Derleme
BibTex RIS Kaynak Göster

BEBEK GIDALARINDA AFLATOKSİN VARLIĞININ ÖNEMİ

Yıl 2017, Cilt: 2 Sayı: 1, 1 - 8, 09.08.2017

Öz

Bebekler fizyolojileri, oldukça sınırlı
diyetleri ve vücut ağırlıklarına oranla yüksek tüketimleri nedeniyle
popülasyonun duyarlı bireylerini oluşturmaktadırlar. Bu nedenle, bebekler
tarafından tüketilen gıdalardaki herhangi bir kontaminantın sağlık riski ve
önemi artış göstermektedir. Süt bebekler ve çocuklar için çok önemli bir besin
maddesidir. Tahıllar da çocukların diyetinde sadece katı olarak tükettikleri
ilk gıdalar olmayıp aynı zamanda besin elementlerinin önemli bir kaynağını
oluşturmaktadır.
Bebek gıdaları zararlı mikrobiyal
metabolitler ve kimyasal bileşikler ile kontamine olabilmektedir ve bu
kontaminasyon çocuk sağlığında ciddi komplikasyonlara neden olabilmektedir.
İnsan diyetinde özellikle bebekler gibi
savunmasız bireylerin diyetinde kimyasal kontaminantların varlığı önemli bir
durumdur. Mikotoksinlerin en önemli sınıfı meydana gelişi ve toksisitesi ile
ilişkili olarak aflatoksinlerdir. İnsan ve hayvanlar için aflatoksin türlerinin
ana kaynağı diyettir. Gıda maddeleri aflatoksin ile gıdanın gelişmesi, hasatı
ve muhafazası aşamalarında kontamine olabilmektedir. Aflatoksin türleri
mutajenik, karsinojenik ve teratojenik bileşikler olarak bilinmektedir. Bu
nedenle, aflatoksin bulaşan miktarları yasal mevzuatlarla sınırlandırılmıştır.
Bu derlemede, önemli toksik etkilere sahip olan aflatoksinlerin bebek
gıdalarında varlığı, maruziyeti, toksik etkileri ve yasal düzenlemeleri
hakkında bilgi verilmiştir.

Kaynakça

  • Alvito PC, Sizoo EA, Almeida CMM, van Egmond HP. Occurrence of aflatoxins and ochratoxin a in baby foods in Portugal. Food Anal Methods. 2010; 3:22–30.
  • Brera C, Debegnach F, De Santis B, Pannunzi E, Berdini C, Prantera E. et al. Simultaneous determination of aflatoxins and ochratoxin A in baby foods and paprika by HPLC with fluorescence detection: A single-laboratory validation study. Talanta. 2011; 83:1442–1446.
  • Mottaghianpour E, Nazari F, Mehrasbia MR, Hosseini MJ. Occurrence of aflatoxin B1 in baby foods marketed in Iran. J Sci Food Agric. 2017; 97(9):2690-2694.
  • Jin Q, Liu SY, Huang XH, Zhu GN. Determination of aflatoxin in infant cereals from Hangzhou, China. Anal Lett. 2013; 46(15):2319-2331.
  • Beltrán E, Ibáñez M, Sancho JV, Cortés MÁ, Yusà V, Hernández F. UHPLC–MS/MS highly sensitive determination of aflatoxins, the aflatoxin metabolite M1 and ochratoxin A in baby food and milk. Food Chem.2011; 126:737–744.
  • Akhtar S, Shahzad MA, Yoo SH, Ismail A, Hameed A, Ismail T. et al. Determination of aflatoxin m 1 and heavy metals in infant formula milk brands available in Pakistani markets. Korean J Food Sci An. 2017; 37(1):79-86.
  • Yentür G, Er B. Gıdalarda aflatoksin varlığının değerlendirilmesi. Turk Hij Den Biyol Derg. 2012; 69(1): 41-52.
  • Kanungo L, Bhand S. A survey of aflatoxin M1 in some commercial milk samples and infant formula milk samples in Goa, India, Food and Agricultural Immunology. 2014; 25(4):467-476.
  • Yentür G, Er B, Ozkan MG, Oktem AB. Determination of aflatoxins in peanut butter and sesame samples using high-performance liquid chromatography method. Eur Food Res Technol. 2006; 224:167–170.
  • Ware LY, Durand N, Nikiema PA, Alter P, Fontana A, Montet D. et al. Occurrence of mycotoxins in commercial infant formulas locally produced in Ouagadougou (Burkina Faso). Food Control. 2017; 73:518-523.
  • Zhang K, Wong JW, Krynitsky AJ, Trucksess MW. Determining mycotoxins in baby foods and animal feeds using stable isotope dilution and liquid chromatography tandem mass spectrometry. J Agric Food Chem. 2014; 62:8935-8943.
  • Meucci V, Razzuoli E, Soldani G, Massart F. Mycotoxin detection in infant formula milks in Italy. Food Addit Contam Part A. 2010; 27(1):64-71.
  • Bosch L, Alegrı´ A, Farre´ R, Clemente G. Effect of storage conditions on furosine formation in milk–cereal based baby foods. Food Chem. 2008; 107:1681–1686.
  • Al-Taher F, Cappozzo J, Zweigenbaum J, Lee HJ, Jackson L, Ryu D. Detection and quantitation of mycotoxins in infant cereals in the U.S. market by LC-MS/MS using a stable isotope dilution assay. Food Control. 2017; 72:27-35
  • Marin S, Ramos AJ, Cano-Sancho G, Sanchis V. Mycotoxins: Occurrence, toxicology, and exposure assessment. Food Chem Toxicol. 2013; 60:218–237.
  • Iha MH, Barbosa CB, Heck AR, Trucksess MW. Aflatoxin M1 and ochratoxin A in human milk in Ribeirão Preto-SP, Brazil. Food Control. 2014; 40:310-313.
  • Torović L. Aflatoxin M1 in processed milk and infant formulae and corresponding exposure of adult population in Serbia in 2013–2014. Food Addit Contam Part B. 2015; 8(4):235-244.
  • Er B, Demirhan B, Onurdağ FK, Yentür G. Determination of aflatoxin M1 level in milk and white cheese consumed in Ankara region Turkey. J Anim Vet Adv. 2010; 9(12):1780-1784.
  • Er B, Demirhan B, Yentür G. Short communication Investigation of aflatoxin M1 levels in infant follow on milks and infant formulas sold in the markets of Ankara Turkey. J Dairy Sci. 2014; 97(6):3328-3331.
  • Radonić JR, Tanackov SDK, Mihajlović IJ, Grujić ZS, Miloradov MBV, Škrinjar MM. et al. Occurrence of aflatoxin M1 in human milk samples in Vojvodina, Serbia: Estimation of average daily intake by babies. J Environ Sci Health B. 2017; 52(1):59-63.
  • Kalantari H, Kalantari GH, Nazari Khorasgani Z. Evaluation of aflatoxins contamination in baby food supplements (Mamana & Ghoncheh). Jundishapur J Nat Pharm Prod. 2011; 6(1):42-50.
  • Aidoo KE, Mohamed SM, Candlish AA, Tester RF, Elgerbi AM. Occurrence of fungi and mycotoxins in some commercial baby foods in North Africa. FNS. 2011; 2:751-758.
  • Rastogi S, Dwivedi PD, Khanna SK, Das M. Detection of aflatoxin M1 contamination in milk and infant milk products from Indian markets by ELISA. Food Control. 2004; 15:287–290.
  • Oveisi MR, Jannat B, Sadeghi NW, Hajimahmoodi M, Nikzad A. Presence of aflatoxin M1 in milk and infant milk products in Tehran, Iran. Food Control. 2007; 18:1216–1218.
  • Baydar T, Erkekoğlu P, Sipahi H, Sahin G. Aflatoxin B1, M1 and ochratoxin A levels in infant formulae and baby foods marketed in Ankara, Turkey. J Food Drug Anal. 2007; 15(1):89-92.
  • Elsayed MS, El-Fatah ENA. Prevalence of aflatoxin M1 in some milk products widely consumed by infants and children, marketed in Sharkia, Egypt. Global Veterinaria. 2015; 14(4):560-566.
  • Juan C, Raiola A, Mañes J, Ritieni A. Presence of mycotoxin in commercial infant formulas and baby foods from Italian market. Food Control. 2014; 39:227-236.
  • Kabak B. Aflatoxin M1 and ochratoxin A in baby formulae in Turkey: Occurrence and safety evaluation. Food Control. 2012; 26:182-187.
  • Kocasari FS. Occurrence of aflatoxin M1 in UHT milk and infant formula samples consumed in Burdur, Turkey. Environ Monit Assess. 2014; 186:6363–6368.
  • Marta K, Ivana S, Ondrej L, Jana H. Determination of mycotoxins in infant and baby food using UPLC-MS/MS analytical method. Proceedings of 6th ISC ModernAnalytical Chemistry Prague 2010. http://ukp.vscht.cz/files/uzel/0007349/Kostelanska+2010.pdf ?redirected
  • Bakırdere S, Bora S, Bakırdere EG, Aydın F, Arslan Y, Komesli OT. et al. Aflatoxin species: their health effects and determination methods in different foodstuffs. Cent Eur J Chem. 2012; 10(3):675-685.
  • Umesha S, Manukumar HMG, Chandrasekhar B, Shivakumara P, Kumar JS, Raghava S. et al. Aflatoxins and food pathogens: impact of biologically active aflatoxins and their control strategies. J Sci Food Agric. 2017; 97:1698–1707.
  • Khlangwiset P, Shephard GS, Wu F. Aflatoxins and growth impairment: A review. Crit Rev Toxicol. 2011; 41(9):740–755.
  • Khalil MMH, Gomaa AM, Sebaei AS. Reliable HPLC determination of aflatoxin M1 in eggs. J Anal Methods Chem. 2013; Article id: 817091:1-5.
  • IARC Monographs. On the evaluation of carcinogenic risks to human. 2002; 82:171-300. Date: 10.06.2017 Available: http://monographs.iarc.fr/ENG/Monographs/vol82/mono82-7A.pdf
  • IARC Monographs. Aflatoxins. In chemical agents and related occupations volume 100 F a review of human carcinogens. 2012; 100F: 225-248. Date: 10.06.2017 Available: http://monographs.iarc.fr/ENG/Monographs/vol100F/mono100F-23.pdf
  • Obade MI, Andang’o P, Obonyo C, F Lusweti. Exposure of children 4 to 6 months of age to aflatoxin in Kisumu County, Kenya. AJFAND. 2015; 15(2):9949-9963.
  • European Commission. Commission regulation EC No. 165/2010 of 26 February 2010 amending regulation (EC) No 1881/2006 setting maximum levels for certain contaminants in foodstuffs as regards aflatoxins. Official Journal of the European Union. 2010; L50: 8-12. Date: 10.06.2017 Available: http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/PDF/?uri=CELEX: 32010R0165&from=EN.
  • TGK. Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği. 2011; Sayı: 28157 Available: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/12/20111229M3-8-1.pdf Date: 10.06.2017
Toplam 39 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Buket Er Demirhan

Burak Demirhan

Gülderen Yentür

Yayımlanma Tarihi 9 Ağustos 2017
Gönderilme Tarihi 12 Haziran 2017
Kabul Tarihi 7 Ağustos 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Er Demirhan, B., Demirhan, B., & Yentür, G. (2017). BEBEK GIDALARINDA AFLATOKSİN VARLIĞININ ÖNEMİ. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, 2(1), 1-8.
AMA Er Demirhan B, Demirhan B, Yentür G. BEBEK GIDALARINDA AFLATOKSİN VARLIĞININ ÖNEMİ. Gazi Sağlık Bil. Ağustos 2017;2(1):1-8.
Chicago Er Demirhan, Buket, Burak Demirhan, ve Gülderen Yentür. “BEBEK GIDALARINDA AFLATOKSİN VARLIĞININ ÖNEMİ”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi 2, sy. 1 (Ağustos 2017): 1-8.
EndNote Er Demirhan B, Demirhan B, Yentür G (01 Ağustos 2017) BEBEK GIDALARINDA AFLATOKSİN VARLIĞININ ÖNEMİ. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi 2 1 1–8.
IEEE B. Er Demirhan, B. Demirhan, ve G. Yentür, “BEBEK GIDALARINDA AFLATOKSİN VARLIĞININ ÖNEMİ”, Gazi Sağlık Bil, c. 2, sy. 1, ss. 1–8, 2017.
ISNAD Er Demirhan, Buket vd. “BEBEK GIDALARINDA AFLATOKSİN VARLIĞININ ÖNEMİ”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi 2/1 (Ağustos 2017), 1-8.
JAMA Er Demirhan B, Demirhan B, Yentür G. BEBEK GIDALARINDA AFLATOKSİN VARLIĞININ ÖNEMİ. Gazi Sağlık Bil. 2017;2:1–8.
MLA Er Demirhan, Buket vd. “BEBEK GIDALARINDA AFLATOKSİN VARLIĞININ ÖNEMİ”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 2, sy. 1, 2017, ss. 1-8.
Vancouver Er Demirhan B, Demirhan B, Yentür G. BEBEK GIDALARINDA AFLATOKSİN VARLIĞININ ÖNEMİ. Gazi Sağlık Bil. 2017;2(1):1-8.