Güncel Sayı

Cilt: 4 Sayı: 1, 8.04.2024

Yıl: 2024

Acil Yardım ve Afet Bilimi Dergisi (AYAB) /Journal of Emergency Aid and Disaster Science (JEADS) acil yardım ve afet yöneticileri ve acil durum veya afet ile ilgili çalışmalar yürüten tüm profesyonellerin hastane öncesi medikal uygulamaları, arama ve kurtarma çalışmaları, itfaiye olayları, hastane içindeki acil tıbbi bakım, afet tıbbı ve halk sağlığı çalışmaları, bütünleşik afet yönetimi kapsamına giren; hazırlık, zarar azaltma, müdahale ve iyileştirme çalışmaları ile afet eğitimi konularındaki kapsamlı bilgiyi bünyesinde toplar. AYAB yukarıda belirtilen alanlarla ilgili nitel ve nicel bilimsel çalışmaları raporlayan ve tartışan küresel bir platform sunar.

Acil Yardım ve Afet Bilimi Dergisi (AYABD) /Journal of Emergency Aid and Disaster Science (JEADS), Acil Yardım ve Afet Yöneticileri Derneğinin (AYAYDER) resmi bilimsel yayın organıdır. Yayın dili Türkçe ve İngilizcedir. Dergi yılda iki (2) sayı olmak üzere, Mart ve Eylül aylarında elektronik ortamda yayınlanan, açık erişimli, ücretsiz ve süreli bir yayındır.

Acil Yardım ve Afet Bilimi Dergisine; acil yardım ve afet yöneticileri ve acil durum veya afet ile ilgili çalışmalar yürüten tüm profesyonellerin hastane öncesi medikal uygulamaları, arama ve kurtarma çalışmaları, hastane içindeki acil tıbbi bakım, afet tıbbı ve halk sağlığı çalışmaları, bütünleşik afet yönetimi kapsamına giren; hazırlık, zarar azaltma, müdahale ve iyileştirme çalışmaları ile afet eğitimi konularındaki çalışmalar kabul edilir.

Dergide; özgün makaleler, kısa raporlar, olgu sunumları, editöre mektuplar, bilimsel konferans bildirileri ve nitelikli görülen derlemeler yayınlanır. Bildiri olarak sunulmuş ya da özet biçiminde yayınlanmış yazılar geniş sunumu ile kabul edilir ve daha önce sunulduğu veya yayımlandığı yer not olarak belirtilmelidir.

Gönderilen yazıların daha önce başka bir elektronik ya da basılı dergide ve kitapta yayınlanmamış olması gerekir. Acil Yardım ve Afet Bilimi Dergisi’ne gönderilen tüm makaleler çift-kör hakem değerlendirme sürecinden geçecektir. Gönderilecek her makale alanlarında uzman en az iki hakem tarafından değerlendirilir. Makalelerin hızla yayınlanabilmesi için inceleme sürecini hızlandırmada yayın kurulu tarafından her türlü çaba gösterilecektir. Bütün makalelerin karar verme süreçlerinde son karar yetkisi yayın kurulundadır.

Makale Metni Şablonu

Başlık ve Yazar Bilgisi Şablonu 

Kontrol Listesi



Başlık ve Yazar Bilgi Sayfası

Başlık ve yazar bilgi sayfası ana metinden ayrı bir belge olarak hazırlanmalı; bu sayfada yazar isimleri ve bilgilerine yer verilmelidir. Başlık ve yazar bilgi sayfasında;

  • Makalenin Türkçe ve İngilizce tam başlığı,
  • Yazarların tam adı, en yüksek akademik dereceleri, bağlantıları ve ORCID numaraları,
  •  Sorumlu yazarın ad, adres, telefon, fax ve e-mail adresi,
  • Gönderilen makale daha önce herhangi bir kongre ya da sempozyumda sunulmuş ise bilgisi,
  • 50 karakteri aşmayan (boşluklar dahil) Türkçe ve İngilizce kısa makale başlığı,
  • Yürütülen çalışma herhangi bir kurumdan fon desteği alınarak yapılmış (Kurum adı, Hibe destek yılı ve Hibe numarası) ya da tez çalışmasından üretilmiş ise bunların bilgisi ya da bunların olmadığı bilgisi,
  • Her bir yazarın sağladığı katkı belirtilmeli (konu seçimi, çalışma tasarımı, literatür taraması, verilerin toplanması, verilerin analizi, verilerin yorumlaması, makalenin yazımı, makalenin eleştirel gözle incelenmesi ve makalenin revize edilmesi) (Örneğin; yazar isim baş harfleri kullanılarak, CC çalışma tasarımı ve literatür taraması; HK verilerin toplanması; BS, GU, MK veri analizi ve yorumlanması; JY, MD makalenin yazımı, görev almıştır),
  • (isteğe bağlı) twitter sosyal medya hesabında paylaşılmak üzere sorumlu yazarın twitter hesap adı ve çalışmanın özgünlüğünü tanımlayan 120 karakteri geçmeyen bir paragraf verilmesi (verilmediği takdirde sadece başlık kullanılacaktır) gerekmektedir.

Özet ve Ana Metin

Ana metin içinde yazarı/ları tanımlayan herhangi bir bilgi verilmemelidir.

Özet: 

Makalenin özeti ana metini kapsayan sayfadan bir önceki sayfada verilmelidir. Ana metin özeti kapsayan sonraki ilk sayfadan başlamalıdır ve özetin devamı şeklinde olmamalıdır.

Özgün Araştırma ve Kısa Rapor Makaleleri için Özet:

Özet bölümü her iki dil içinde ayrı ayrı en fazla 200 kelime olmalıdır. Makalenin Türkçe Özet bölümü “Giriş, Amaç, Yöntem, Bulgular, Sonuç” başlıklarını içerirken; İngilizce Abstract bölümünde “Introduction, Purpose, Methods, Results, Conclusion” başlıklarına yer verilmelidir. NOT: Özet bölümünde kaynak belirtilmemelidir.

Anahtar Kelimeler

Özet bölümünün sonunda Türkçe ve İngilizce olarak 3-5 tane anahtar sözcüğe yer verilmelidir. Anahtar sözcüklere büyük harfle başlamalı ve diğer sözcüklerin ilk harfi küçük yazılmalı, sözcükler arasında virgül olmalı ve son sözcüğün bitimine nokta konulmalıdır (Anahtar Sözcükler: Afet, deprem, afet yönetimi / Key Words: Disaster, eartquake, disaster management)

Kısaltmalar
Standart bir ölçü olmadığı sürece her kısaltma için ilk tam yazımdan sonra kısaltmayı parantez içinde veriniz (örneğin, Sağlık Bakanlığı (SB).

Ana Metin
Organize bir makale beş (5) ana başlıktan oluşur: Giriş, Yöntem, Bulgular, Tartışma, Sonuç ve Öneriler. Makaleye katkısı bulunan bir araştırmacı veya finansal desteği olan bir destekçiye Teşekkür bölümünde (Sonuç ve Öneriler bölümünden sonra) bir paragraf ile teşekkür edilebilir. Organize bir makale detaylı olarak aşağıda verilmiştir:

Giriş: Bu bölümde makalenin dayandığı bilimsel düşünceler açık olarak ifade edilmeli; ortaya konan sorun Acil Yardım ve Afet Bilimi ile ilişkilendirilmelidir.
Yöntem: Bu bölümde (1) araştırmanın amacı ve türü, (2) araştırma sorusu/soruları veya hipotezi/hipotezleri, (3) araştırmanın yapıldığı yer ve özellikleri, (3) araştırmanın örneklemi ve seçim şekli, (4) verilerin toplanması, (5) kullanılan istatistik programı ve yapılan analizler, açık bir şekilde verilmelidir. Araştırmanın etik yönü ve izinler, Etik başlığı altında Sonuç ve Önerilerden sonra açık bir şekilde verilmelidir.

Bulgular: Bulgular, araştırma sorularına yanıt verecek şekilde ve sistematik biçimde sunulmalıdır. Bulgularda yorum ifadesinin kullanılmamasına dikkat edilmelidir. Bulgulara ait tablo ve şekillere ana metinde yer verilmemelidir. 

Tartışma: Tartışma, araştırma sorularına ya da hipotezlerine yanıt verecek şekilde ve sistematik biçimde sunulmalıdır. Tartışma bölümünde alt başlıklar bulunmamalıdır. Ayrıca bu bölümde bulguların tekrar verilmemesine özen gösterilmelidir. Niteliksel çalışmalarda bulgular ve tartışma bölümü birlikte ele alınarak yazılabilir. Tartışma başlığından sonra Araştırmanın Sınırlılıkları başlığı açılır. Burada, çalışmanın sınırlılıkları tanımlanmalıdır. Ayrıca, verilen açıklamaları destekleyen veya reddeden referanslar da verilebilir. 

Sonuç ve Öneriler: Bu bölümde araştırmadan elde edilen temel bulguların önemi vurgulanarak, çıkarımda bulunulmalı; araştırma sonuçlarının Acil Yardım ve Afet Bilimi alanına katkısına değinilmelidir. Ayrıca araştırma bulguları doğrultusunda önerilere de yer verilmelidir. Bu başlıktan sonra Teşekkür (varsa), Etik, Çıkar Çatışması ile Finansman ve Kaynaklar alt başlıkları verilmelidir.  NOT: Ana metin Giriş ile başlar ve diğer başlıklar ile devam eder.

Kaynaklar

Kaynakların doğruluğundan yazarlar sorumludur. Kaynaklar metin içinde ilk kez belirtilen yerde -rakamsal olarak- sırayla numaralandırılmalı ve AMA (American Medical Association) sitilinde gösterilmelidir. Metin içinde kaynak gösterirken üst basamak rakam dizilimi kullanılmalıdır (örneğin, Bütünleşik afet yönetimi sistemi ile Türkiye 2009 yılında tanışmıştır.1). Kaynak gösterimi için örnekler aşağıda verilmiştir:

Makale:

Çalışkan C, Algan A, Koçak H, Biçer BK, Şengelen M, Çakir B. Preparations for Severe Winter Conditions by Emergency Health Personnel in Turkey. Disaster Med Public Health Prep. 2014;8:170-173. doi:10.1017/dmp.2014.28.

Kitap:

Eryılmaz M. Introduction to Disaster. 2nd ed. (Eryılmaz M, Dizer U, eds.). Ankara: Unsal Press; 2007.

Kitap Bölümü:

Çalışkan C, Koçak H. AYAY Eğitimi. In: Bıçakçı N, Çalışkan C, Koçak H, eds. Acil Yardım ve Afet Yöneticileri İçin: Hastane Öncesi Acil Tıp. 1st ed. Antalya: Kongre Kitabevi; 2019:9-14.

Konferans Sunumları:

Sari B, Koçak H, Çalışkan C. Syrian Refugees in Turkey, Life Conditions. In: Prehospital and Disaster Medicine. Vol 32. ; 2017:S81. doi:10.1017/S1049023X17002126.

Rapor:

Altıntaş KH, Ağalar F, Çelikli S, Tüleylioğlu M. Emergency Patient Transport. Ankara; 1997. doi:4.

Internet:

ADAYDER. Annual Report of Emergency and Disaster Management Association. Çanakkale; 2012. http://dosya.ayayder.org/2011-2012-FAALİYET-RAPORU.pdf.
Mevzuat: Official newspaper. Communiqué on Implementation Procedures and Principles of Emergency Service in Health Facilities with Beds. Republic of Turkey; 2009.

Tez:

Çalışkan C. Evaluation of Ambulance Patient Record Forms of the Patients Transferred by 112 Ambulances from Gökçeada and Bozcaada from 01/01/2009 to 31/12/2013. 2015.

Tablo ve Şekillerin Hazırlanması

Özgün çalışmalar en fazla 4.000 kelime (kaynak ve yapılandırılmış özet dahil), toplamda 7 tablo veya şekilden oluşur. Derlemeler en fazla 5.000 kelime (referans kaynak ve yapılandırılmamış özet dahil), toplamda 5 tablo veya şekilden oluşur.

  • Tablo başlıkları tablonun üzerinde verilmeli, sözcüklerin ilk harfleri büyük olmalı ve başlık koyu yazılmalıdır (Örn: Tablo 1: Acil Yardım ve Afet Yönetimi Bölümü).
  • Şekil/grafik başlıkları şekil/grafiklerin altında verilmeli, sözcüklerin ilk harfleri büyük olmalı ve koyu yazılmalıdır (Örn: Şekil 1: Yönetimde Sistem Yaklaşımı).
  • Tablo, Şekil ve Grafiklerin altında yer alan kaynaklar 10 punto ile yazılmalıdır. Tablo ve grafiklerde tablo içi yazılar mümkünse 12 punto, mümkün değilse 10 punto ile yazılmalıdır. Tablolar sayfada belirtilen kenar boşluklarından az olmamalı ya da bu boşlukları aşmamalıdır (Kenar boşlukları; 2,5 cm (Üst Kenar, Alt Kenar, Sol Kenar ve Sağ Kenar). Tablo içi dikey ve yatay çizgiler mümkün olduğu kadar az olmalıdır.
  • Bütün tablo, şekil ve grafiklerin başlıklarının yazılması ve metinde kullanılış sırasına göre numaralanması gerekir.
  • Tablo ve şekillere ana metin içerisinde yer verilmez. Tablo ve şekiller ana metin sonunda yer alan kaynaklar bölümünden sonra ve metinde yer alan sıraya göre verilmelidir (her bir tablo ve şekil ayrı bir sayfada olmalıdır). Tablo ve şekiller eklenirken sayfa kenar boşluklarına uygun şekilde eklenmelidir. Ana metinde her bir tablo ve şekle sadece atıf yapılmalıdır (Örn: Cinsiyet değişkenin karıştırıcı bir faktör olduğu görülmektedir (Tablo 1)).
  • Tablo ve şekiller (başlık ve varsa alt bilgileri dahil) ana metin içerisinde Dergi sistemine yüklenmelidir. 

Yayın Etiği ve Kötüye Kullanım

Acil Yardım ve Afet Bilimi Dergisi, yayın politikasında akademik ilkelere, etik değerlere ve yayın etiğine uymayı taahhüt eder. Dergide, yayınların kötüye kullanımına izin verilmemektedir. Bu bölümde vurgulanması gereken önemli hususlar birkaç başlık altında toplanmıştır. Bunlar; Akademik İlkeler ve Etik Değerler, Hakem Değerlendirme Süreci, Yayın Takvimi, Araştırmayı Suistimal Etme ve İntihal İddiaları Süreci, Yayın Etiği, Etik Davranışlar ve Gözetim, Erişim, Yayın Ücreti, Gelir Kaynakları, Reklam ve Doğrudan Pazarlama. Yukarıdaki başlıklarla ilgili açıklamalar aşağıdaki metinde ayrıntılı olarak verilmiştir.

Akademik İlkeler ve Etik Değerler

Acil Yardım ve Afet Bilimi Dergisi çift kör hakemli ulusal akademik bir dergidir ve;
* Committee on Publication Ethics (COPE)
* Creative Commons (CC) Attribution 4.0 International Non-Commercial License (CC-BY-NC 4.0)
* Budapest Open Access Initiative (BOAI)
* Directory of Open Access Journals (DOAJ)
* Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi (YÖK)
* TR Dizin Etik Kuralları
tarafından yayınlanan bütün etik ilkeleri kabul eder.

Hakem Değerlendirme Süreçleri

Acil Yardım ve Afet Bilimi Dergisi, hakem değerlendirme süreci kapsamında, tarafsız bir yayın politikası hedefler. Ayrıntılar aşağıda vurgulanmıştır:

Hakem Değerlendirme Politikası: Hakemlerin ve yazarların isimlerinin tutulduğu çift kör değerlendirme kullanılmaktadır. Böylece, gönderilen yazıdaki yazarların adları veya kurumları hakkında hakemlere bilgi verilmemekte ve hakemlere de yazar künyelerinin olmadığı dokümanlar iletilmektedir.

Ön İnceleme: Acil yardım ve afet bilimi dergisine gönderilen tüm makaleler öncelikle Sekretarya tarafından teknik ön incelemeden geçirilmektedir. Derginin  kriterlerine uygun olmayan makaleler bu aşamada reddedilebilmekte veya yazarlardan düzeltme talep edilebilmektedir. Kriterleri uygun ve doğru bulunan makaleler Editör'e gönderilmektedir. Editör, editör yardımcı, alan editörü ve editör kurulu  veya hakem atayabilmektedir.

Hakem Değerlendirme: Makaleler, Editör veya editörün atadığı yardımcı/alan editörü tarafından belirlenecek iki hakem tarafından değerlendirilmektedir. Bu aşamada hakem sayısı artırılabilir. Hakemlerden makalenin özgünlüğü, yöntemi, literatüre katkısı, sonuçların sunulması ve desteklenmesi, önceki ilgili çalışmalara yapılan atıfı değerlendirmeleri istenmektedir. Makale ile ilgili kabul, ret veya düzeltme kararı hakemler tarafından verilir. Araştırmanın yayımlanması için iki olumlu hakem kararı gereklidir. Hakem değerlendirmelerinden birinin olumsuz olması durumunda, çalışma nihai kararın verilmesi için üçüncü hakeme gönderilir. Ret kararı alınan bir makale aynı sayıya tekrar gönderilemez. En erken bir sonraki sayıya gönderilebilir. Bir kişi aynı sayıda hem yazar (veya yazarlardan biri), hem de Hakem (veya makale Editörü) olamaz. Hakem(ler) tarafından revizyon, eleştiri ve öneri talep edildiğinde istek yazara gönderilir ve düzenleme yapması istenir. Revize edilen makale sorumlu yazar tarafından gönderilmezse makale, hakem değerlendirme sürecinden çıkarılır. Bir hakem, bir sayıda yalnızca bir kez görev alır.

Yayın Takvimi

Acil Yardım ve Afet Bilimi Dergisi'nde değerlendirme süreçleri derginin yayımlanma tarihlerini aksatmayacak şekilde editör tarafından belirlenmektedir. Acil Yardım ve Afet Bilimi Dergisi, her yıl Mart ve Eylül ayı olmak üzere yılda iki kez yayımlanmaktadır. Özel sayı çıkartılması durumunda bu duyuru ve ilanlar önceden planlamakta ve duyurulmaktadır.

Suistimal ve İntihal Süreçleri

Acil Yardım ve Afet Bilimi Dergisi, etik değerlere aykırı olan herhangi bir kopyalamaya, intihal (akademik hırsızlık) girişimine, alıntı aldatması yapılmasına, bu doğrultuda kullanılan veri bilgisinin uygun ve düzgün biçimde verilmemesine, mükerrer/benzer yayın yapılmasına, bu doğrultuda araştırma suiistimal yapılmasına kesinlikle müsade etmemektedir. İntihalden  kaçınmak için tüm makalelerin benzerlik programları kullanılarak kontrol edilmesini, benzerlik oranının en fazla %20 olmasını şart koşmaktadır. Makale yayımlandıktan sonra çalışmanın intihal olduğu iddia edilirse, konu ile ilgili olarak Editör tarafından ön inceleme başlatmakta, iddiaların araştırılması gerektiği kanaatine varırsa konu ile ilgili kurul oluşturarak araştırma başlatılmaktadır. Makalenin kabul edilebilir sınırların ötesinde bir intihal olduğu tespit edilirse, genel yayın yönetmeni veya imtiyaz sahibi yazarın kurumuna durumu açıklayan resmi bir yazı gönderir. Daha önce yayınlanmış orijinal makalenin, (varsa) sorumlu yazarı ile de irtibata geçer ve durumu bildirir. İntihal içeren makalenin ilgili sayfalarına intihal durumu eklenir veya intihal makalesi resmi olarak dergiden tamamen geri çekilir.

Yayın Etiği

Yazarlık Katkısı: Acil Yardım ve Afet Bilimi Dergisi'ne gönderilen çalışmalar daha önce başka bir yerde yayımlanmamış veya yayımlanmak üzere gönderilmemiş olmalıdır. Bir konferansta sunulan çalışmalar veya özetler, Teşekkür kısmında belirtilerek değerlendirilmek üzere dergiye gönderilebilir. Araştırma bir kurum tarafından desteklenmişse veya tezden üretilmişse bu husus, Editöre Not kısmında veya Teşekkür'de belirtilmelidir.

Şikayet ve İtirazların Değerlendirilmesi: Dergi Editör Kurulu, tüm şikayet ve itirazları COPE’da yayımlanan etik ilkelere göre açık ve şeffaf bir şekilde değerlendirir. Bu gibi durumlarda ilgili taraflar Dergi İletişim adresi kanallarıyla iletişime geçmelidir. İhtiyaç olması halinde konu ile ilgili olarak tarafsız 3.kişi görevlendirilebilir. Genel yayın yönetmeni ve Editör, tüm itiraz ve şikayetler için karar verme sürecinde nihai yetkilidir.

Fikri Mülkiyet, Çıkar Çatışması ve Çatışan Çıkarlar: İmtiyaz sahibi, Acil Yardım ve Afet Bilimi Dergisi'nde yayımlanan tüm makalelerin fikri mülkiyet haklarını korumakta ve yayımlanmamış her makalenin kaydını tutmaktadır. Editör ve Editör Kurulu, dergide yayımlanan tüm makalelerin fikri mülkiyet haklarının ihlal edildiği durumlarda dergi ve yazar(lar)ın haklarını korumak, ihlal edilmesini önlemek için gerekli önlemleri almaktadır. Tüm yazarlar makale gönderirken Acil Yardım ve Afet Bilimi Dergisi'nin Telif Hakkı Formu'nu doldurmakta ve makalelerinde çıkar çatışması (veya çatışan çıkar) olup-olmadığını beyan etmektedir. Bildirilmemiş herhangi bir çatışma ve/veya çıkar tespit edilirse, Editör Kurulu tarafından yazarlardan açıklama istenmektedir. Editör, hakemler ve diğer Editör Kurulu arasında yazarın çıkar çatışması/ilişkisi olabileceğini kabul ederek, makalelerin yayın sürecinin bağımsız ve tarafsız bir şekilde tamamlanacağını garanti etmektedir.

Yayın Sonrası Tartışma ve Düzeltmeler: Acil Yardım ve Afet Bilimi Dergisi, “Editöre Mektup” sekmesi kullanılarak gönderilen tartışma ve düzeltme isteği ile ilgili çalışmaları, yapacağı inceleme neticesinde tartışma ve düzeltme taleplerini yayımlar. Ayrıca etik dışı, yanıltıcı veya zarar verici olduğu sonradan anlaşılan yayımlanmış makaleleri de geri çekme yetkisine sahiptir.

Etik Davranışlar ve Gözetim 
Tüm çalışmalar sadece DergiPark elektronik başvuru sistemi üzerinden Acil Yardım ve Afet Bilimi Dergisi'ne gönderilmektedir. DergiPark sisteminden bağımsız olarak özel e-posta, kurye, normal postalama hizmeti veya elden getirilerek teslim edilmeye çalışılan makaleler değerlendirme sürecine dahil edilmemektedir.

Acil Yardım ve Afet Bilimi Dergi Sekretaryası tarafından Dergipark sistemine yüklenen makalenin teknik ön incelemesi yapılarak yazım kuralları, dilbilgisi, etik kurulu raporu ve benzerlik raporuna ilişkin koşullara uygun olmayan makaleler doğrudan Sekretarya tarafından reddedilebilmektedir. Bu çalışmalar düzeltme yapılması veya yeniden yazılması için yazarlara iade edilebilmektedir. İmtiyaz Sahibi, Editör, Editör Kurulu, Hakemler ve Yazarlar için etik davranışlar ve hakların gözetilmesi ilkeleri belirlenmiştir. Bu ilkeler, bilimsel yöntemle ve tarafsız bir şekilde üretilen bilginin geliştirilmesine ve paylaşılmasına hizmet etmektedir.

İmtiyaz Sahibi: İmtiyaz Sahibi, Acil yardım ve Afet Yöneticileri Derneği (AYAYDER) adına Dr. Öğretim Üyesi Hüseyin KOÇAK'tır. Genel Yayın Yönetmeni, imtiyaz sahibini temsil eder. İmtiyaz Sahibi, dergi Genel Yayın Yönetmenini, Editörü, Editör Kurulunu ve uluslararası danışma kurulu üyelerini atar. Acil Yardım ve Afet Bilimi Dergisi'ne ait geçmiş sayılar, imtiyaz sahibi tarafından arşiv halinde, CC-BY 4.0 etik ilkeleri ile uyumlu olacak şekilde okuyucuların ve araştırmacıların erişimine açılmıştır. İmtiyaz sahibi ayrıca Acil Yardım ve Afet Bilimi Dergisi tarafından yayımlanan makalelerin telif haklarını korumakta olup intihal, suistimal, çıkar çatışması, vb. önlemleri alarak bilimsel yayın etiği ihlallerini de denetlemektedir.

Editör: Editör, Acil Yardım ve Afet Bilimi Dergisi'ne gönderilen makalelerden hangilerinin yayımlanması gerektiğine karar vermekle sorumludur. Editör etik ilkeleri kabul eder. Makalenin fikri içeriği Editör tarafından herhangi bir zamanda değerlendirilebilir. Editör, gönderilen bir makalenin değerlendirme ve hakemlik sürecini başlatmak için yayın kurulu veya hakemler atayabilir. Hakaret, telif hakkı ihlali ve intihal ile ilgili yasal gereklilikler Editör tarafından kısıtlanabilir. Editör, derginin yayın kuruluna rehberlik eder. Gönderilen yazı hakkındaki tüm bilgiler Editör tarafından sıkı bir şekilde korunmakta ve sorumlu yazar, hakemler, yayın kurulu, danışmanlar ve yayıncı dışında hiç kimseye ifşa edilmemektedir. Gönderilen bir yazının yayımlanmamış materyalleri Editör tarafından kullanılmaz.

Editör Kurulu: Makale değerlendirme sürecinde Editör tarafından görevlendirilebilmektedir. Editör Kurulu üyeleri etik ilkeleri kabul eder. Acil Yardım ve Afet Bilimi Dergisi'nin ulusal ve uluslararası saygınlığının artmasında kararlarının önemini bilirler. Editör Kurulu, Acil Yardım ve Afet Bilimi Dergisi'nin bilimsel kalitesine ve yayımlanan makalelerin özgünlüğüne dikkat eder. Akademik kaliteyi artırmak için Acil Yardım ve Afet Bilimi Dergisi'nin taranabileceği dizinleri (indeksleri) önerir. Editör Kurulu, yazarların ve okuyucuların ihtiyaçlarını karşılar. Hakem değerlendirme süreci tamamlanmışsa, makale üzerinde hakemlerle işbirliği içinde karar alır. Makale ile ilgili tüm bilgiler editör kurulu tarafından gizli tutulur. Bu kurul İntihal, suistimal, çıkar çatışması, telif hakkı ihlali gibi yayın etiği şüphesi olması durumunda Editörü bilgilendirir. Ayrıca gerektiğinde tartışma, düzeltme, açıklama, geri çekme ve özür yayımlamayı da taahhüt eder.

Hakemler: Hakemler, hakemlik sürecinde etik ilkeleri kabul eder. Değerlendirme sürecini objektif olarak yürütür, destekleyici argümanlarla görüşlerini açıkça ifade eder. Ayrıca, değerlendirme sürecindeki makale ile ilgili varsa sahip oldukları kişisel bilgiyi, yayımlanmış mevcut makalelerle benzerliğini Editör’e iletir. Değerlendirme sürecinden elde edilen bilgi veya fikri gizli tutar ve kişisel çıkar için kullanmaz. Makalenin içeriğiyle bağlantılı yazar(lar), kurum(lar), materyal(ler), olası sonuç(lar) vb. ile bir çıkar çatışması/ilişkisi varsa durumu Editör’e iletir. Bu durumda hakemin makale değerlendirmesi yapmasına izin verilmez. Ayrıntılar Hakem Rehberi başlığında verilmiştir.

Yazarlar: Gönderilen makalede ismi yer alan yazar(lar), araştırmaya önemli ölçüde katkıda bulunmuş olması gerekmektedir. Yazarlar, Acil Yardım ve Afet Bilimi Dergisi'nin etik ilkelerini kabul eder, Makale Şablonunda “Kaynaklar” sayfasının altında yer alan Araştırma Verisi, Çıkar Çatışması/İlişkisi ve Yazar Katkı Oranını beyan etmelidir. Tamamen özgün bir eser yazdıklarından emin olmalıdır. Yazarlar hakemlik sürecine katılmak, kaynak listesi sunarak makaleyi geri çekmek veya hataları düzeltmekle yükümlüdür. Aynı yazıyı başka (veya birden fazla) dergiye göndermemelidirler. Yazarlar, makalenin sağlıklı değerlendirilmesine imkan tanımak için yeterli ayrıntıya ve referans listesine yer vermelidir. Hakem değerlendirmesi sürecinde makaleyle bağlantılı olarak kullanılan veri seti, hakem(ler), Editör Kurulu veya Editör tarafından talep edildiğinde sorumlu yazar tarafından gönderilmelidir. Destek ve Teşekkür, Araştırma Verisi, Çıkar Çatışması ve Katkı Oranı ile ilişkili bilgiler makale son sayfasında doğru ve açık olarak belirtilmelidir. Yazarlar, sadece çalışmanın niteliğini belirlemede etkili olan yayınlara atıfta bulunmalıdır. Yayımlanan makalelerde yer alan fikirlerin sorumluluğu yazar(lar)a aittir.

Ücretsiz.