Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Structural analysis of cattle enterprises in Kayapinar district of Diyarbakır province

Yıl 2024, Cilt: 8 Sayı: 1, 119 - 130, 25.03.2024
https://doi.org/10.31015/jaefs.2024.1.13

Öz

This research was conducted in person in Diyarbakir province, Kayapınar district, by means of a questionnaire with a total of 120 people engaged in cattle breeding in 21 settlements. The questionnaire addresses the existence of cattle farms, the general structural status of cattle farms, information provided by owners, feed supply and feeding practices, animal health and treatment practices, reproduction and artificial insemination practices, production and marketing of animal products on farms, housing status and support utilization status. It has been shown that the farms are small farms and 92% of the farms have closed barns. The fact that the majority of farm owners are between 40 and 61 years old can be seen as a danger signal for livestock. It was found that there is no cooperative in the villages except Cumhuriyet district, which brings the problem of marketing raw milk and dairy products. In the study area, it it has been observed that activities such as animal care feeding, estrus monitoring and application, and automation in animal husbandry are insufficient. For sustainable animal production, relevant public institutions and organizations need to work more intensively and carry out training, monitoring and evaluation activities to increase productivity per animal in enterprises, to train operators on herd management, care and feeding and animal health, and to meet expectations by solving problems in enterprises. This research provides us with important data about the general structure of cattle breeding in Kayapınar district of Diyarbakır province.

Kaynakça

  • Aksoy, A., Güler, İ.O. & Terin, M. (2014). Erzurum ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine üye olan ve olmayan üreticilerin belirli özellikler açısından karşılaştırılması. GOP Ziraat Fakültesi Dergisi. 31(3), 82-90
  • Bakan, Ö. & Aydın, R. (2016). Ağrı İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Özellikleri. Ziraat Fakültesi Dergisi, 47(2),113-122.
  • Bakan, Ö. (2014).Ağrı ili süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum, 2014
  • Bakır, G. & Kibar, M. (2019). Muş İlinde Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Sağlık Yönetiminin Belirlenmesi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9(4), 2409-2419, https://doi.org/10.21597/jist.533230
  • Baş, Hozman, S. & Akçay, H. (2016). Sivas İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Üye Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Bazı Teknik ve Ekonomik Özellikleri. Tarım Ekonomisi Dergisi, 22(1), 57-65.
  • Delebe, Ç. & Yazgan, K. (2023). Viranşehir İlçesindeki Süt Sığırı İşletmelerin Kimi Yapısal Özelliklerinin Süt Verimine Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(2), 441-451. https://doi.org/10.33462/jotaf.1223936
  • Demir, P., Adıgüzel, S.I., Sarı, M. & Ayvazoğlu, C. (2014). Kars merkez ilçedeki süt sığırcılık işletmelerinin genel yapısı ve ekonomik boyutu. F.Ü. Sağlık Bil. Vet. Dergisi 281: 9-13.
  • Güzel, M.& Aybek, A. (2017). Kahramanmaraş ili süt sığırcılığı işletmelerinin mekanizasyon yapısı. KSÜ Doğa Bil Derg, 20, 148-159
  • Karaca, M. (2020). Hendek ilçesi süt sığırcılığı işletmelerinde buzağılarda yaşama gücü ile ilgili yönetsel uygulamalar. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmış).
  • Kaygısız, A. & Özkan, İ. (2021). Samsun Tekkeköy ilçesindeki süt sığırcılık işletmelerinin yapısal özellikleri ve hijyen koşulları. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 25(2), 225-233. https://doi.org/10.29050/harranziraat.879606
  • Kaygısız, A. & R. Tümer. (2009). Kahramanmaraş ili süt sığırı işletmelerinin yapısal özellikleri: 2. Barınak özellikleri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Univ. Doğa Bilim. Derg., 121:40-47.
  • Keskin, G& Dellal, İ. (2011). Trakya bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi. Kafkas Üniv Vet Fak Derg, 17, 177-182.
  • Klein-Jobstl D, Arnholdt, T., Sturmlechner, F. Iwersen, M. Drillich, M. (2015). Results of an online questionnaire to survey calf management practices on dairy cattle breeding farms in Austria and to estimate differences in disease incidences depending on farm structure and management practices. Acta Veterinaria Scandinavica, 57(44): 1-10. https://doi.org/10.1186/s13028-015-0134-y
  • Koçyiğit, R., Diler, A., Yanar, M., Güler, O., Aydın, R., & Avcı, M. (2015). Erzurum İli Hınıs İlçesi sığırcılık işletmelerinin yapısal durumu, Çiftlik yönetimi ve buzağı yetiştirme uygulamaları. Iğdır Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 5(4), 85-97.
  • Köseman, A. & Şeker, İ. (2016). Malatya İlinde Sığırcılık İşletmelerinin Mevcut Durumu, I.Yapısal Özellikler. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 30(1), 5-12.
  • Maç, H. (2013). Yem Bitkileri Üretim Desteği Politikasının Değerlendirilmesi, Konya İli Ereğli İlçesi Örneği. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta.
  • Mat, B. & Cevger, Y. (2020). Structural characteristics and problems of dairy farms in Balıkesir province Eurasian J Vet Sci, 2020, 36, 4, 277-286 https://doi.org/10.15312/EurasianJVetSci.2020.309.
  • Şahin, K. (2001). Kayseri İlinde Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Yapısal Özellikleri ve Pazarlama Sorunları. YYÜ Tarım Bilimleri Dergisi, 11(1),79-86.
  • Özdemir, Y., Kınıklı, F. & Engindeniz, S. (2021). Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma, Balıkesir’in Gönen İlçesi Örneği , 8 (4), 1001 – 1011. https://doi.org/10.30910/turkjans.938077
  • Özsağlıcak, S. & Yanar, M. (2022). Erzincan İli Merkez İlçesi Sığırcılık İşletmelerinde Barınakların Yapısal Özellikleri ve İşletmecilerin Öğrenim Durumlarıyla İlişkileri Anadolu, J. of Aari 32 (1): 62-75. https://doi.org/10.18615/anadolu.1130026
  • Şahin, S. (2009). Kayseri il merkezi süt sığırı barınaklarının yapısal özellikleri. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmış).
  • Topçu Y, 2008. Süt sığırcılığı işletmelerinde başarıyı etkileyen faktörlerin analizi: Erzurum ili örneği. OMÜ Zir Fak Dergisi, 23, 17-24.
  • Tugay, A. & Bakır, G. (2008). Giresun yöresindeki sığırcılık işletmelerinde kullanılan yem çeşitleri ve hayvan besleme alışkanlıkları. Atatürk Üniv. Ziraat Fakültesi Dergisi,39(2), 231-239.
  • Tugay, A. (2007).Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.
  • Tutkun, M., Denli, M., & Sessiz, A. (2017). Diyarbakır İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Durum Analizi. Türk Tarım –Gıda Bilim veTeknoloji Dergisi,5(5),476-483.https://doi.org/10.24925/turjaf.v5i5.476-483.933
  • Yaylak, E., Y. Konca & N. Koyubenbe. (2015). İzmir ili Ödemiş ilçesinde damızlık sığır yetiştiricileri birliği üyesi işletmelerde sığırların barındırılması. TURJAF 3(35):316-324.
  • Yazıcıoğlu, E. & Erdoğan, S. (2004). SPSS Uygulamalı Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Detay Anatolia Akademik Yayıncılık, 1. Baskı, Ankara.
  • Yıldız B, 2013. Çankırı ili süt sığırı barınaklarının yapısal özellikleri ve yeni barınak modellerinin geliştirilmesi. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmış)
  • Yılmaz, H. & Köknaroğlu, H. (2007). Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikasına Uyum Sürecinde Türkiye'de İzlenen Hayvancılık Politikalarının Değerlendirilmesi. V. Zootekni Bilim Kongresi, 5-8 Eylül, 2007, Van.
  • Yılmaz, İ., Kaylan, V. & Yanar, M. (2020). Iğdır İli Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinin Yapısal Analizi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 10(1), 684-693. https://doi.org/10.21597/jist.567366
Yıl 2024, Cilt: 8 Sayı: 1, 119 - 130, 25.03.2024
https://doi.org/10.31015/jaefs.2024.1.13

Öz

Kaynakça

  • Aksoy, A., Güler, İ.O. & Terin, M. (2014). Erzurum ili damızlık sığır yetiştiricileri birliğine üye olan ve olmayan üreticilerin belirli özellikler açısından karşılaştırılması. GOP Ziraat Fakültesi Dergisi. 31(3), 82-90
  • Bakan, Ö. & Aydın, R. (2016). Ağrı İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Sosyo-Ekonomik Özellikleri. Ziraat Fakültesi Dergisi, 47(2),113-122.
  • Bakan, Ö. (2014).Ağrı ili süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. Yüksek Lisans Tezi, Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Erzurum, 2014
  • Bakır, G. & Kibar, M. (2019). Muş İlinde Süt Sığırcılığı İşletmelerinde Sağlık Yönetiminin Belirlenmesi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 9(4), 2409-2419, https://doi.org/10.21597/jist.533230
  • Baş, Hozman, S. & Akçay, H. (2016). Sivas İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğine Üye Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Bazı Teknik ve Ekonomik Özellikleri. Tarım Ekonomisi Dergisi, 22(1), 57-65.
  • Delebe, Ç. & Yazgan, K. (2023). Viranşehir İlçesindeki Süt Sığırı İşletmelerin Kimi Yapısal Özelliklerinin Süt Verimine Etkisi. Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 20(2), 441-451. https://doi.org/10.33462/jotaf.1223936
  • Demir, P., Adıgüzel, S.I., Sarı, M. & Ayvazoğlu, C. (2014). Kars merkez ilçedeki süt sığırcılık işletmelerinin genel yapısı ve ekonomik boyutu. F.Ü. Sağlık Bil. Vet. Dergisi 281: 9-13.
  • Güzel, M.& Aybek, A. (2017). Kahramanmaraş ili süt sığırcılığı işletmelerinin mekanizasyon yapısı. KSÜ Doğa Bil Derg, 20, 148-159
  • Karaca, M. (2020). Hendek ilçesi süt sığırcılığı işletmelerinde buzağılarda yaşama gücü ile ilgili yönetsel uygulamalar. Bursa Uludağ Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmış).
  • Kaygısız, A. & Özkan, İ. (2021). Samsun Tekkeköy ilçesindeki süt sığırcılık işletmelerinin yapısal özellikleri ve hijyen koşulları. Harran Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 25(2), 225-233. https://doi.org/10.29050/harranziraat.879606
  • Kaygısız, A. & R. Tümer. (2009). Kahramanmaraş ili süt sığırı işletmelerinin yapısal özellikleri: 2. Barınak özellikleri. Kahramanmaraş Sütçü İmam Univ. Doğa Bilim. Derg., 121:40-47.
  • Keskin, G& Dellal, İ. (2011). Trakya bölgesinde süt sığırcılığı üretim faaliyetinde brüt kar analizi. Kafkas Üniv Vet Fak Derg, 17, 177-182.
  • Klein-Jobstl D, Arnholdt, T., Sturmlechner, F. Iwersen, M. Drillich, M. (2015). Results of an online questionnaire to survey calf management practices on dairy cattle breeding farms in Austria and to estimate differences in disease incidences depending on farm structure and management practices. Acta Veterinaria Scandinavica, 57(44): 1-10. https://doi.org/10.1186/s13028-015-0134-y
  • Koçyiğit, R., Diler, A., Yanar, M., Güler, O., Aydın, R., & Avcı, M. (2015). Erzurum İli Hınıs İlçesi sığırcılık işletmelerinin yapısal durumu, Çiftlik yönetimi ve buzağı yetiştirme uygulamaları. Iğdır Üniv. Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 5(4), 85-97.
  • Köseman, A. & Şeker, İ. (2016). Malatya İlinde Sığırcılık İşletmelerinin Mevcut Durumu, I.Yapısal Özellikler. Fırat Üniversitesi Sağlık Bilimleri Veteriner Dergisi, 30(1), 5-12.
  • Maç, H. (2013). Yem Bitkileri Üretim Desteği Politikasının Değerlendirilmesi, Konya İli Ereğli İlçesi Örneği. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Isparta.
  • Mat, B. & Cevger, Y. (2020). Structural characteristics and problems of dairy farms in Balıkesir province Eurasian J Vet Sci, 2020, 36, 4, 277-286 https://doi.org/10.15312/EurasianJVetSci.2020.309.
  • Şahin, K. (2001). Kayseri İlinde Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin Yapısal Özellikleri ve Pazarlama Sorunları. YYÜ Tarım Bilimleri Dergisi, 11(1),79-86.
  • Özdemir, Y., Kınıklı, F. & Engindeniz, S. (2021). Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Özellikleri ve Sorunları Üzerine Bir Araştırma, Balıkesir’in Gönen İlçesi Örneği , 8 (4), 1001 – 1011. https://doi.org/10.30910/turkjans.938077
  • Özsağlıcak, S. & Yanar, M. (2022). Erzincan İli Merkez İlçesi Sığırcılık İşletmelerinde Barınakların Yapısal Özellikleri ve İşletmecilerin Öğrenim Durumlarıyla İlişkileri Anadolu, J. of Aari 32 (1): 62-75. https://doi.org/10.18615/anadolu.1130026
  • Şahin, S. (2009). Kayseri il merkezi süt sığırı barınaklarının yapısal özellikleri. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmış).
  • Topçu Y, 2008. Süt sığırcılığı işletmelerinde başarıyı etkileyen faktörlerin analizi: Erzurum ili örneği. OMÜ Zir Fak Dergisi, 23, 17-24.
  • Tugay, A. & Bakır, G. (2008). Giresun yöresindeki sığırcılık işletmelerinde kullanılan yem çeşitleri ve hayvan besleme alışkanlıkları. Atatürk Üniv. Ziraat Fakültesi Dergisi,39(2), 231-239.
  • Tugay, A. (2007).Giresun yöresindeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal özellikleri. Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.
  • Tutkun, M., Denli, M., & Sessiz, A. (2017). Diyarbakır İli Süt Sığırcılığı İşletmelerinin Yapısal Durum Analizi. Türk Tarım –Gıda Bilim veTeknoloji Dergisi,5(5),476-483.https://doi.org/10.24925/turjaf.v5i5.476-483.933
  • Yaylak, E., Y. Konca & N. Koyubenbe. (2015). İzmir ili Ödemiş ilçesinde damızlık sığır yetiştiricileri birliği üyesi işletmelerde sığırların barındırılması. TURJAF 3(35):316-324.
  • Yazıcıoğlu, E. & Erdoğan, S. (2004). SPSS Uygulamalı Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Detay Anatolia Akademik Yayıncılık, 1. Baskı, Ankara.
  • Yıldız B, 2013. Çankırı ili süt sığırı barınaklarının yapısal özellikleri ve yeni barınak modellerinin geliştirilmesi. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi (Basılmış)
  • Yılmaz, H. & Köknaroğlu, H. (2007). Avrupa Birliği Ortak Tarım Politikasına Uyum Sürecinde Türkiye'de İzlenen Hayvancılık Politikalarının Değerlendirilmesi. V. Zootekni Bilim Kongresi, 5-8 Eylül, 2007, Van.
  • Yılmaz, İ., Kaylan, V. & Yanar, M. (2020). Iğdır İli Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliğinin Yapısal Analizi. Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 10(1), 684-693. https://doi.org/10.21597/jist.567366
Toplam 30 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Konular Hayvan Yetiştirme
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Muhittin Tutkun 0000-0001-5653-3410

Yayımlanma Tarihi 25 Mart 2024
Gönderilme Tarihi 30 Ocak 2024
Kabul Tarihi 4 Mart 2024
Yayımlandığı Sayı Yıl 2024 Cilt: 8 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Tutkun, M. (2024). Structural analysis of cattle enterprises in Kayapinar district of Diyarbakır province. International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences, 8(1), 119-130. https://doi.org/10.31015/jaefs.2024.1.13

by-nc.png

International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinin içeriği, Creative Commons Alıntı-GayriTicari (CC BY-NC) 4.0 Uluslararası Lisansı ile yayınlanmaktadır. Söz konusu telif, üçüncü tarafların içeriği uygun şekilde atıf vermek koşuluyla, ticari olmayan amaçlarla paylaşımına ve uyarlamasına izin vermektedir. Yazarlar, International Journal of Agriculture, Environment and Food Sciences dergisinde yayınlanmış çalışmalarının telif hakkını elinde tutar. 

Web: dergipark.org.tr/jaefs  E-mail: editor@jaefs.com WhatsApp: +90 850 309 59 27