Malatya apricot is an important plant fruit with medicinal and aromatic
uses. The origin of the 12-Kadıoğlu apricot variety is Malatya and evaluated as
fresh and dried form. Apricot, provides additional benefits in preventing
health and illnesses on human physiology and metabolic functions beyond the
inclusion of essential nutritional elements. In human nutrition, usage of food
with high antioxidant capacity like apricot is being encouraged. Malatya has a
share of 12% in world fresh apricot production and 65% in dried apricot
production. In this study, the effects
of different drying methods (sun drying, sun drying then sulfurization and oven
drying) on the volatile organic compound profile of 12-Kadıoğlu apricot variety
were investigated. The drying and sulphuring process has been significantly
effective on volatile organic compounds. It has been determined that the amount
of volatile organic compounds decreased due to sulphur application and its
amount. The different drying methods significantly influenced the volatile
organic compounds (p<0.05).
Different drying methods 12-Kadıoğlu apricots cultivar Malatya apricots Volatile organic compounds
Malatya kayısısı tıbbi ve aromatik yönüyle
önemli bir meyvedir. 12-Kadıoğlu kayısı çeşidinin orijini Malatya olup,
sofralık ve kurutmalık olarak değerlendirilmektedir. Beslenme fizyolojisi
açısından önem arzeden kayısı, temel beslenme öğelerini içermesinin ötesinde
insan fizyolojisi ve metabolik fonksiyonları üzerinde sağlık ve hastalıkların
oluşmasını önlemede ilave faydalar sağlamaktadır. İnsan beslenmesinde kayısı
gibi antioksidan kapasitesi yüksek gıdaların kullanılması özendirilmektedir. Malatya
dünya taze kayısı üretiminde %12 ve kuru kayısı üretiminde ise yaklaşık %65’lik
bir paya sahiptir. Bu çalışmada, farklı kurutma yöntemlerinin (güneşte kurutma,
kükürtleme işleminden sonra güneşte kurutma ve fırın kurutucuda kurutma)
12-Kadıoğlu kayısı çeşidinin uçucu organik bileşik profili üzerine etkisi
incelenmiştir. Kurutma ve kükürtleme işlemi uçucu organik bileşikler üzerinde
önemli derecede etkili olmuştur. Kükürt uygulaması ve miktarına bağlı olarak
uçucu organik bileşiklerin miktarının azaldığı belirlenmiştir. Uçucu organik
bileşik miktarlarındaki değişim üzerinde farklı kurutma yöntemlerinin
istatistiksel olarak (p<0.05) önemli etkisi olduğu tespit edilmiştir.
Farklı kurutma yöntemi 12-Kadıoğlu kayısı çeşidi Malatya kayısısı Uçucu organik bileşikler
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 10 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 36 Sayı: 2 |
DERİM in
ISSN : 1300-3496
e-ISSN : 2149-2182
Derim Creative Commons Al 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
------------------------------------------------------------------
DERİM
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü
Demircikara Mh. Paşa Kavakları Cad. No:11, P.K.35 Antalya
derim@derim.com.tr
www.derim.com.tr