Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2020, Cilt: 5 Sayı: 4, 498 - 505, 31.12.2020
https://doi.org/10.35229/jaes.767517

Öz

Kaynakça

  • Bayraktar, S., Ergün, S. & Ayvaz, Z. (2019). Ankara ve Çanakkale’de Su Ürünleri Tüketim Tercihleri ve Alışkanlıklarının Karşılaştırılması. Acta Aquatica Turcica, 15(2), 213-226. DOI: https://doi.org/10.22392/actaquatr.489281.
  • Bektaş, H. (2009). Lise 1. Sınıf Öğrencilerinin Balık Tüketimi Konusunda Görüşleri. Yüksek Lisans Tezi, Gazi üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara, Türkiye, 112s.
  • Cevger, Y., Aral, Y., Demir, P. & Sarıözkan, S. (2008). Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi intern öğrencilerinde hayvansal ürünlerin tüketim durumu ve tüketici tercihleri. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 55, 189-194.
  • Çadır, F. & Duman, M. (2013). Keban Baraj Gölü Ova Bölgesi halkının balık tüketim alışkanlıklarının araştırılması. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 25(1), 61-70.
  • Çaklı, Ş. (2007). Su ürünleri işleme teknolojisi, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yayın No:76, 696s
  • Çolakoğlu, F.A., İşmen, A., Özen, Ö., Çakır, F., Yığın, Ç. & Ormancı, H.B. (2006). Çanakkale ilindeki su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23(3), 387-392.
  • Elberk, A.G., Saygı, H. &Yıldız, N. (2006). Öğrenci penceresinden su ürünleri ve mühendisliği. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23(1),71-76.
  • Erdal, G. &Esengün, K. (2008). Tokat ilinde balık tüketimini etkileyen faktörlerin logit model ile analizi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 25(3),203-209.
  • Ermiş, E., Doğan, E., Erilli, N.A. & Satıcı, A. (2015). Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının incelenmesi: Ondokuz Mayıs Üniversitesi örneği. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, 6(1),30-40. DOI No: 10.17155/spd.67561
  • Erten, M. (2006). Adıyaman ilinde eğitim gören üniversite öğrencilerinin beslenme bilgilerinin ve alışkanlıklarının araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara, Türkiye. 106s.
  • FAO. (2015). Statistical Pocketbook. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome,236p.
  • Gökoğlu, N. (2002). Su ürünleri işleme teknolojisi. Su Vakfı Yayınları, 157s.
  • Gürel, E., Doğan, H.G., Polat, S., Yeşilayer, N. & Buhan, E.(2017). Ağrı ili merkez ilçede yaşayan bireylerin balık tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi, Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 6, 26-35.
  • Karaca, K.E. (2009) Afyon Kocatepe Üniversitesi öğrecilerinin beslenme ve tüketici davranışları. Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Afyon, Türkiye, 155s.
  • Kızılaslan, H. & Nalinci, S. (2013). Amasya ili merkez ilçedeki hanehalkının balık eti tüketim alışkanlıkları ve balık eti tüketimini etkileyen faktörler, Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırmalar Dergisi, 5, 61-75.
  • Kula, S. & Smiechowska, M. (2016). The assessment of fish consumption by university students of different academic profiles. Engineering Sciences and Technologies, 2(21): 28-37. DOI: 10.15611/nit.2016.2.02
  • Olgunoğlu, İ.A., Bayhan, Y,K., Olgunoğlu, M,P., Artar, E. & Ukav, İ. (2014). Adıyaman ilinde balık eti tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 9(1): 21-25.
  • Onurlubaş, E., Doğan, H,G. & Demirkıran, S. (2015). Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32(3), 61-69.
  • Öksüz, A., Alkan, Ş.B., Taşkın, H. &Ayrancı M. (2018).Yaşam boyu sağlıklı ve dengeli beslenme için balık tüketiminin önemi, Food and Health, 4(2), 43-62. DOİ: 10.3153/JFHS18006
  • Özden, Ö., Mol, S. & Erkan N. (2008). Su ürünleri ve beslenme. İstanbul Büyükşehir Belediye Basımevi,153s.
  • Petricorena, Z.C. (2015). Chemical Composition of Fish and Fishery Products, In: Cheung, P.C.K. & Metha, B.M. (Ed), Handbook of food chemistry, 403-435p, Springer.
  • Sağlam, N.E. & Samsun, S. (2018). Yozgat ili su ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 14: 9-16.
  • Sarı, M., Demirulus, H. & Söğüt, B. (2000). Van ilinde öğrencilerin balıketi tüketim alışkanlığının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Doğu Anadolu Bölgesi IV. Su Ürünleri Sempozyumu, 28-30 Haziran 2000, Erzurum, Türkiye, 627-637. Saygı, H., Bayhan, B. & Hekimoğlu, M.A. (2015). Türkiye’nin İzmir ve Ankara İllerinde su ürünleri tüketimi. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 3(5),248-254.
  • Soylu, M. &Silici, S. (2018). Üniversite öğrencilerinin bal tüketim tercihleri. International Journal of Human Sciences, 15(1): 386-398. DOİ:10.14687/jhs.v15i1.5255.
  • Şen, B., Canpolat, Ö., Sevim, A.F. & Sönmez, F. (2008). Elazığ ilinde balık eti tüketimi, Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 20(3), 433-437.
  • TÜİK. (2019).http://www.tuik.gov.tr/PreTabloArama.do?metod=search&araType=hb_x (25 Haziran 2020).
  • Varlık, C., Erkan, N., Özden, Ö., Mol, S. & Baygar, T. (2004). Su ürünleri işleme teknolojisi. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Yayın No:4465, İstanbul. 491s.
  • Yavuzcan, H., Atar, H H. &Alçiçek, Z. (2010). Ankara Üniversitesi ziraat fakültesi öğrencilerinin su ürünleri tüketim alışkanlıklarının değerlendirilmesi. Ziraat Mühendisliği Dergisi, 354,10-17.
  • Yılmaz, E. & Özkan, S. (2007). Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının incelenmesi. Fırat Sağlık Hizmetl

Fırat Üniversitesi Öğrencilerinin Balık Tüketim Tercihlerinin Belirlenmesi

Yıl 2020, Cilt: 5 Sayı: 4, 498 - 505, 31.12.2020
https://doi.org/10.35229/jaes.767517

Öz

Bu araştırma, Fırat Üniversitesi’nde farklı bilim alanlarında öğrenim gören öğrencilerin balık tüketim alışkanlıkları ve tercihlerini belirlemek amacıyla, 2017-2018 eğitim-öğretim yılında 950 üniversite öğrencisi üzerinde anket uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğrencilerin, %25,3’ü sosyal bilimler, %25,8’i fen ve mühendislik, %24,2’si sağlık ve %27,4’ü eğitim alanında öğrenim gören öğrencilerden oluşmuştur. Ankete katılan öğrencilerin et türü tercihleri sırasıyla; %35,6 tavuk etini, %33,9 kırmızı eti, %23,5 hem kırmızı hem de beyaz eti ve %7,1 ile balık eti olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların balığı tercih etme nedeni %28’i besleyici ve sağlıklı beslenmede önemli ve %16,1’inin ise aileden gelme alışkanlıktan dolayı olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların, %40,7’si ayda bir, %19,9’u haftada bir-iki kez, %14,6 ‘sı yılda bir ya da üç kez balık eti tükettikleri saptanmıştır. Öğrencilerin %26,8’i konserve balık ürünlerini tercih ettiklerini, %34’ü ise işlenmiş balık ürünlerini hiç tercih etmediklerini bildirilmiştir. Öğrenim gruplarına göre, sosyal bilimler alanında eğitim alan öğrencilerin %42,5’i, fen ve mühendislik alanında eğitim alan öğrencilerin %34,3’ü, sağlık alanında eğitim alan öğrencilerin %44,8’i ve eğitim alanında öğrenim gören öğrencilerin %41,7’sinin balığı ayda bir kez tükettikleri saptanmıştır.

Kaynakça

  • Bayraktar, S., Ergün, S. & Ayvaz, Z. (2019). Ankara ve Çanakkale’de Su Ürünleri Tüketim Tercihleri ve Alışkanlıklarının Karşılaştırılması. Acta Aquatica Turcica, 15(2), 213-226. DOI: https://doi.org/10.22392/actaquatr.489281.
  • Bektaş, H. (2009). Lise 1. Sınıf Öğrencilerinin Balık Tüketimi Konusunda Görüşleri. Yüksek Lisans Tezi, Gazi üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara, Türkiye, 112s.
  • Cevger, Y., Aral, Y., Demir, P. & Sarıözkan, S. (2008). Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi intern öğrencilerinde hayvansal ürünlerin tüketim durumu ve tüketici tercihleri. Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 55, 189-194.
  • Çadır, F. & Duman, M. (2013). Keban Baraj Gölü Ova Bölgesi halkının balık tüketim alışkanlıklarının araştırılması. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 25(1), 61-70.
  • Çaklı, Ş. (2007). Su ürünleri işleme teknolojisi, Ege Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Yayın No:76, 696s
  • Çolakoğlu, F.A., İşmen, A., Özen, Ö., Çakır, F., Yığın, Ç. & Ormancı, H.B. (2006). Çanakkale ilindeki su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23(3), 387-392.
  • Elberk, A.G., Saygı, H. &Yıldız, N. (2006). Öğrenci penceresinden su ürünleri ve mühendisliği. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23(1),71-76.
  • Erdal, G. &Esengün, K. (2008). Tokat ilinde balık tüketimini etkileyen faktörlerin logit model ile analizi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 25(3),203-209.
  • Ermiş, E., Doğan, E., Erilli, N.A. & Satıcı, A. (2015). Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının incelenmesi: Ondokuz Mayıs Üniversitesi örneği. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, 6(1),30-40. DOI No: 10.17155/spd.67561
  • Erten, M. (2006). Adıyaman ilinde eğitim gören üniversite öğrencilerinin beslenme bilgilerinin ve alışkanlıklarının araştırılması. Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara, Türkiye. 106s.
  • FAO. (2015). Statistical Pocketbook. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome,236p.
  • Gökoğlu, N. (2002). Su ürünleri işleme teknolojisi. Su Vakfı Yayınları, 157s.
  • Gürel, E., Doğan, H.G., Polat, S., Yeşilayer, N. & Buhan, E.(2017). Ağrı ili merkez ilçede yaşayan bireylerin balık tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi, Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, 6, 26-35.
  • Karaca, K.E. (2009) Afyon Kocatepe Üniversitesi öğrecilerinin beslenme ve tüketici davranışları. Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Afyon, Türkiye, 155s.
  • Kızılaslan, H. & Nalinci, S. (2013). Amasya ili merkez ilçedeki hanehalkının balık eti tüketim alışkanlıkları ve balık eti tüketimini etkileyen faktörler, Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırmalar Dergisi, 5, 61-75.
  • Kula, S. & Smiechowska, M. (2016). The assessment of fish consumption by university students of different academic profiles. Engineering Sciences and Technologies, 2(21): 28-37. DOI: 10.15611/nit.2016.2.02
  • Olgunoğlu, İ.A., Bayhan, Y,K., Olgunoğlu, M,P., Artar, E. & Ukav, İ. (2014). Adıyaman ilinde balık eti tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 9(1): 21-25.
  • Onurlubaş, E., Doğan, H,G. & Demirkıran, S. (2015). Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıkları. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 32(3), 61-69.
  • Öksüz, A., Alkan, Ş.B., Taşkın, H. &Ayrancı M. (2018).Yaşam boyu sağlıklı ve dengeli beslenme için balık tüketiminin önemi, Food and Health, 4(2), 43-62. DOİ: 10.3153/JFHS18006
  • Özden, Ö., Mol, S. & Erkan N. (2008). Su ürünleri ve beslenme. İstanbul Büyükşehir Belediye Basımevi,153s.
  • Petricorena, Z.C. (2015). Chemical Composition of Fish and Fishery Products, In: Cheung, P.C.K. & Metha, B.M. (Ed), Handbook of food chemistry, 403-435p, Springer.
  • Sağlam, N.E. & Samsun, S. (2018). Yozgat ili su ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 14: 9-16.
  • Sarı, M., Demirulus, H. & Söğüt, B. (2000). Van ilinde öğrencilerin balıketi tüketim alışkanlığının belirlenmesi üzerine bir araştırma. Doğu Anadolu Bölgesi IV. Su Ürünleri Sempozyumu, 28-30 Haziran 2000, Erzurum, Türkiye, 627-637. Saygı, H., Bayhan, B. & Hekimoğlu, M.A. (2015). Türkiye’nin İzmir ve Ankara İllerinde su ürünleri tüketimi. Türk Tarım-Gıda Bilim ve Teknoloji Dergisi, 3(5),248-254.
  • Soylu, M. &Silici, S. (2018). Üniversite öğrencilerinin bal tüketim tercihleri. International Journal of Human Sciences, 15(1): 386-398. DOİ:10.14687/jhs.v15i1.5255.
  • Şen, B., Canpolat, Ö., Sevim, A.F. & Sönmez, F. (2008). Elazığ ilinde balık eti tüketimi, Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 20(3), 433-437.
  • TÜİK. (2019).http://www.tuik.gov.tr/PreTabloArama.do?metod=search&araType=hb_x (25 Haziran 2020).
  • Varlık, C., Erkan, N., Özden, Ö., Mol, S. & Baygar, T. (2004). Su ürünleri işleme teknolojisi. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, Yayın No:4465, İstanbul. 491s.
  • Yavuzcan, H., Atar, H H. &Alçiçek, Z. (2010). Ankara Üniversitesi ziraat fakültesi öğrencilerinin su ürünleri tüketim alışkanlıklarının değerlendirilmesi. Ziraat Mühendisliği Dergisi, 354,10-17.
  • Yılmaz, E. & Özkan, S. (2007). Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının incelenmesi. Fırat Sağlık Hizmetl
Toplam 29 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ayfer Öndaş 0000-0002-8042-7738

Muhsine Duman 0000-0001-9780-7078

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 10 Temmuz 2020
Kabul Tarihi 12 Ekim 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 5 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Öndaş, A., & Duman, M. (2020). Fırat Üniversitesi Öğrencilerinin Balık Tüketim Tercihlerinin Belirlenmesi. Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences, 5(4), 498-505. https://doi.org/10.35229/jaes.767517


13221            13345           13349              13352              13353              13354          13355    13356   13358   13359   13361     13363   13364                crossref1.png            
         Paperity.org                                  13369                                         EBSCOHost                                                        Scilit                                                    CABI   
JAES/AAS-Journal of Anatolian Environmental and Animal Sciences/Anatolian Academic Sciences&Anadolu Çevre ve Hayvancılık Dergisi/Anadolu Akademik Bilimler-AÇEH/AAS