Bu araştırma farklı katkı maddelerinin Lenox silajının fermantasyon ve fiziksel özellikleri üzerine etkilerini belirlemek için yapılmıştır. Bu amaçla, lenox örnekleri toplanmış ve makas kullanılarak parçalanmıştır. Lenox sırasıyla %10 arpa, %0.5 formik asit, %5 şeker ve %5 melas ile muamele edilmiştir. Silaj katkı maddeleri ile muamele edilen lenox cam kavanozlara beş tekerrürlü olarak 90 gün boyunca silolanmış ve silaj fermantasyon özellikleri ve fiziksel nitelikleri bakımından analiz edilmiştir. Melas ve şeker ilavesi yapılan lenox silajındaki koku, diğer gruplara göre önemli derecede iyileşmiştir (P<0.05). Gruplar arasında renk ve strüktür bakımından istatistik bir farklılık oluşmamıştır (P>0.05). Lenox silajına arpa ve melas ilavesi ile silajın kuru madde içeriği önemli derecede etkilenmiştir (P<0.05). Melas ilavesi ile Flieg puanı önemli derecede artarken ve pH değeri azalma göstermiştir (P<0.05). Silajın amonyak-azotu/toplam azot (NH3-N/TN) konsantrasyonu %0.48 ile %0.67 arasında değişmiş ama aradaki fark istatistiki olarak önemli bulunmamıştır (P>0.05). Bu sonuçlar göz önüne alındığında, lenox silajının hayvan besleme alanında ve ileriki çalışmalarda alternatif olarak kullanılabileceği ortaya çıkmıştır.
The study was conducted to determine the effects of different additives on the fermentation and physical characteristics in Lenox Silage. For this purpose, Lenox sample was collected and chopped by using scissors. Then, Lenox was treated with 10% barley (B), 0.5% formic acid (FA), 5% sugar (S), and 5% molasses (M), respectively. Treated lenox samples with silage feed additives were ensiled in glass jar with 5 replicates for 90 days and, the silage was analyzed in terms of physical characteristics and fermentation pattern. The results revealed that the smell of Lenox silage in molasses and sugar group was significantly better in all other groups (P<0.05). No statistical difference was observed among all the groups in terms of structure and color value (P>0.05). Dry matter of the silage was significantly affected by addition of barley and molasses (P<0.05). Flieg point significantly increased by addition of molasses, but pH decreased (P<0.05). It was also found that ammonia-nitrogen/total nitrogen (NH3-N/TN) concentration of the silage ranged from 0.48 to 0.67% but the difference between them was not statistically significant (P>0.05). Based on the results, Lenox silage can be used as an alternative roughage in the field of animal nutrition and in the future studies.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Mart 2020 |
Gönderilme Tarihi | 8 Nisan 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 17 Sayı: 1 |
https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/20610
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.