Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

The Research and Comparison of Fish Habits of Consumption in Tunceli (Pertek and Çemişgezek) and Elazığ (Keban and Sivrice) Districts

Yıl 2023, Cilt: 9 Sayı: 2, 422 - 433, 31.12.2023
https://doi.org/10.29132/ijpas.1364307

Öz

This research was carried out to determine the fish consumption habits of Elazığ province's Keban and Sivrice districts and Tunceli province's Pertek and Çemişgezek districts. This study was conducted in 2021 using a questionnaire. The surveys were conducted using interviews methods with online and face-to-face on April-June month of 2021 year. According to the research results, the participants of this study were the most in Pertek district, the least in Çemişgezek district. It was determined that the participants in the study preferred the most red meat, the least fish meat. It was observed that the highest fish consumption was in Pertek and Keban districts.

Etik Beyan

Yazar/Yazarlar bu çalışmanın araştırma ve yayın etiğine uygun olduğunu beyan eder.

Teşekkür

Bu çalışma yüksek lisans tez çalınmasından üretilmiştir

Kaynakça

  • Arslan, M. (2015). Antalya ili su ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 42s, Isparta.
  • Assael, H. (1992). Consumer behavior and marketing action. Kent Pub. Co
  • Aydın, M. ve Karadurmuş, U. (2013). Trabzon ve Giresun bölgelerindeki su ürünleri tüketim alışkanlıkları. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi / The Black Sea Journal of Sciences, 3(9), 57-71.
  • Balcı, M., Birici, N., Şeker, T., Demir, T. ve Arısoy, G. (2016). Malatya il merkezinde yaşayan kişilerin su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi. Adıyaman University Journal of Science, 6(2), 132-155.
  • Balık, İ., Yardımcı, C. ve Turhan, O. (2013). Ordu İli Fatsa ve Aybastı ilçelerinde balık tüketim alışkanlıklarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi. Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 3(2), 18-28.
  • Çadır, F. (2012). Keban Baraj Gölü ova bölgesi su ürünleri tüketiminin araştırılması. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Elazığ.
  • Çaylak, B. (2013). İzmir ili su ürünleri tüketimi ve tüketici tercihleri üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Türkiye.
  • Çiçek, E., Akgün, H. ve İlhan, S. (2014). Elazığ İli balık eti tüketim alışkanlığı ve tercihinin belirlenmesi, Yunus Araştırma Bülteni 1, 3-11.
  • Çolakoğlu, F.A., İşmen, A., Özen, Ö., Çakır, F., Yığın, Ç. ve Ormancı, H.B. (2006). Çanakkale ilindeki su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi, Ege Üniv. Ürünleri Derg., 23, 387-392.
  • Erdal, G. ve Esengün, K. (2008). Tokat ilinde balık tüketimini etkileyen faktörlerin logit model ile analizi. Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Dergisi, 25 (3), 203–209.
  • F.A.O. (2015). Statistical Pocketbook – World Food and Agriculture. Rome, Italy.
  • F.A.O. (2018). Statistical Pocketbook – World Food and Agriculture. Rome, Italy.
  • Güler, O., Şimşek, N., Akdağ, G., ve Aslan, S. A. (2021). Alakart Restoran Menülerinde Balık Yemeği Tercihlerine Yönelik Karşılaştırmalı Bir Araştırma: Mersin Örneği (A Comparative Study on Fish Dish Preferences in A la Carte Restaurant Menus: The Case of Mersin). Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 9(4), 2713-2733.
  • Hatırlı, S.A., Demircan V. ve Aktaş A.R. (2004). İsparta ilinde ailelerin balık tüketiminin analizi. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(1), 245-256.
  • Karaton Kuzgun, N. ve Kırbağ, S. (2020). Description of the Protective Feature of Oregano Essential Oil Sold as a Commercial Site on Rainbow Trout, International Journal of Pure and Applied Sciences 6 (2), 99-106.
  • Oğuzhan, P., Angiş, S. ve Atamanalp, M. (2009). Erzurum ilinde tüketicilerin su ürünleri tüketim alışkanlığının belirlenmesi üzerine bir araştırma, XV. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, Rize.
  • Olgunoğlu, M., P. Bayhan, K., Y. ve Korkmaz, S. (2014). Adıyaman ili balıkçılığının mevcut durumu ve sorunları. Yunus Araştırma Bülteni, 4, 37-46.
  • Orhan, H., Yüksel, O., 2010. Burdur İli Su Ürünleri Tüketimi Anket Uygulaması. Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 5 (1), 1-7.
  • Özdamar, K., (2001). SPSS ile Biyoistatistik. Yayın no: 3,4. Baskı. Kaan Kitabevi, Eskişehir, 452.
  • Özden, Ö., Mol, S. ve Erkan, N. (2008). Su ürünleri ve beslenme, İstanbul Büyükşehir Belediye Basımevi, İstanbul. Saka, F., ve Bulut, M. (2020). Determination of fish consumption in Çanakkale. Marine Science and Technology Bulletin, 9(1), 7-17.
  • Sarı, M., Demirulus, H. ve Söğüt, B. (2000). Van ilinde öğrencilerin balıketi tüketim alışkanlığının belirlenmesi üzerine bir araştırma, Doğu Anadolu Bölgesi IV. Su Ürünleri Sempozyumu, Erzurum, 28-30 Haziran, s. 627-637. Sarıca, Ş. (2003). Omega-3 yağ asitlerinin insan sağlığı üzerine etkileri ve tavuk etinin omega-3 yağ asitlerince zenginleştirilmesi, Hayvansal Üretim, 44, 1-9.
  • Şen, B., Canpolat, Ö., Sevim, A.F. ve Sönmez, F. (2008). Elazığ ilinde balık eti tüketimi, F. Ü. Fen ve Mühendislik Bilimleri Derg., 20, 433-437.
  • T.Ü.İ.K. (2020). Su Ürünleri İstatistikleri, Türkiye İstatistik Kurumu, Ankara,
  • Yıldırım, R. (2020). Türkiye'deki Su Ürünleri ile İlgili Yüksek Öğretim Kurumlarındaki Akademisyenlerin Su Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Araştırılması. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Elazığ.
  • Yıldız, H. (2010). Amino Acids, oligopeptides, polypeptides, and proteins, in Advances in Food Biochemistry, pp 51-100, Eds. Yılmaz, F. CRC Press, Taylor & Francis Group, New York.
  • Yüksel, F., Kuzgun, N.K. ve Özer, E.T. (2011). Tunceli İli Balık Tüketim Alışkanlığının belirlenmesi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 2(5), 28-36.

Tunceli (Pertek ve Çemişgezek) ile Elazığ (Keban ve Sivrice) İlçelerinde Balık Tüketim Alışkanlıklarının Araştırılması ve Karşılaştırılması

Yıl 2023, Cilt: 9 Sayı: 2, 422 - 433, 31.12.2023
https://doi.org/10.29132/ijpas.1364307

Öz

Bu araştırma, Elazığ ili Keban ve Sivrice ilçeleri ile Tunceli ilinin Pertek ve Çemişgezek ilçelerinin balık tüketim alışkınlıklarını tespit etmek için yapılmıştır. Bu araştırma, anket uygulaması ile yapılmıştır. Anketler, 2021 yılının Nisan-Haziran aylarında yüz yüze görüşme ve online anket metoduyla yapılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, bu çalışmanın katılımcıları en çok Pertek ilçesinden, en az Çemişgezek, ilçesinde bulunan katılımcılardan oluşmuştur. Ankete katılan katılımcıların en çok kesimi kırmızı eti, en az kesimi balıketini tercih ettikleri tespit edilmiştir. En fazla balık tüketimi, Pertek ve Keban ilinde olduğu gözlemlenmiştir.

Kaynakça

  • Arslan, M. (2015). Antalya ili su ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 42s, Isparta.
  • Assael, H. (1992). Consumer behavior and marketing action. Kent Pub. Co
  • Aydın, M. ve Karadurmuş, U. (2013). Trabzon ve Giresun bölgelerindeki su ürünleri tüketim alışkanlıkları. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi / The Black Sea Journal of Sciences, 3(9), 57-71.
  • Balcı, M., Birici, N., Şeker, T., Demir, T. ve Arısoy, G. (2016). Malatya il merkezinde yaşayan kişilerin su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi. Adıyaman University Journal of Science, 6(2), 132-155.
  • Balık, İ., Yardımcı, C. ve Turhan, O. (2013). Ordu İli Fatsa ve Aybastı ilçelerinde balık tüketim alışkanlıklarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi. Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 3(2), 18-28.
  • Çadır, F. (2012). Keban Baraj Gölü ova bölgesi su ürünleri tüketiminin araştırılması. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Elazığ.
  • Çaylak, B. (2013). İzmir ili su ürünleri tüketimi ve tüketici tercihleri üzerine bir araştırma. Yüksek Lisans Tezi. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Türkiye.
  • Çiçek, E., Akgün, H. ve İlhan, S. (2014). Elazığ İli balık eti tüketim alışkanlığı ve tercihinin belirlenmesi, Yunus Araştırma Bülteni 1, 3-11.
  • Çolakoğlu, F.A., İşmen, A., Özen, Ö., Çakır, F., Yığın, Ç. ve Ormancı, H.B. (2006). Çanakkale ilindeki su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi, Ege Üniv. Ürünleri Derg., 23, 387-392.
  • Erdal, G. ve Esengün, K. (2008). Tokat ilinde balık tüketimini etkileyen faktörlerin logit model ile analizi. Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Dergisi, 25 (3), 203–209.
  • F.A.O. (2015). Statistical Pocketbook – World Food and Agriculture. Rome, Italy.
  • F.A.O. (2018). Statistical Pocketbook – World Food and Agriculture. Rome, Italy.
  • Güler, O., Şimşek, N., Akdağ, G., ve Aslan, S. A. (2021). Alakart Restoran Menülerinde Balık Yemeği Tercihlerine Yönelik Karşılaştırmalı Bir Araştırma: Mersin Örneği (A Comparative Study on Fish Dish Preferences in A la Carte Restaurant Menus: The Case of Mersin). Journal of Tourism & Gastronomy Studies, 9(4), 2713-2733.
  • Hatırlı, S.A., Demircan V. ve Aktaş A.R. (2004). İsparta ilinde ailelerin balık tüketiminin analizi. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(1), 245-256.
  • Karaton Kuzgun, N. ve Kırbağ, S. (2020). Description of the Protective Feature of Oregano Essential Oil Sold as a Commercial Site on Rainbow Trout, International Journal of Pure and Applied Sciences 6 (2), 99-106.
  • Oğuzhan, P., Angiş, S. ve Atamanalp, M. (2009). Erzurum ilinde tüketicilerin su ürünleri tüketim alışkanlığının belirlenmesi üzerine bir araştırma, XV. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, Rize.
  • Olgunoğlu, M., P. Bayhan, K., Y. ve Korkmaz, S. (2014). Adıyaman ili balıkçılığının mevcut durumu ve sorunları. Yunus Araştırma Bülteni, 4, 37-46.
  • Orhan, H., Yüksel, O., 2010. Burdur İli Su Ürünleri Tüketimi Anket Uygulaması. Süleyman Demirel Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi, 5 (1), 1-7.
  • Özdamar, K., (2001). SPSS ile Biyoistatistik. Yayın no: 3,4. Baskı. Kaan Kitabevi, Eskişehir, 452.
  • Özden, Ö., Mol, S. ve Erkan, N. (2008). Su ürünleri ve beslenme, İstanbul Büyükşehir Belediye Basımevi, İstanbul. Saka, F., ve Bulut, M. (2020). Determination of fish consumption in Çanakkale. Marine Science and Technology Bulletin, 9(1), 7-17.
  • Sarı, M., Demirulus, H. ve Söğüt, B. (2000). Van ilinde öğrencilerin balıketi tüketim alışkanlığının belirlenmesi üzerine bir araştırma, Doğu Anadolu Bölgesi IV. Su Ürünleri Sempozyumu, Erzurum, 28-30 Haziran, s. 627-637. Sarıca, Ş. (2003). Omega-3 yağ asitlerinin insan sağlığı üzerine etkileri ve tavuk etinin omega-3 yağ asitlerince zenginleştirilmesi, Hayvansal Üretim, 44, 1-9.
  • Şen, B., Canpolat, Ö., Sevim, A.F. ve Sönmez, F. (2008). Elazığ ilinde balık eti tüketimi, F. Ü. Fen ve Mühendislik Bilimleri Derg., 20, 433-437.
  • T.Ü.İ.K. (2020). Su Ürünleri İstatistikleri, Türkiye İstatistik Kurumu, Ankara,
  • Yıldırım, R. (2020). Türkiye'deki Su Ürünleri ile İlgili Yüksek Öğretim Kurumlarındaki Akademisyenlerin Su Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Araştırılması. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Elazığ.
  • Yıldız, H. (2010). Amino Acids, oligopeptides, polypeptides, and proteins, in Advances in Food Biochemistry, pp 51-100, Eds. Yılmaz, F. CRC Press, Taylor & Francis Group, New York.
  • Yüksel, F., Kuzgun, N.K. ve Özer, E.T. (2011). Tunceli İli Balık Tüketim Alışkanlığının belirlenmesi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 2(5), 28-36.
Toplam 26 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Temel Gıda İşlemleri, Su Ürünleri Teknolojileri
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Muhammet Kürşat Durna 0000-0001-5565-3736

Engin Şeker 0000-0003-2906-6006

Nermin Karaton Kuzgun 0000-0002-9430-1802

Erken Görünüm Tarihi 29 Aralık 2023
Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2023
Gönderilme Tarihi 4 Ekim 2023
Kabul Tarihi 28 Aralık 2023
Yayımlandığı Sayı Yıl 2023 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Kürşat Durna, M., Şeker, E., & Karaton Kuzgun, N. (2023). Tunceli (Pertek ve Çemişgezek) ile Elazığ (Keban ve Sivrice) İlçelerinde Balık Tüketim Alışkanlıklarının Araştırılması ve Karşılaştırılması. International Journal of Pure and Applied Sciences, 9(2), 422-433. https://doi.org/10.29132/ijpas.1364307
AMA Kürşat Durna M, Şeker E, Karaton Kuzgun N. Tunceli (Pertek ve Çemişgezek) ile Elazığ (Keban ve Sivrice) İlçelerinde Balık Tüketim Alışkanlıklarının Araştırılması ve Karşılaştırılması. International Journal of Pure and Applied Sciences. Aralık 2023;9(2):422-433. doi:10.29132/ijpas.1364307
Chicago Kürşat Durna, Muhammet, Engin Şeker, ve Nermin Karaton Kuzgun. “Tunceli (Pertek Ve Çemişgezek) Ile Elazığ (Keban Ve Sivrice) İlçelerinde Balık Tüketim Alışkanlıklarının Araştırılması Ve Karşılaştırılması”. International Journal of Pure and Applied Sciences 9, sy. 2 (Aralık 2023): 422-33. https://doi.org/10.29132/ijpas.1364307.
EndNote Kürşat Durna M, Şeker E, Karaton Kuzgun N (01 Aralık 2023) Tunceli (Pertek ve Çemişgezek) ile Elazığ (Keban ve Sivrice) İlçelerinde Balık Tüketim Alışkanlıklarının Araştırılması ve Karşılaştırılması. International Journal of Pure and Applied Sciences 9 2 422–433.
IEEE M. Kürşat Durna, E. Şeker, ve N. Karaton Kuzgun, “Tunceli (Pertek ve Çemişgezek) ile Elazığ (Keban ve Sivrice) İlçelerinde Balık Tüketim Alışkanlıklarının Araştırılması ve Karşılaştırılması”, International Journal of Pure and Applied Sciences, c. 9, sy. 2, ss. 422–433, 2023, doi: 10.29132/ijpas.1364307.
ISNAD Kürşat Durna, Muhammet vd. “Tunceli (Pertek Ve Çemişgezek) Ile Elazığ (Keban Ve Sivrice) İlçelerinde Balık Tüketim Alışkanlıklarının Araştırılması Ve Karşılaştırılması”. International Journal of Pure and Applied Sciences 9/2 (Aralık 2023), 422-433. https://doi.org/10.29132/ijpas.1364307.
JAMA Kürşat Durna M, Şeker E, Karaton Kuzgun N. Tunceli (Pertek ve Çemişgezek) ile Elazığ (Keban ve Sivrice) İlçelerinde Balık Tüketim Alışkanlıklarının Araştırılması ve Karşılaştırılması. International Journal of Pure and Applied Sciences. 2023;9:422–433.
MLA Kürşat Durna, Muhammet vd. “Tunceli (Pertek Ve Çemişgezek) Ile Elazığ (Keban Ve Sivrice) İlçelerinde Balık Tüketim Alışkanlıklarının Araştırılması Ve Karşılaştırılması”. International Journal of Pure and Applied Sciences, c. 9, sy. 2, 2023, ss. 422-33, doi:10.29132/ijpas.1364307.
Vancouver Kürşat Durna M, Şeker E, Karaton Kuzgun N. Tunceli (Pertek ve Çemişgezek) ile Elazığ (Keban ve Sivrice) İlçelerinde Balık Tüketim Alışkanlıklarının Araştırılması ve Karşılaştırılması. International Journal of Pure and Applied Sciences. 2023;9(2):422-33.

154501544915448154471544615445