Etik İlkeler ve Yayın Politikası


Middle Black Sea Journal of Communication Studies Dergisi açık erişimli, hakemli bir dergidir. Dergi yılda iki kez Mayıs ve Kasım ayında yayımlanmaktadır.  Dergide, çift kör hakem değerlendirme sistemi uygulanmaktadır. Bu çerçevede  hakemlerin ve yazarların birbirlerinden habersiz olduğu en az iki hakemli bir değerlendirme sistemi işletilmektedir. Bununla birlikte yazarların, hakemlerin ve yayın editörünün aşağıda belirtilen etik ilkeler doğrultusunda alması gereken sorumluluklara özen gösterilmektedir. Söz konusu etik ilkeler konusunda “Yayın Etiği Komitesi”nin (Committee on Publication Ethics – COPE, https://publicationethics.org/) hazırladığı yönergeye göre hareket edilmektedir.


Yayın Süreci

Middle Black Sea Journal of Communication Studies Dergisi'ne gönderilen makaleler belirlenen tarihler içerisinde değerlendirme sürecine alınır.

Çalışmalar, editör tarafından ön değerlendirmeye alınır. Editör uygun görüldüğü takdirde çalışma, hakem inceleme sürecine dahil edilir. Çalışmalar kör hakem sistemiyle 2 hakem tarafından değerlendirilir. Gerekli durumlarda çalışmalara 3. hakem atanabilir. Makale hakkında karar, makalenin gönderildiği tarihten itibaren ortalama 2 ay içerisinde oluşturulmaktadır. Tüm değerlendirmeler sonucunda kabul alan çalışmalar belirtilen dönem (Mayıs-Kasım) sayısında yayınlanır. Her sayıda Yayın Kurulu kararı gereği 5-8 sayıda makale yayınlanır. Bu sayıyı aşan durumlarda makaleler sonraki sayı için bekletilir ve yazar konuya ilişkin bilgilendirilir.

Dergiye çalışmalar https://dergipark.org.tr/mbsjcs adresi üzerinden gönderilmektedir.

Editör ön değerlendirmesi ve hakem değerlendirmesi sonucunda yazardan düzeltme, değişiklik talep edilebilir. Yazardan belirtilen değişikliklerden uygun gördüğünü yerine getirmesi, uygun görmediğini ise detaylı bir şekilde gerekçelendirerek belirtmesi beklenmektedir. Yazara talep edilen düzeltmeleri tamamlaması için verilen süre 15 gündür. Editörün uygun gördüğü durumlarda bu süre uzatılabilir. Çalışmanın tüm süreçleri tamamlaması ve yayına hazır hale gelmesi için hedeflenen süre ortalama 60 gündür.

Yazarlar yayın sürecinin her aşamasında çalışmalarını geri çekme hakkına sahiptir.


Yazarın Sorumlulukları

Çalışmalar özgün olmalı; intihal tespit programı aracılığıyla taranmalı ve %25 sınırını aşmamalıdır. Yazarın, çalışmalarıyla birlikte intihal raporunu (turnitin, Ithenticate) yüklemesi gerekmektedir.

Çalışmalar derginin yayın politikası ve yazım yönergesine uygun olarak hazırlanmalıdır.

Çalışmanın daha önce başka bir mecrada yayımlanmamış olması gereklidir.

Aynı çalışmayla aynı anda birden fazla mecraya başvurulmaması gereklidir.

Çalışmalarda dil, din, ırk, cinsiyet gibi konularda ayrıştırıcı bir üslup kullanmaktan kaçınılmalıdır.

Çalışmalar başka kişi ya da kişilerin fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemelidir.

Çalışmada katkısı olan tüm yazarların isimleri belirtilmelidir ve yayım sürecine ilişkin olarak tüm yazarlardan onay alınmış olmalıdır.

Çalışmanın farklı bir versiyonu daha önce başka bir mecrada yayımlanmışsa mutlaka belirtilmesi gereklidir.

Mevcut telif hakları yasasına göre belirtilen "adil kullanım ilkesi"ni aşan alıntılamaların, tablo/şekil/resim ve diğer görsel ya da yazılı verilerin izinlerinin alınmış olması gereklidir.

Mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen araştırmalarda, insanlar ve hayvanlar üzerinde yapılan klinik vb. araştırmalarda, kişisel verilerin korunmasını gerektiren araştırmalarda vb. etik kurul onayı alınması gerekmektedir.

Olgu sunumlarında “Aydınlatılmış onam formu”nun alındığının belirtilmesi gereklidir.

Başkalarına ait araştırmalarda yer alan ölçek, anket vb. sonuçların kullanımı halinde yazarlardan izin alınması ve gerekli iznin alındığının çalışmada belirtilmesi gerekmektedir.

Yüksek lisans, doktora çalışmalarından üretilmiş makalelerde, tezden üretildiği mutlaka belirtilmelidir.

Etik kurul izni alınması gereken durumlarda, kurul kararı; kurul adı, tarihi ve sayısı şeklinde yazının ilgili yerinde dipnot biçiminde belirtilmelidir. Ayrıca söz konusu izin formu çalışmayla birlikte dergiye gönderilmelidir.

Yayınlanan çalışmaların verilerinin yazar tarafından beş yıl süreyle saklanması gerekmektedir.

Telif hakkı formu çalışmayla birlikte dergiye gönderilmelidir.

Değerlendirme sürecine alınmış çalışmaların yazar bilgisine yönelik (yazar ekleme, çıkarma, sırasını değiştirme vb.) değişiklik önerilmemesi talep edilir.

Değerlendirme sürecindeki çalışmalarda herhangi bir etik ihlalle karşılaşılması halinde yazar editörü bilgilendirmeli, değişiklik ya da geri çekme konusunda gerekli hassasiyeti göstermelidir.



Hakemlerin Sorumlulukları

Hakemler kör hakemlik sisteminin gerektirdiği gizlilik ilkesine uymalıdır.

Gelen hakemlik tekliflerini uzmanlık alanına göre kabul etmelidir ve çıkar birliği ya da çıkar çatışması olabilecek durumlarda söz konusu hakemlik teklifini geri çevirmelidir.

Değerlendirme sürecini belirtilen süre içerisinde tamamlamaya özen göstermelidir.

Değerlendirmeyi Middle Black Sea Journal of Communication Studies Dergisi'nin yayın politikası ve etik ilkeleri doğrultusunda gerçekleştirmelidir.

Değerlendirmeye ilişkin ifadelerinde açık, anlaşılır, akademik üsluba uygun ve kırıcı olmayan bir dil kullanımına özen göstermelidir.

Adil ve tarafsız olmalıdır.

Gizlilik ilkesine dikkat etmelidir.

Herhangi bir intihal şüphesi ya da eşzamanlı farklı mecralara başvuru şüphesi gibi durumlarla karşılaşması halinde editörü bilgilendirmelidir.

Her türlü etik kaygıdan editörü haberdar etmelidir.



Editoryal Sorumluluklar

Editörler, gönderilen her türlü çalışmanın yayın sürecini Middle Black Sea Journal of Communication Studies Dergisi Etik İlkeleri ve Yayın politikası çerçevesinde yürütmekle yükümlüdürler.

Yayım sürecinin her aşamasından editör sorumludur.

Çalışmanın kabul edilmesi ya da reddedilmesi editörün sorumluluğundadır.

Karar alma sürecinde editörler hakemlerle ya da yayın kurulu üyeleriyle görüş alışverişinde bulunabilirler.

Tüm çalışmalar akademik niteliklerine göre tarafsızca (ırk, cinsiyet, politik görüş, ünvan gibi etkenler dışarıda tutularak) değerlendirmeden geçirilir ve yayım sürecine dahil edilir.

Editörler hakemleri ve yazarları birbirlerine ifşa etmemelidir.

Çalışmalara hakem tayin edilirken, yazarın ve hakemin birbirini tanıma, aynı fakültede çalışıyor olma gibi yakınlık durumlarına dikkat edilmelidir. Hakemin tarafsız bir değerlendirme yapabilmesi için editör/editörler böyle bir yakınlığın olmamasına özen göstermelidirler.

Editörler yayın sürecinde fikri mülkiyet haklarına aykırılık, bilimsel etiğe uygun olmayan eylemler, intihal gibi durumlarda gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.

Editörler, her makale için en az bir hakemi Omü İletişim Fakültesi'yle ilişkisi olmayacak şekilde tayin etmelidirler.


İntihal ve Etik Dışı Durumlar

Middle Black Sea Journal of Communication Studies Dergisi'ne gönderilen çalışmalar şüpheli görüldüğü takdirde değerlendirme sürecine alınmadan önce intihal programı aracılığıyla yayına uygunluğu test edilir. Yayın editörü intihal raporu doğrultusunda çalışmanın yayına uygunluğuna karar verir. Bununla birlikte editör intihal raporu doğrultusunda yazardan düzeltme ve değişiklik talebinde bulunabilir. Ayrıca okuyucuların, değerlendirme süreci devam eden ya da yayınlanmış çalışmalara ilişkin, yukarıda belirtilen etik ilkelere uymayan durumları dergi editörüyle paylaşması oldukça önemlidir.