Bebekler fizyolojileri, oldukça sınırlı
diyetleri ve vücut ağırlıklarına oranla yüksek tüketimleri nedeniyle
popülasyonun duyarlı bireylerini oluşturmaktadırlar. Bu nedenle, bebekler
tarafından tüketilen gıdalardaki herhangi bir kontaminantın sağlık riski ve
önemi artış göstermektedir. Süt bebekler ve çocuklar için çok önemli bir besin
maddesidir. Tahıllar da çocukların diyetinde sadece katı olarak tükettikleri
ilk gıdalar olmayıp aynı zamanda besin elementlerinin önemli bir kaynağını
oluşturmaktadır. Bebek gıdaları zararlı mikrobiyal
metabolitler ve kimyasal bileşikler ile kontamine olabilmektedir ve bu
kontaminasyon çocuk sağlığında ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir. İnsan diyetinde özellikle bebekler gibi
savunmasız bireylerin diyetinde kimyasal kontaminantların varlığı önemli bir
durumdur. Mikotoksinlerin en önemli sınıfı meydana gelişi ve toksisitesi ile
ilişkili olarak aflatoksinlerdir. İnsan ve hayvanlar için aflatoksin türlerinin
ana kaynağı diyettir. Gıda maddeleri aflatoksin ile gıdanın gelişmesi, hasatı
ve muhafazası aşamalarında kontamine olabilmektedir. Aflatoksin türleri
mutajenik, karsinojenik ve teratojenik bileşikler olarak bilinmektedir. Bu
nedenle, aflatoksin bulaşan miktarları yasal mevzuatlarla sınırlandırılmıştır.
Bu derlemede, önemli toksik etkilere sahip olan aflatoksinlerin bebek
gıdalarında varlığı, maruziyeti, toksik etkileri ve yasal düzenlemeleri
hakkında bilgi verilmiştir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 9 Ağustos 2017 |
Gönderilme Tarihi | 12 Haziran 2017 |
Kabul Tarihi | 7 Ağustos 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 2 Sayı: 1 |