BibTex RIS Kaynak Göster

Fire Fighting Organization and Its Efficacy Problem in Turkey

Yıl 2015, Cilt: 5 Sayı: 2, 785 - 804, 01.09.2015

Öz

Fire fighting which used to be performed by volunteers thanks to the efforts of citizens in the
Ottoman Empire has been organized in various ways from the beginning of the 18th century
onwards, when the first fire fighting organization was established. Fire fighting services offered by
local and central governments across the world is de-centralized in Turkey, in other words
conducted by local administrations. An effective fire fighting service directly affecting the safety
of those who make use of this service aims to minimize the loss of lives. On the other hand, a
small mistake made by fire fighters and victims jeopardizes their lives. The present study is
primarily intended to investigate, in terms of “effectiveness problems”, the organization of fire
fighting services over time and current methods by which fire fighting services are put into action.
It also aims to study the ways related services are offered within the context of the relationship
between local and central governments. “The urgent need to reform emergency response
institutions” marks the basic suggestion of the study, in which several other suggestions are made
to solve the problems concerning fire fighting services

Türkiye’de İtfaiye Hizmetlerinin Örgütlenmesi ve Etkinliği Sorunu

Yıl 2015, Cilt: 5 Sayı: 2, 785 - 804, 01.09.2015

Öz

Osmanlı İmparatorluğu’nda başlangıçta halkın kendi çabalarıyla ve gönüllülerce yürütülen itfaiye hizmetleri, ilk itfaiye teşkilatının kurulduğu 18. yüzyılın başlarından günümüze değin farklı biçimlerde örgütlenmiştir. Dünyada yerel ve merkezi yönetimler tarafından sunulan itfaiye hizmetleri, Türkiye’de merkezi olmayan bir modelle, yerel yönetimler tarafından yerine getirilmektedir. Hizmetten yararlananların güvenliğini doğrudan etkileyen etkin bir itfaiye hizmeti, can kayıpları ve hasarların azaltılmasını sağlarken, itfaiye personeli tarafından yapılan en küçük bir hata, görevlinin ve kazazedenin yaşamının tehlikeye girmesine neden olabilmektedir. Çalışmada öncelikli olarak, tarihsel bağlamda itfaiye hizmetlerinin örgütlenmesi ve günümüzde itfaiye hizmetlerinin gerçekleşme biçimleri “etkinlik sorunu” açısından incelenmekte, merkezi yönetim ile yerel yönetim ilişkisi kapsamında itfaiye hizmetlerinin sunumu değerlendirilmektedir. İtfaiye hizmetleri ile ilgili karşılaşılan sorunlar ve bu sorunların çözümüne yönelik öneriler çerçevesinde “acil durum müdahale kurumlarının en kısa sürede yapılandırılması” çalışmanın temel önerisini oluşturmaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA59CE85ZG
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Ömer Yavuz Bu kişi benim

Şeniz ANBARLI Bozatay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Eylül 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Cilt: 5 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Yavuz, Ö., & Bozatay, Ş. A. (2015). Türkiye’de İtfaiye Hizmetlerinin Örgütlenmesi ve Etkinliği Sorunu. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 5(2), 785-804.
AMA Yavuz Ö, Bozatay ŞA. Türkiye’de İtfaiye Hizmetlerinin Örgütlenmesi ve Etkinliği Sorunu. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. Eylül 2015;5(2):785-804.
Chicago Yavuz, Ömer, ve Şeniz ANBARLI Bozatay. “Türkiye’de İtfaiye Hizmetlerinin Örgütlenmesi Ve Etkinliği Sorunu”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 5, sy. 2 (Eylül 2015): 785-804.
EndNote Yavuz Ö, Bozatay ŞA (01 Eylül 2015) Türkiye’de İtfaiye Hizmetlerinin Örgütlenmesi ve Etkinliği Sorunu. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 5 2 785–804.
IEEE Ö. Yavuz ve Ş. A. Bozatay, “Türkiye’de İtfaiye Hizmetlerinin Örgütlenmesi ve Etkinliği Sorunu”, Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 5, sy. 2, ss. 785–804, 2015.
ISNAD Yavuz, Ömer - Bozatay, Şeniz ANBARLI. “Türkiye’de İtfaiye Hizmetlerinin Örgütlenmesi Ve Etkinliği Sorunu”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 5/2 (Eylül 2015), 785-804.
JAMA Yavuz Ö, Bozatay ŞA. Türkiye’de İtfaiye Hizmetlerinin Örgütlenmesi ve Etkinliği Sorunu. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2015;5:785–804.
MLA Yavuz, Ömer ve Şeniz ANBARLI Bozatay. “Türkiye’de İtfaiye Hizmetlerinin Örgütlenmesi Ve Etkinliği Sorunu”. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi Ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 5, sy. 2, 2015, ss. 785-04.
Vancouver Yavuz Ö, Bozatay ŞA. Türkiye’de İtfaiye Hizmetlerinin Örgütlenmesi ve Etkinliği Sorunu. Çankırı Karatekin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi. 2015;5(2):785-804.