19. yüzyılın ortalarından itibaren kamusal sağlık uygulamaları hükümetlerin temel
politika alanları içine girmiş, bu çerçevede halk sağlığını korumak adına çeşitli adımlar
atılmıştır. Halk sağlığının korunmasının bir ayağını halkın güvenilir gıda maddelerine
ulaşması oluşturmaktadır. 19. yüzyılda ulaşım imkânlarının ve kapitalizmin gelişimi
sonucu uluslararası düzeyde muazzam bir meta akışı doğmuş, gıda maddelerinde “tağşiş”
-yani bir maddenin içine başka bir madde karıştırarak saflığını bozma- tüm dünyada
önemli bir sorun olarak gündeme gelmiştir. Kapitalist dünya ekonomisine eklemlenen
Osmanlı Devleti’nde de 1850’lerden itibaren gıda güvenliği çözüm bulunması
gereken bir mesele haline dönüşmüş, devlet tağşiş karşısında birtakım tedbirler almak
durumunda kalmıştır. Ancak alınan önlemler yine bu dönemde imzalanmış serbest
ticaret anlaşmaları dolayısıyla uluslararası ticari ilişkileri olumsuz etkilemiş ve yabancı
elçilikler konuya müdahil olmuştur. Bu çalışma gıda güvenliği meselesini mahlût
(karışık) zeytinyağları üzerinden detaylandırarak incelemeye çalışacaktır.
Halk Sağlığı Gıda Güvenliği Gıda Tağşişi Zeytinyağı Pamukyağı
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 54 Sayı: 54 |