almak için; https://orcid.org/
9. Türkçe ve İngilizce olarak yazılmış özetler 120-250 kelime aralığında, tek satır olarak Times New Roman 10 punto olarak verilmelidir.
10. Öz/Abstract, makalenin amaç, yöntem ve sonuçlarına değinmeli, çalışma hakkında yeterli bilgiyi verecek içerikte hazırlanmalıdır.
11. Özün altında anahtar kelimeler (keywords) 10 punto ve italik olarak belirtilmelidir. Anahtar kelime sayısı 5 olmalıdır. Sadece Anahtar Kelimeler ve Keywords kelimeleri koyu olarak yazılmalıdır.
12. Öz başlığı/diğer başlıklar ile metin arasında ve metin genelindeki paragraflar arasında 1,5 satır boşluk bırakılmalıdır.
13. Yazıdaki tüm başlıklar, “Giriş” ve “Kaynakça” hariç olmak üzere numaralandırılmalı ve koyu yazılmalıdır. Tüm başlık seviyeleri 12 punto yazılmalıdır. Birinci derece başlıklar ve daha alt seviye başlıklar “Her Kelimenin İlk Harfi Büyük” olacak şekilde yazılmalıdır. Başlıklar girintisiz ve sola dayalı olmalıdır.
14. Tablo veya görsellere ilişkin olası kaynak bilgileri de metin içinde gösterilmelidir. Ayrıca yazılarda kullanılan bütün tablo veya görseller kaynakçada GÖRSEL KAYNAKÇA şeklinde ayrı bir başlık altında, Görsel sırasıyla ve APA-6 kaynakça gösterimine uygun olarak yazılmalıdır.
Detaylı Bilgi: http://www.tk.org.tr/APA/apa_2.pdf
15. Tablolara metin içinde atıf verilmelidir.
16. Kişilerin kendi ürettiği görseller (fotoğraf, resim, şekil vb.) görselin adı yanında ve parantez içinde belirtilmelidir. (Fotoğraf yazarın kişisel arşivindendir veya şekil … verilerine dayanılarak yazar tarafından üretilmiştir vb.)
17. Tablolarda tablo içi yatay-dikey başlıklar Koyu yazılmalı, tablodaki diğer değerler normal yazılmalıdır.
18. Metin içerisinde sadece başlıklar koyu yazılacaktır. Bu nedenle önemli olan ve vurgulanmak istenen noktalar italik olarak belirtilebilir.
19. Metin içerisinde maddeleme ile yazılacak olan yazılardan sıra önemi olanlar roma rakamları ile (i,ii…x) sıra önemi olmayanlar ise • simgesi ile yazılmalıdır.
20. Dipnotlarda yapılan açıklamalarda bir kaynağa atıf varsa APA-6 kaynak gösterim kurallarına uygun olarak eklenmelidir.
21. Tezden yapılan yayınlarda dipnota makalenizin tezinizden üretildiğine dair not düşülmelidir.
22. Metin iki tarafa yaslanarak yazılmalıdır.
Not: Bu kurallara uymayan yazılar değerlendirmeye alınmayacak, doğrudan reddedilecektir.

Yayımlama Şartları
1. Dergimizde Türkçe yazılmış yazılar yayınlanacaktır.
2. Dergimize gönderilmiş makaleler başka bir yerde yayınlanmamış olmalıdır.
3. Dergimizde yayınlanan yazıların telif hakları yazarı veya yazarları tarafından karşılıksız olarak Bahçeşehir Üniversitesine devredilmesi gerekmektedir. Bunun için yazarlar Yayın Hakkı Devir Formu’nu imzalayarak telif haklarını devrettiklerini beyan etmek zorundadır.
4. Dergimizde yayınlanan yazılardaki görüşler ve bu konudaki sorumluluk yazarına veya yazarlarına aittir.
5. Dergimizde yayınlanacak çeviri yazılarda çevirmen, eserin yazarından ve/veya yayın hakkına sahip kişi veya kurumdan yazılı yayın izni almak ve bu izin belgesini yayın kuruluna veya editöre iletmek zorundadır.
6. Dergimizin bir sayısında bir yazarın birden fazla yazısı yayınlanamaz.
7. Dergimize gönderilen tüm makaleler benzerlik raporuyla birlikte gönderilmelidir. Benzerlik oranı %15’in üzerinde olan makaleler, dergi kurallarınca yayınlanmaz.
8. Sosyal Bilimler dâhil olmak üzere tüm bilim dallarında yapılan araştırmalar için (anket ya da ölçek uygulamayı gerektiren, görüşme ve gözlem içeren; doküman, resim, anket vb. diğerleri tarafından geliştirilen ve kullanım izni gerektiren çalışmalar) ve etik kurul kararı gerektiren çalışmalar için ayrı ayrı etik kurul onayı alınmış olmalıdır. Etik Kurul izni gerektiren çalışmalar için etik kurullardan ya da komisyonlardan gerekli izinlerin araştırma yapılmadan önce alınmış olması, bunların makale içeriğinde belirtilmesi ve ek olarak sunulması gerekmektedir. Bu izinlerin olmaması durumunda yayın ön inceleme safhasında yazara iade edilir.

BAU-ART Sanat Dergisi, yayın sürecindeki paydaşları (yazarlar, editörler, hakemler) arasında meydana gelebilecek sorunların (conflict of interest) önüne geçilmesine gayret etmektedir. Dolayısıyla yazıların ortaya çıkmasındaki tüm aşamalarda paydaşların ve okuyucuların da etik ilkelere uyum sağlamaları beklenir. Bu hâliyle derginin açık erişim ve yayın etiği politikaları, Yayın Etiği Komitesi tarafından (Committee on Publication Ethics, COPE) açık erişimde yayımlanmış olan kılavuz ve politikalara uygun biçimde düzenlenmiştir ve yayın evrelerinin tüm bileşenlerinde etik ilkelere uyulması gereklilik arz etmektedir.

Dergimize gönderilen yazılar iki ayrı hakem tarafından değerlendirilir. Hakemlerden birinin olumlu, diğerinin olumsuz görüş bildirmesi halinde üçüncü bir hakeme başvurulur. Yazıların yayınlanması için en az iki hakemin olumlu görüş bildirmesi şarttır. Hakem görüşü doğrultusunda yazarlardan kısaltma ve/veya düzeltme yapmaları istenebilir.

Yazarların Etik Sorumlulukları
Derginin yayın sürecine girecek tüm çalışmaların Fikir ve Sanat Eserleri için Telif Hakları kurallarına uyması beklenmektedir. Yazarlar, yayın için değerlendirilmek üzere dergiye yolladıkları makalenin intihal kontrolünü yapmak ve başvuru sırasında bildirmekle yükümlüdür.

Dergiye gönderilen makalelerin bilimsel ve etik kurallara uygun olup olmayışı yazarların sorumluluğundadır. Yazar(lar) tarafından iletilen makaleler orijinal, daha önce başka bir yerde/dilde yayımlanmamış veya değerlendirilmek üzere eş zamanlı olarak başka bir yere gönderilmemiş olmalıdır.
Tüm yazarlar, yayımlanan yazılarında fark ettikleri hata ya da yanlışlık durumlarını ve bu metinlere ilişkin düzenleme durumlarını editöre bildirmek ve iş birliği yapmak ile yükümlüdür.

Dergimize gönderilen yazıların yazarından veya kurumundan ücret alınmamaktadır.