Güncel Sayı

Cilt: 3 Sayı: 2, 31.12.2023

Yıl: 2023

Araştırma Makaleleri

Derlemeler

Olgu Sunumları

Psikoloji ve Psikiyatride Güncel Araştırma ve İncelemeler (Current Research and Reviews in Psychology and Psychiatry-CRRPP) aralık ve haziran ayları olmak üzere yılda iki kez yayımlanan süreli, açık erişimli, bilimsel hakemli bir dergidir. Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir. CRRPP başta psikoloji ve psikiyatri olmak üzere, hemşirelik, çocuk gelişimi, sosyal hizmet gibi farklı alanlardan orijinal araştırma makalelerini, derleme çalışmalarını ve olgu sunumlarını kabul etmektedir.

Derginin hedef kitlesi; başta ruh sağlığı alanında yer alan psikiyatri, psikoloji, psikolojik danışma ve rehberlik, hemşirelik ve sosyal hizmet uzmanı araştırmacılar ve akademisyenleri olmakla beraber, sosyoloji, ekonomi, antropoloji, çocuk gelişimi gibi ilişkili alanlardaki araştırmacıları ve akademisyenleri de içermektedir. CRRPP’nin temel amacı ruh sağlığı alanına özgün, kaliteli, yenilikçi çalışmaların kazandırılması ve güncel bilgi ve deneyim paylaşımının sağlanması ile bu alanlardaki yayıncılık faaliyetlerinin gelişimine katkı sağlamaktır. Okuyucular, alanda son güncel gelişmeleri içeren derlemelere, orijinal konuları içeren araştırmalara ve özellikli olgular içeren olgu sunumlarına haziran ve aralık olmak üzere yılda iki kez ulaşabilecektir.

Dergide yayınlanmak üzere gönderilen makalelerin hakemlerce tarafsız değerlendirmeye alınabilmesi için, yazarların kimliklerine ilişkin bilgilerin, ayrı bir sayfada bulunması gereklidir. Bu sayfada, makale başlığının (Türkçesi ve İngilizcesi olacak) altında, yazarların adı-soyadı, unvanı, orcid numaraları, çalışma adresleri ve e-mail adresleri belirtilmelidir. En sonda da yazışmaların yapılacağı sorumlu yazarın adres, telefon ve e-mail adresi yer almalıdır. Sayfa, Microsoft Office Word ile hazırlanıp “Başlık Sayfası” adıyla kaydedilmeli ve dosyanın uzantısı .docx ya da .doc formatında olmalıdır.     Yazım Kuralları


Current Research and Reviews in Psychology and Psychiatry (CRRPP)


Makalelerin Biçim ve İçeriği


Font


· Makalelerin bütününde Times New Roman yazı fontu 12 punto ile kullanılmalıdır.

· Alt, üst, sağ ve sol için en az 2,5 cm (veya 0,98 inç) kenar boşlukları kullanılmalıdır.


Sayfa Limiti

· Sayfa ya da kelime limiti bulunmamaktadır.


Makale Bölümleri


Başlık

· Makale başlıkları koyu ve ortalı yazılmalıdır.

Yazar/Yazarların İsimleri


· Yazarların isimleri makalenin yer aldığı ana metin dosyası içerisinde yer almamalıdır.

· Yazar adlarını içeren yazılar işleme alınmaz.

Öz


· Özetlerin uzunluğu 150-250 kelime arasında olmalıdır.

· Özetler referans içermemelidir.

· Anahtar kelimeler 3-8 arasında olmalıdır.



Ana Metin 


· Nicel ve nitel araştırmalar şu bölümleri içermelidir: Giriş, Yöntem, Bulgular, ve Tartışma

· Yöntem bölümü, orijinal bir araştırma yöntemi kullanılmışsa, Örnekleme/Çalışma Popülasyonu, Veri Toplama Araçları ve Prosedür alt bölümlerini içermelidir.

· Literatür incelemeleri, problemi detaylandırmalı, ilgili literatürü analiz etmeli, literatürdeki boşlukları ve tutarsızlıkları vurgulamalı ve bu problemlerin çözümüne yönelik eylemleri tartışmalıdır.

· Diğer çalışma türleri, bölümlerde küçük farklılıklara izin verebilir, ancak okuyucuların dikkatini dağıtabilecek ve okunabilirliği tehlikeye atabilecek çok fazla ayrıntı ve alt bölüm içermemelidir.


Kaynaklar


· Hem metin içi alıntılar hem de referanslar, American Psychological Association Yayın El Kitabında belirtilen APA yönergelerine uygun olmalıdır (APA) (7. baskı).


Tablolar, Şekiller ve Ekler


Tablolar ve Şekiller


Tablo, şekil, resim, grafik ve benzeri unsurlar ek olarak verilmemeli, metin içine yerleştirilmelidir. (Tablo, şekil, resim, grafik vb. metinde ilgili yerde verilmeyip eklerde verilmiş ise, yazılar işleme alınmaz ve iade edilir.)


Ekler

Her ek, kaynaklar bölümünden sonra ayrı bir sayfada gösterilmelidir.


Başlık Formatı


Başlık Oluşturma

· Birinci ve ikinci düzey başlıkları oluşturan kelimelerin ilk harfleri büyük yazılmalıdır (istisna: and, with, etc. gibi sözcükler her zaman küçük harfle yazılmalıdır).

· Tablo ve şekil başlıkları da bu kurala göre düzenlenmelidir.

Ana Başlıklar

· Makale başlığı ve ana başlıklar (Yöntem, Bulgular, Tartışma) ortalanarak koyu yazılmalıdır (Giriş bölümü Giriş başlığını içermez).

İkinci Düzey Başlık

· Sola yaslı ve kalın yazılır. Önceki paragraf bir satır boşluğu ile ayrılır.


Üçüncü Düzey Başlık

· Sola yaslı, 0,5 cm ölçülü ve kalın olarak yazılır. Yalnızca ilk sözcük büyük harflerle başlar; geri kalanı küçük harfle devam eder. Nokta ile biter ve paragraf başlığa göre devam eder. Satır boşluğu ile önceki paragraftan ayrılmaz.

Dördüncü Düzey Başlık

· Sola yaslı, 0,5 cm ölçülü, italik ve kalın olarak yazılır. Yalnızca ilk sözcük büyük harflerle başlar; geri kalanı küçük harfle devam eder. Nokta ile biter ve paragraf başlığa göre devam eder. Satır boşluğu ile önceki paragraftan ayrılmaz.

Beşinci Düzey Başlık

· Sola yaslı, 0,5 cm ölçülü ve italik olarak yazılır. Yalnızca ilk sözcük büyük harflerle başlar; geri kalanı küçük harfle devam eder. Nokta ile biter ve paragraf başlığa göre devam eder. Satır boşluğu ile önceki paragraftan ayrılmaz. (Beşten fazla başlık oluşturulması önerilmez).


Tablo ve Şekil Başlıkları

· Tablo ve şekil numaraları “Tablo 1” veya “Şekil 1” olarak yazılmalıdır.

· Tablo ve şekil başlıklarını oluşturan kelimelerin ilk harfleri büyük ve başlık italik olarak yazılır.

Etik İlke ve Standartlar


CRRPP’ye makale gönderen tüm yazarların Türk Psikologlar Derneği ve Amerikan Psikologlar Birliği tarafından ortaya konulan etik standartlara uymaları, çalışmalarını bu doğrultuda hazırlamaları gerekmektedir. (APA Etik Kodlarına ve TPD Etik Yönetmeliğine buradan ulaşabilirsiniz.)

Yayın etiğine uygun olmayan çalışmalar editör kurulu tarafından incelendikten sonra değerlendirmeye alınmadan yazarına geri gönderilir.

Aşağıda belirtilen etik kurallara her bir yazar uymakla yükümlüdür.

CRRPP’ye gönderilecek makalelerin orijinal olması ve daha önce başka bir yerde yayınlanmamış olması gerekmektedir. Eğer gönderilen çalışma bir tezden, sözlü veya poster sunumlardan üretilmiş ise bu durum yazar tarafından makalenin ilk sayfasında dipnot olarak belirtilmelidir. Bir kongrede sunulmuş ise kongre bilgileri ve sunumun türü (sözlü veya poster) ifade edilmelidir.

Dergiye makale yüklenmeden önce sorumlu yazar varsa diğer yazarların tümünden onay almalıdır.

Makalelerde ifade edilen bütün düşünce ve görüşlerden makalenin yazarları sorumludur.

Makalede yer alacak yazarların isim sıralamaları makale dergimize yüklenmeden önce belirlenmelidir. Makale yayına kabul edildikten sonra yazar sıralamalarında herhangi bir değişiklik yapılmayacaktır.

Yayınlanan araştırma makalelerinin verileri yazarlar tarafından en az beş yıl süre ile saklanmalıdır. İhtiyaç duyulduğunda ve gerekli olduğunda bu veriler ve çalışmaya dair analizleri içeren dosyalar yazarlardan talep edilebilir.

Yazarların araştırmalarının öncesinde katılımcılarına bilgi vermeleri ve aydınlatılmış onam formu vererek katılımcıların onamlarını almaları gerekmektedir. Ayrıca yazarlar olası çıkar çatışmalarını dergiye bildirmelidirler. Bir makalenin yayın sürecinde belirtilen etik ilkelerden birinin dahi ihlal edildiği tespit edildiğinde editör kurulu çalışmayı reddeder. Eğer yayınlanmış bir çalışmada etik ihlal tespit edilirse makale geri çekilir.

CRRPP’ye gönderilen bütün çalışmalar intihal tarama programları ile taranmaktadır. Alıntı oranı (makalenin sonunda yer alan kaynaklar hariç) yüzde 20’yi geçtiği taktirde makale değerlendirme sürecine alınmaksızın reddedilir.

CRRPP hiçbir aşamada yazarlarından herhangi bir ücret talep etmemektedir.


Etik kurul izni gerektiren araştırma makalelerinde, izinle ilgili bilgilere (etik kurul adı, karar tarihi ve numarası) yöntem bölümünde ve ayrıca makalenin son sayfasında yer verilmelidir.

Dergimiz yazarlardan hiçbir aşamada ücret talep etmemektedir.