Cilt: 2 Sayı: 2, 28.08.2023

Yıl: 2023

Journal of Animal Science and Economics en yüksek bilimsel düzeyde makaleler yayınlayarak literatüre katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Dergide etik kurallara uygun olarak hazırlanmış araştırma makaleleri ve derleme makaleleri yayınlanmaktadır.

 Derginin kapsamı hayvan yetiştiriciliği ve ıslahı, yemler ve hayvan besleme, biyometri ve genetik, arıcılık, yem teknolojisi, yem katkı maddeleri, balıkçılık, hayvan davranışları, hayvan refahı, çayır-mera, hayvancılıkta organizasyon, hayvancılıkta akıllı tarım uygulamaları, çiftlik turizmi, üreme biyolojisi ve kontrolü, organik hayvancılık, hayvan biyoteknolojisi, hayvancılık ekonomisi, hayvan sağlığı ve ilgili diğer tüm disiplinler arası teorik araştırma konularını içerir. Derginin hedef kitlesi, dergi kapsamındaki tüm alanlarla ilgilenen veya çalışan araştırmacı ve uzmanlardır.

Makalenin Hazırlanması
Kapak sayfası: Tüm gönderimlerle birlikte ayrı bir başlık sayfası sunulmalı ve bu sayfada aşağıdakiler bulunmalıdır:
• Makalenin tam başlığının yanı sıra 50 karakteri aşmayan kısa bir başlık (kısa başlık),
• Yazar(lar)ın ad(lar), bağlı oldukları kurumlar, en yüksek akademik derece(ler)i ve ORCID kimlikleri,
• Diğer destek kaynaklarına ilişkin bilgi ve detaylı bilgi vermek,
• Sorumlu yazarın adı, adresi, telefonu (cep telefonu numarası dahil) ve e-posta adresi,
• Makalenin hazırlanmasına katkıda bulunan ancak yazarlık kriterlerini karşılamayan kişilere teşekkür ederiz.
• Yazar(lar) derginin Yayın Kurulu üyesi ise bu durum kapak sayfasında belirtilmelidir.
Özet: Tüm makalelerle birlikte İngilizce ve Türkçe özet gönderilmelidir. Kelime sayımı spesifikasyonları için lütfen aşağıdaki Tablo 1'i kontrol edin.
Anahtar Kelimeler: Her gönderiye özetin sonunda konu indekslenmesi için en az üç, en fazla altı anahtar sözcük eşlik etmelidir. Anahtar kelimeler, kısaltmalar olmadan tam olarak listelenmelidir.

Makale Türleri
Araştırma Makaleleri: Araştırma makaleleri, orijinal araştırmaya dayalı yeni bilgiler sağlar. Araştırma makalelerinin kabulü genellikle araştırmanın özgünlüğüne ve önemine bağlıdır. Bir Araştırma Makalesinin ana metni Giriş, Materyal ve Yöntem, Bulgular ve Tartışma şeklinde alt başlıklar halinde yapılandırılmalıdır.
Türkçe makaleler için yazarların İngilizce özet ve anahtar kelimeler sunması gerekmektedir. İngilizce makaleler için yazarların Türkçe özet ve anahtar kelimeler sağlamaları gerekmektedir.
Orijinal Makalelere ilişkin sınırlamalar için lütfen Tablo 1'e bakın.
İstatistiksel Analizin Raporlanması
İstatistiksel analizlere ilişkin bilgiler Gereç ve Yöntemler bölümünde ayrı bir alt başlık ile verilmeli ve işlem sırasında kullanılan istatistiksel yazılım belirtilmelidir.
İstatistiksel verileri bir araştırma makalesinde rapor ederken değerlerin açık ve tutarlı bir şekilde sunulması önemlidir. p değerleri, güven aralıkları (CI'ler) ve diğer istatistiksel ölçümler uygun şekilde yuvarlanmalı ve sağlanan yönergelere göre ifade edilmelidir. Örneğin, p değerleri, ilk iki hane sıfır olmadığı sürece virgülün sağındaki iki haneyle ifade edilmelidir; bu durumda üç hane sağlanmalıdır (örn. p < .01 yerine p = .002 olarak yazın). ). Ancak, 0,05'e yakın değerler üç ondalık basamağa kadar bildirilebilir çünkü 0,05 istatistiksel anlamlılık için bir sınır noktasıdır (örneğin, p = 0,053). 0,001'den küçük p değerleri, tam değeri sağlamak yerine p < 0,001 olarak belirtilmelidir (örneğin, p = 0,000006).
Birimler Uluslararası Birim Sistemine (SI) uygun olarak hazırlanmalıdır.
Derleme Makaleleri
Belirli bir alanda kapsamlı bilgi ve uzmanlığa sahip ve güçlü bir yayın geçmişine sahip yazarlar tarafından yazılan derleme makaleleri memnuniyetle karşılanmaktadır. Hatta bu yazarlar dergiye bir derleme makalesiyle katkıda bulunmaya davet edilebilir. Araştırma makaleleri, derginin konusuna ilişkin mevcut bilgi durumuna ilişkin kapsamlı bir genel bakış sunmalı ve ilgili araştırmalara ilişkin tartışmaları ve değerlendirmeleri içermelidir. Derleme yazılarının alt başlıkları yazarlar tarafından planlanabilir. Ancak her derleme makalesinde “Giriş” ve “Sonuç” bölümü bulunmalıdır. Araştırma Makalelerine ilişkin sınırlamalar için lütfen Tablo 1'e bakınız.
Tablo 1. Her makale türü için kelime sınırlamaları
Makale Türü Kelime sınırı* Özet kelime sınırı Referans sınırı Tablo sınırı Şekil sınırı
Araştırma Makalesi 8000 250 40 6 10 ya da toplam 15 şekil
Derleme Makalesi 5000 250 50 6 10 ya da toplam 15 şekil
*Kelime sınırına özet, kaynakça, tablo ve şekil açıklamaları dahil edilmemelidir.
Tablolar
Tablolar ana belgede kaynak listesinden sonra yer almalı ve metin içinde atıf yapıldığı sıraya göre ardışık olarak numaralandırılmalıdır. Her tablonun üzerinde açıklayıcı bir başlık bulunmalı ve tabloda kullanılan kısaltmalar tablonun altında (ana metinde tanımlanmış olsa bile) dipnotlarla tanımlanmalıdır. Tablolar, Word yazılımının “tablo ekle” komutu kullanılarak oluşturulmalı, verilerin okunmasını ve anlaşılmasını kolaylaştıracak şekilde net bir şekilde düzenlenmelidir. Tablolarda sunulan veriler ana metinde sunulan verilerin tekrarı olmamalı, ana metni desteklemeli ve geliştirmelidir.
Şekiller ve Şekil Açıklamaları
Şekiller TIFF veya JPEG formatında ayrı dosyalar halinde gönderilmeli, Word belgesine veya ana yazı dosyasına gömülmemelidir. Bir şeklin alt birimleri varsa, her alt birim ayrı bir dosya olarak sunulmalı ve alt birimler tek bir görselde birleştirilmemelidir. Şekiller alt birimleri gösterecek şekilde (a, b, c vb.) etiketlenmemelidir. Bunun yerine, şeklin farklı kısımlarını tanımlamak için şekil açıklamaları kullanılmalıdır. Şekil açıklamalarını desteklemek amacıyla resimler üzerinde kalın ve ince oklar, ok uçları, yıldızlar, yıldız işaretleri ve benzeri işaretler kullanılabilir. Kişi veya kurumları tanımlayabilecek bilgilerin ortadan kaldırılması için resimler anonimleştirilmelidir. Her şeklin minimum çözünürlüğü 300 DPI olmalı, şekiller net ve okunması kolay olmalıdır. Şekil açıklamaları ana belgenin sonunda listelenmelidir. Şekillere ana metin içerisinde atıf yapılmalı ve bahsedildikleri sıraya göre numaralandırılmalıdır.
Kısaltmalar
Makalede kullanılan tüm kısaltmalar hem özette hem de ana metinde ilk kullanımda tanımlanmalıdır. Kısaltma, tanımın ardından parantez içinde verilmeli ve makale boyunca tutarlı bir şekilde kullanılmalıdır.
Ürünleri tanımlama
Bir yazıda bir ilaç, ürün, donanım veya yazılım programından bahsederken parantez içinde ürün hakkında detaylı bilgi vermek önemlidir. Bu, ürünün adını, ürünün üreticisini ve şirketin bulunduğu şehri ve ülkeyi içermelidir. Örneğin, General Electric tarafından Milwaukee, Wisconsin, ABD'de üretilen bir Discovery St PET/CT tarayıcısından bahsediliyorsa bilgi şu formatta sunulmalıdır: "Discovery St PET/CT tarayıcı (General Electric, Milwaukee, WI, ABD) " Bu bilgilerin sağlanması, ürünün doğru şekilde tanımlanmasına ve kredilendirilmesine yardımcı olur.
Referanslar
Hem metin içi alıntılar hem de kaynaklar Amerikan Psikoloji Derneği Yayın Kılavuzu (APA), Yedinci Baskı (2020)'ya uygun olarak hazırlanmalıdır.
Yayınlara atıfta bulunurken en yeni, en güncel kaynaklar tercih edilmelidir. En son kaynaklardan alıntı yapmak, makalenin konuyla ilgili ve zamanında olmasını ve alandaki en son gelişmeleri yansıtmasını sağlamaya yardımcı olabilir.
Makalelerindeki referansların doğruluğundan emin olmak yazarların sorumluluğundadır. Tüm kaynaklara uygun şekilde atıfta bulunulmalı ve alıntılar doğru formatta yapılmalıdır.
İntihalden kaçınmak için makalenizdeki diğer kaynakları metin içi alıntılarla belirtmeniz gerekir. Her metin içi alıntı için karşılık gelen bir referans listesi girişi sağlanmalıdır.
APA metin içi alıntı stili, (Field, 2005) gibi yazarın soyadını ve yayın yılını içerir. Doğrudan bir kaynaktan alıntı yapılıyorsa (Field, 2005, s. 14) gibi sayfa numarası da eklenmelidir.
Eğer basımı öncesi bir yayına atıfta bulunuluyorsa, referans listesinde DOI numarası verilmelidir.
Farklı yayın türleri için referans stilleri aşağıdaki örneklerde sunulmaktadır.
Dergi Makalesi: Edwards, A. A., Steacy, L. M., Siegelman, N., Rigobon, V. M., Kearns, D. M., Rueckl, J. G., & Compton, D. L. (2022). Unpacking the unique relationship between set for variability and word reading development: Examining word- and child-level predictors of performance. Journal of Educational Psychology, 114(6), 1242–1256. https://doi.org/10.1037/edu0000696
Türkçe Makale: Mutlu, B., & Savaşer, S. (2007). Çocuğu ameliyat sonrası yoğun bakımda olan ebeveynlerde stres nedenleri ve azaltma girişimleri [Source and intervention reduction of stress for parents whose children are in intensive care unit after surgery]. Istanbul University Florence Nightingale Journal of Nursing, 15(60), 179–182.
Kitap Bölümü: Zeleke, W. A., Hughes, T. L., & Drozda, N. (2020). Home–school collaboration to promote mindbody health. In C. Maykel & M. A. Bray (Eds.), Promoting mind–body health in schools: Interventions for mental health professionals (pp. 11–26). American Psychological Association. https://doi.org/10.1037/0000157-002
Tek Yazarlı Kitap Haslwanter, T. (2022). An introduction to statistics with Python. New York, NY: Springer International Publishing.
Yazar Olarak Editör(ler): Rhodewalt, F. (Ed.). (2008). Personality and social behavior. Psychology Press.
Tezler: Valentin, E. R. (2019, Summer). Narcissism predicted by Snapchat selfie sharing, filter usage, and editing [Master's thesis, California State University Dominguez Hills]. CSU ScholarWorks. https://scholarworks.calstate.edu/concern/theses/3197xm925?locale=en
Web siteleri: Chandler, N. (2020, April 9). What’s the difference between Sasquatch and Bigfoot? howstuffworks. https://science.howstuffworks.com/science-vs-myth/strange-creatures/sasquatch-bigfootdifference.htm
Basılı makalelerin önünde E pub: Muldoon, K., Towse, J., Simms, V., Perra, O., & Menzies, V. (2012). A longitudinal analysis of estimation, counting skills, and mathematical ability across the first school year. Developmental Psychology. Epub ahead of print. doi:10.1037/a0028240.
Yedinci baskıda artık referans listesi girişine en fazla 20 yazar dâhil edilmelidir. 20'den fazla yazarı olan kaynaklar için, listelenen 19. yazardan sonra, ilave yazarların adları üç nokta (...) ile değiştirilir ve ardından listelenen son yazarın adı gelir
Yazar, A. A., Yazar, B. B., Yazar, C. C., Yazar, D. D., Yazar, E. E., Yazar, F. F., Yazar, G. G., Yazar, H. H., Yazar, I. I., Yazar, J. J., Yazar, K. K., Yazar, L. L., Yazar, M. M., Yazar, N. N., Yazar, O. O., Yazar, P. P., Yazar, Q. Q., Yazar, R. R., Yazar, S. S., . . . Yazar, Z. Z.
ÜRETME
Bir makale yayınlanmak üzere kabul edildikten sonra, açık ve iyi yazılmış olduğundan emin olmak için profesyonel dil editörleri tarafından bir kopya düzenleme sürecinden geçer. Bu süreç, dilbilgisi, noktalama işaretleri ve biçimlendirme hatalarının düzeltilmesinin yanı sıra, yazının genel netliğini ve okunabilirliğini artırmak için değişiklikler yapmayı da içerebilir.
Kopya düzenleme süreci tamamlandıktan sonra, makale "baskıdan önce" yayın olarak çevrimiçi olarak yayınlanır; bu, derginin planlanan bir sayısına dâhil edilmeden önce okuyucuların kullanımına açık olduğu anlamına gelir. Bu, okuyucuların en son araştırmalara, mevcut olduğu anda erişmelerine olanak tanır.
Makale resmi olarak yayınlanmadan önce, sorumlu yazara incelenmek üzere kabul edilen makalenin PDF hali gönderilir. Sorumlu yazardan PDF dosyasını incelemesi ve genellikle 2 gün gibi belirli bir süre içinde yayınlanmak üzere onaylaması istenir. Bu, yazarın makale yayınlanmadan önce herhangi bir hatayı yakalamasına veya son değişiklikleri yapmasına olanak tanıdığından, yayın sürecinde önemli bir adımdır.

Açık Erişim Politikası
Journal of Animal Science and Economics açık erişimli bir dergidir.
2023 yılından itibaren dergide yayınlanan tüm içerikler, orijinaline atıfta bulunmak kaydıyla üçüncü kişilerin içeriği ticari olmayan amaçlarla kullanmasına izin veren Creative Commons Atıf-GayriTicari (CC BY-NC) 4.0 Uluslararası Lisansı altında lisanslanmıştır. Bu lisans, içeriğin ticari olmayan amaçlarla paylaşılmasına ve uyarlanmasına izin vererek, dergide yayınlanan araştırmaların yayılmasını ve kullanılmasını teşvik eder.
2023'ten önce yayınlanan içerik, geleneksel bir telif hakkı kapsamında lisanslanmıştır, ancak arşiv hala ücretsiz erişime açıktır.
Yayınlanan tüm içerik çevrimiçi ve ücretsiz olarak https://animscieco-ataunipress.org/EN adresinde mevcuttur.
Şekiller, tablolar veya diğer materyaller dâhil olmak üzere daha önce yayınlanmış içeriği hem basılı hem de elektronik formatta kullanırken, yazarlar telif hakkı sahibinden izin almalıdır. Bu konudaki hukuki, mali ve cezai sorumluluk yazar(lar)a aittir.

Telif Hakkı Politikası
Tüm yazılarla tarafından Telif Hakkı Sözleşmesi ve Yazarlık Onay formu dergiye sunulmalıdır. Yazarlar, bu formu imzalayarak, Journal of Animal Science and Economics tarafından yayınlanmak üzere kabul edilen makalenin Creative Commons Atıf-Ticari Olmayan 4.0 Uluslararası Lisansı (CC BY-NC 4.0) altında lisanslanacağına ve üçüncü şahısların paylaşmasına, orijinal çalışmayı ticari olmayan amaçlarla uyarlamalarına ve içeriği kullanmalarına onay verirler.
Şekiller, tablolar veya diğer materyaller dahil olmak üzere daha önce yayınlanmış içeriği hem basılı hem de elektronik formatta kullanırken, yazarlar telif hakkı sahibinden izin almalıdır. Bu konudaki hukuki, mali ve cezai sorumluluk yazar(lar)a aittir.
Yazarlar, Journal of Animal Science and Economics'te yayınlanan çalışmalarının telif hakkını saklı tutar.
Yayın Ücreti Politikası
Journal of Animal Science and Economics Atatürk Üniversitesi tarafından finanse edilmektedir.
Yazarların değerlendirme ve yayın sürecinde herhangi bir ücret ödemeleri gerekmemektedir.
Reklam Politikası
Journal of Animal Science and Economics web sitesinde dijital reklamları kabul etmektedir. Bu reklamların dergi Yayın Kurulu ve yönetimi tarafından onaylanması ve reklam olduğu açıkça belirtilmelidir. Reklam verenlerin editoryal kararlar veya reklamcılık politikaları üzerinde hiçbir etkisi yoktur.
Dergiye ilan vermek isteyenlerin Yazı İşleri Müdürlüğü ile iletişime geçmeleri gerekmektedir.
Peer-Reviewing Süreci
Journal of Animal Science and Economics'e gönderilen makaleler, hem yazarların hem de hakemlerin birbirlerine karşı anonim olduğu iki anonim hakem değerlendirme sürecinden geçecektir. Tarafsız bir değerlendirme süreci sağlamak için her başvuru, alanında uzman en az iki bağımsız hakem tarafından incelenecektir.
Başvurular önce, yazı işleri ofisi personelinin makalenin derginin yönergelerine uygun olarak hazırlanıp gönderildiğinden emin olacağı bir teknik değerlendirme sürecinden geçecektir. Dergi kurallarına uymayan gönderiler, teknik düzeltme talepleriyle gönderen yazarlara iade edilecektir.
Derginin yönergelerine uyan gönderiler, her gönderinin kapsam ve kalite açısından dergiye uygunluğunu değerlendirecek olan Baş Editör'e atanacaktır. Dergiye uygun olmayan gönderiler bu aşamada reddedilebilir.
Dergiye uygun makaleler için, Baş Editör, yazı için hakemleri işe alacak olan Yardımcı Editörlerle birlikte çalışacaktır. Yardımcı Editörler atandıktan sonra bir taslağı reddetmeye, akran değerlendirmesi sürecine devam etmeye veya daha fazla akran değerlendirmesinden önce revizyon talep etmeye karar verebilir.
Yardımcı editörler, hakemler tarafından sunulan raporlara dayalı tavsiyelerini Baş Editöre sunacaktır. Gözden geçirilmiş makaleler, yeni bir öneride bulunmak için orijinal hakemlere gönderilmek üzere Yardımcı Editörler tarafından yeniden değerlendirilecektir.
Baş Editör, tüm gönderiler için karar verme sürecindeki nihai otoritedir.
Gecikme durumunda, gecikmenin nedeni yazarlara bildirilecek ve makalelerini geri çekme fırsatı verilecektir.
Hakem değerlendirmesi süreci tamamlandıktan sonra yazarlar, yazılarına ilişkin editoryal kararla birlikte isimsiz hakem değerlendirmesi raporları alacaklardır. Hakem değerlendirmesi raporları herhangi bir ortamda herkese açık olarak yayınlanmayacaktır. Gönderilen materyal gizli kabul edilir ve yayınlandıktan sonraya kadar hiçbir şekilde kullanılmamalıdır. Bir hakemin bir yazarın fikir veya verilerini kendine mal ettiğinden şüpheleniliyorsa, Yayın Kurulu konuyu ilgili COPE klavuzuna göre ele alacaktır.
Yazarlar, gönderim sırasında hakemler önerebilir. Editör, tavsiye edilen hakemlerin makaleyi değerlendirmeleri için davet edilip-edilmeyeceğine karar verecek tek yetkilidir.
Akran gözden geçirenlerin, COPE'nin Hakemler için Etik Yönergelerinin ilkelerine uymaları gerekir ve bu yönergeler, akran değerlendirmesi sürecinin bütünlüğünü ve adilliğini sağlamak için gözden geçirenlerin izlemesi gereken bir çerçeve sağlar. Yayın Kurulu, akran değerlendirmesi manipülasyonunu en aza indirmek için, COPE'nin ilgili akış şemasını takip eder. Yayından sonra akran değerlendirmesi manipülasyonu şüphesi varsa, Yayın Kurulu uygun COPE akış şemasını izleyecektir.
Potansiyel hakemler, bir makaleyi gözden geçirme davetini kabul etmeden önce olası çıkar çatışmalarını Editöre bildirmelidir. Editörün herhangi bir olası çıkar çatışması hakkında bilgilendirilmesi, potansiyel hakemi inceleme sürecine katılmaya davet edip-etmeme konusunda bilinçli bir karar vermesine olanak tanır. Ayrıca inceleme sürecinin bütünlüğü ve şeffaflığının sağlanmasına da yardımcı olur.
Editörler ve hakemler arasındaki iletişimler, üçüncü taraflarla paylaşılmaması gereken gizli bilgiler içerir.
Journal of Animal Science and Economics, yayın kurulu üyeleri tarafından gönderilen makalelerin hakem değerlendirme süreçlerini yürütmek için harici editörler atayacaktır.
Bir makalenin hakem değerlendirmesi, derginin olağan politikasının bir istisnasıysa, inceleme sürecinin şeffaflığını ve hesap verebilirliğini sağlamak için, aldığı incelemenin türü makalede gösterilecektir.
Revizyonlar
“Minor revizyon” veya “Major revizyon” gerektiren yazıların yazarlarına Baş Editörden karar mektubu verilecektir. Karar mektubunda hakemlerin ve editörlerin önerilerinin yanı sıra makalenin revize edilmiş ve güncellenmiş versiyonunun teslimi için son tarih de yer alacaktır.
Bir makalenin gözden geçirilmiş bir versiyonunu gönderirken yazarlar, hakemler tarafından dile getirilen her bir konunun nasıl ele alındığını ve nerede bulunabileceğini tek tek belirten ayrıntılı bir “Hakemlere Yanıt” (değişikliklerin yapıldığı satır numaraları ile birlikte her hakemin yorumu ve yorumlara cevap ve ardından yazarın görüşleri) sunmalıdır.
Revize edilen yazıların karar yazısında belirtilen süre içerisinde teslim edilmesi gerekmektedir. Makalenin revize edilmiş halinin belirlenen süre içerisinde teslim edilmemesi durumunda revizyon seçeneği iptal edilebilir. Bildiri gönderen yazar(lar) ek süre gerektiğine inanıyorlarsa, ilk süre dolmadan uzatma talebinde bulunmalıdırlar.
Yayın Etiği
Journal of Animal Science and Economics, belirtilen (Committee on Publication Ethics (COPE) guidelines, the Principles of Transparency and Best Practice in Scholarly Publishing (joint statement by COPE, DOAJ, OASPA, WAME), and Recommendations for the Conduct, Reporting, Editing, and Publication of Scholarly Work in Medical Journals by ICMJE) kuruluşlar tarafından belirlenen yönergelere ve temel uygulamalara uymayı amaçlamaktadır. Bu yönergeler ve öneriler, bilimsel yayıncılıkta şeffaflığı, bütünlüğü ve en iyi uygulamaları teşvik etmek için tasarlanmıştır. Dergi bu standartlara bağlı kalarak yayınladığı araştırmaların yüksek kalitede olmasını ve bilim camiasının etik standartlarına uygun olmasını sağlamayı amaçlamaktadır.
Yazarlara, yazılarının etik standartlara ve uygulamalara uygun olduğundan emin olmak için yazarlar için “EASE Etik Kontrol Listesini” kullanmaları tavsiye edilir.
İnsan deneklerini içeren tüm araştırmalar, yürütülmeden önce kurumsal inceleme kurulu (IRB) veya etik komite gibi bir inceleme kurulu tarafından incelenmeli ve onaylanmalıdır. Araştırmayı değerlendiren ve onaylayan etik kurulun adı, etik kurul onay numarası ve tarihi, makale yayına sunulduğunda Metotlar bölümünde yer almalıdır. Ek olarak dergi, makale gönderim sürecinin bir parçası olarak yazarlardan etik kurul onayının bir kopyasını sunmalarını talep edebilir. Bunun amacı, araştırmanın uygun şekilde incelenip onaylandığından emin olmak ve derginin, araştırmanın yayın için gerekli etik standartları karşıladığını doğrulamasını sağlamaktır.
Bir çalışmanın etik kurul onayından muaf tutulması durumunda yazarların, etik kuruldan muafiyetin nedenini açıklayan bir beyan sunmaları gerekmektedir. Bu, araştırmanın bir etik kurul tarafından incelendiğinden ve çalışmadan muaf tutulma kararının ilgili yönerge ve düzenlemelere uygun olarak verildiğinden emin olmak içindir.
Bir makalenin Journal of Animal Science and Economics'e etik kurul onayı olmadan gönderilmesi durumunda dergi, makaleyi COPE'nin Araştırma, Denetim ve Hizmet Değerlendirmeleri kılavuzuna (COPE’s Research, Audit and Service Evaluations guidelines) göre inceleyecektir. Bu kılavuz, etik kurul onayı olmayan yazıların nasıl ele alınacağı konusunda rehberlik sağlar ve derginin, araştırmanın yayınlanmasıyla ilgili riskleri ve potansiyel etik kaygıları değerlendirmesine olanak tanır.
Derginin etik kurul onayının olmayışını önemli bir sorun olarak belirlemesi durumunda makale editör incelemesinden sonra reddedilebilir. Bu, derginin yüksek etik standartlarını korumasını ve yalnızca bir etik kurul tarafından uygun şekilde incelenip onaylanan araştırmaları yayınlamasını sağlamak içindir.
İnsan deneklerin yer aldığı araştırmalara ilişkin yazılarda, tüm katılımcılardan yazılı bilgilendirilmiş onay alındığını belirten bir ifadenin yer alması gerekmektedir. Bilgilendirilmiş onam yazılı olarak belgelenmeli ve bilgilendirilmiş onam formunun bir kopyası ileride başvurmak üzere araştırmacılar tarafından saklanmalıdır.
18 yaşın altındaki çocukları kapsayan bir araştırma durumunda, çocuğun ebeveyni veya vasisi çocuk adına bilgilendirilmiş onam vermelidir. Bunun nedeni, çocukların savunmasız bir nüfus olarak görülmesi ve araştırmaya katılmanın risklerini ve faydalarını tam olarak anlama kapasitesine sahip olmayabilmeleridir.
Makale bir anketin veya görüşmelerin bulgularını rapor ediyorsa, yazar, katılımcıların çalışmaya katılmak için bilgilendirilmiş onamlarını verdiklerini ve bu durumda kişisel ayrıntılarının kaydedileceğini doğrulamalıdır. Alıntılar veya atfedilebilir diğer ifadeler dâhil edilmişse, bunların kimlikleri belirtilmeli veya yazıda, yazıda isminin verilmesini kabul eden kişinin belirtilmesi gerekir.
Bilgilendirilmiş onamla ilgili bilgiler, araştırmanın nasıl yürütüldüğüne ilişkin diğer ilgili ayrıntılarla birlikte makalenin Yöntemler bölümünde verilmelidir.
Araştırmaya katılanların anonimliğinin korunması ve araştırmanın onların mahremiyetine ve mahremiyetine saygılı bir şekilde yürütülmesini sağlamak yazarların sorumluluğundadır. Bu, özellikle katılımcıların kimliğini açığa çıkarabilecek fotoğraflar için önemlidir; çünkü bu tür fotoğrafların uygun izinler olmadan yayınlanması, tasvir edilen kişilerin haklarını potansiyel olarak ihlal edebilir.
Fotoğraflarda katılımcıların anonimliğini korumak için yazarların, katılımcılardan veya yasal temsilcilerinden imzalı izin almaları gerekmektedir. Bu yayınlarda katılımcıların fotoğrafların yayınlanmasına onay verdiklerini belirtmeli ve fotoğrafların kullanımına ilişkin her türlü kısıtlama veya koşulu belirtmelidir. Fotoğrafların yayın onayına ilişkin bilgi yazının Yöntemler bölümünde verilmelidir.
İntihal ve Etik İhlal
Tüm gönderimler, peer-reviewing ve/veya üretim süreçleri sırasında bir intihal yazılımı (iThenticate) tarafından birden çok kez taranır.
Başkalarının (veya kendinizin) önceki çalışmalarını tartışırken, materyali her durumda doğru şekilde alıntıladığınızdan emin olunmalıdır.
Yazarlara, aşağıda örnekleri verilen her türlü intihal ve etik suistimalden kaçınmaları şiddetle tavsiye edilir.
• Alıntı manipülasyonu: Bir yazar, dergi veya başka bir yayın tarafından alınan alıntıların sayısının, kendine alıntı yapma, aynı dergideki makalelere aşırı alıntı yapma veya fahri alıntılar veya alıntı yığınlama dahil etme gibi çeşitli yollarla manipüle edilmesi uygulamasıdır.
• Kendinden intihal (metin geri dönüşümü): Yazarın önceki yayınlarından, düzgün bir şekilde alıntı yapmadan, örtüşen bölümleri veya cümleleri kullanma uygulaması. Bu, bir başkasının çalışmasının (bu durumda yazarın kendi çalışmasının) uygun bir atıf yapılmadan kullanılmasını içerdiğinden, bir intihal biçimi olarak kabul edilir.
• Dilimleme: Bir araştırma çalışmasından elde edilen aynı verilerin birkaç farklı makalede kullanılması uygulaması. Bir çalışmanın aynı hipotezlerinin, popülasyonunun ve yöntemlerinin birden fazla makalede rapor edilmesini gerektirdiğinden, bunun etik olmadığı düşünülmektedir.
• Veri Üretimi: Verilerin toplanması veya deneyler sırasında hiç meydana gelmeyen verilerin eklenmesi. Bu, yanlış veya yanıltıcı bilgilerin sanki gerçek verilermiş gibi sunulmasını içerdiğinden, bir tür araştırma suistimali olarak kabul edilir.
• Veri Manipülasyonu/Sahtekarlık: Yanlış bir izlenim vermek amacıyla araştırma verilerinin manipüle edilmesi uygulaması. Bu, görüntülerin değiştirilmesini, aykırı değerlerin veya "uygunsuz" sonuçların kaldırılmasını, veri noktalarının değiştirilmesini ve diğer manipülasyon biçimlerini içerebilir. Bu aynı zamanda yanlış veya yanıltıcı bilgilerin gerçek verilermiş gibi sunulmasını içerdiğinden, bir tür araştırma suistimali olarak da kabul edilir.
İntihal, alıntı manipülasyonu veya veri tahrifatı/uydurma gibi araştırma suistimallerinin iddia edilmesi veya şüphelenilmesi durumunda, Yayın Kurulu iddiaların veya şüphelerin adil, şeffaf ve tutarlı bir şekilde ele alınmasını sağlamak için uygun COPE akış şemalarını izleyecektir.
YAZARLIK
Yazar olarak listelenen tüm kişiler, Uluslararası Tıp Dergisi Editörleri Komitesi (ICMJE) tarafından önerilen yazarlık kriterlerini karşılamalıdır. ICMJE yazarlığın aşağıdaki dört kritere dayanmasını önermektedir:
1. İşin konseptine veya tasarımına önemli katkılar veya iş için verilerin toplanması, analizi veya yorumlanması.
2. Çalışmanın taslağını hazırlamak veya önemli entelektüel içerik açısından eleştirel olarak gözden geçirmek.
3. Yayınlanacak versiyonun nihai onayı.
4. İşin herhangi bir bölümünün doğruluğu veya bütünlüğü ile ilgili soruların uygun şekilde soruşturulmasını ve çözülmesini sağlamak amacıyla işin tüm yönlerinden sorumlu olmayı kabul etme anlaşması.
Yazarlar, çalışmanın yaptıkları kısımlardan sorumlu olmanın yanı sıra, tüm yazarların katkılarının doğru ve uygun bir şekilde kabul edildiğinden emin olmak için çalışmanın belirli diğer kısımlarından hangi ortak yazarların sorumlu olduğunu da belirleyebilmelidir. Yazarlar, gönderim sırasında bireysel katkılar hakkında bilgi sağlamak için CRediT'i (Katkıda Bulunan Rolleri Taksonomisi) kullanabilirler. Tüm yazarların, ilgili yazar tarafından paylaşılan bireysel katkıları konusunda mutabakata varmaları beklenmektedir. Yazarların katkı beyanı makalenin son hali ile birlikte yayınlanacak ve çalışmaya yapılan katkıları doğru bir şekilde yansıtmalıdır.
Ayrıca yazarlar, ortak yazarların katkılarının bütünlüğüne güvenmelidir. Bu, ortak yazarların araştırmayı etik ve sorumlu bir şekilde yürüttüğüne ve yazıda sunulan veri ve sonuçların doğru ve güvenilir olduğuna güvenmeleri gerektiği anlamına gelir.
Yazarlık kriterlerinin dördünü de karşılamayan kişiler yazıya yazar olarak dahil edilmemelidir. Ancak bu kişilerin katkılarının tanınması ve araştırmaya kimlerin dahil olduğu konusunda şeffaflığın sağlanması amacıyla, araştırmaya katkılarından dolayı makalenin başlık sayfasında yine de teşekkür edilebilir.
Yayın kurulu hayalet, fahri veya hediye yazarlık durumundan şüphelenirse, gönderim askıya alınacak ve ilgili COPE akış şeması (relevant COPE flowchart) ve yazarlık ve katkıda bulunmaya ilişkin COPE Politikası (COPE Policy on authorship and contributorship) izlenecektir.
Yazar Değişikliği
Yazarların çıkarılması veya eklenmesi veya yazarların sıralamasında değişiklik yapılması gibi yazarlık değişikliği talepleri, değişikliğin nedenlerini belirten bir yazıyla birlikte editörlük ofisine iletilmelidir. Mektup, çıkarılmış olanlar da dahil olmak üzere tüm yazarlar tarafından imzalanmalıdır.
Derginin Yayın Kurulu, yazarlıkla ilgili tüm değişiklik taleplerini ilgili COPE akış şeması yönergelerini izleyerek tutarlı ve şeffaf bir şekilde ele alacaktır. Bu prosedürler araştırmanın bütünlüğünü ve ilgili tüm yazarların itibarını korumak için mevcuttur.
ÇIKAR BEYANI
Yazarlar, çalışmalarında uygunsuz bir etkiye veya önyargıya yol açabilecek her türlü ilişkiyi veya çıkarı açıklamalıdır. Bu, makaleyi gönderirken çevrimiçi gönderim sistemi aracılığıyla olası çıkar çatışmalarını açıklayarak yapılmalıdır.
Ayrıca Journal of Animal Science and Economics, gönderilen yazıların hakem değerlendirme sürecinde yer alan bireylerin, potansiyel önyargıya yol açabilecek mevcut veya potansiyel çıkar beyanlarını talep ve teşvik eder.
Yayın Kurulu, ilgili COPE akış şemaları kapsamında editörlerin, yazarların veya hakemlerin potansiyel rekabet halindeki çıkarları ile ilgili durumları ele alacaktır.
Finansal Beyan
Journal of Animal Science and Economics, yazarların araştırmalarını yürütmek için aldıkları her türlü mali desteği açıklamalarını gerektirir. Bu bilgi, makale dergiye gönderildiğinde sağlanması gereken finansman beyanına dahil edilmelidir.
Finansman beyanı, hibe veren kuruluşların adını, hibe numaralarını ve her fon verenin araştırmadaki rolünün açıklamasını içermelidir. Eğer fon sağlayıcının araştırmada herhangi bir rolü yoksa, bu durum fon beyanında da belirtilmelidir. Bu bilgi, okuyucuların araştırmada var olabilecek potansiyel önyargıları ve çıkar çatışmalarını anlamaları açısından önemlidir.

Journal of Animal Science and Economics, Atatürk Üniversitesi tarafından finanse edilmektedir. Değerlendirme ve yayın süreçlerinde yazarların herhangi bir ücret ödemesi gerekmemektedir.