Özel Sayı

Cilt: 10 Sayı: 4, 15.06.2023

Yıl: 2023

Araştırma

Olgu Sunumu

Selcuk Dental Journal, Dişhekimliği Bilimleri ile ilgili araştırmalar, olgu sunumları ve diş Hekimliğini ilgilendiren diğer bilim dallarına ait bilimsel çalışmaları yayımlamayı amaçlamaktadır. 

Yayın İçeriği
Selçuk Dental Journal orijinal bilimsel yayınları içerir. Editöryal çalışmalar hariç yayımlanan tüm makaleler çift taraflı kör akran değerlendirmesi sürecine tabidir.
Amaç ve Kapsam
Selcuk Dental Journal, Dişhekimliği Bilimleri ile ilgili araştırmalar, olgu sunumları ve diş Hekimliğini ilgilendiren diğer bilim dallarına ait bilimsel çalışmaları yayımlamayı amaçlamaktadır.
Selcuk Dental Journal, temel ve klinik bilim alanlarını kapsamak üzere diş hekimliği ile ilgili özgün araştırma makaleleri, olgu sunumları, derlemeler ve editöre mektupları yayımlamaktadır. Gönderilen makale, telif hakkı içeren kısımlar barındırıyorsa hak sahibinden izin almak yazarın sorumluluğundadır ve bu durum makale içerisinde belirtilmelidir. Yayınlanmak için gönderilen makalelerin daha önce yayınlanmamış olması, başka bir yerde yayına kabul edilmiş veya değerlendirme altında olmaması gerekir. Dergiye gönderilen makale nitelik ve biçimsel olarak uygun ise alanında uzman en az iki hakeme bilimsel değerlendirme için gönderilir. Makale yayınlanmak üzere dergiye gönderildikten sonra yazarlardan hiçbiri, tüm yazarların yazılı izni olmadan yazar listesinden silinemez, ayrıca hiçbir isim, yazar olarak eklenemez ve yazar sırası değiştirilemez. Selçuk Dental Journal Editör Kurulu üyeleri, her bir gönderiye ilişkin hakemlerin yorumlarını dikkate alır. Gönderilen tüm yazılar için nihai karar Baş Editör'e aittir. Derginin Yayın Kurulu, International Council of Medical Journal Editors (ICMJE), World Association of Medical Editors (WAME) ve Committee on Publication Ethics (COPE) kriterlerine uymayı taahhüt eder. Araştırmalar için uygun olan etik kuruldan alınmış onay belgesi alınması gerekmektedir. Geç makale başvuruları kabul edilmeyecektir. Aynı yazarın birden fazla makale başvurusu aynı dönemde kabul edilmeyecektir.
Konu Kategorisi: Yaşam Bilimleri ve Biyotıp/Diş Hekimliği, Ağız Cerrahisi ve Tıp/Anesteziyoloji
Sağlık Bilimleri: Ortodonti, Pedodonti, Endodonti, Periodontoloji, Ağız Diş ve Çene Cerrahisi, Protetik Diş Tedavisi, Restoratif Diş Tedavisi, Oral Diagnnoz ve Radyoloji, Dental Genel Anestezi ve Sedasyon Diş hekimliği
Diş hekimliğini ilgilendiren tüm bilimsel alanları kapsamaktadır.
Yayın Dili: Derginin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir. Türkçe makalelerde Türk Dil Kurumu’nun Türkçe sözlüğü veya www.tdk.org.tr internet adresi ayrıca Türk Tıbbi Derneklerinin kendi branşlarına ait terimler sözlüğü esas alınmalıdır. Ayrıca gönderilmiş olan makalelerdeki yazım ve dilbilgisi hataları, makalenin içeriğine dokunmadan, redaksiyon komitemiz tarafından düzeltilebilir.
Okur Kitlesi
Hedef okuyucu kitlesi; diş hekimliğinin her alanı ile meslek mensupları, uzmanlar, araştırmacılar, uzmanlık ve doktora öğrencileri yanı sıra bu alanla ilgili öğrencileridir. Sürekli mesleki gelişim ve araştırma kültürünün yaygınlaşmasına katkı sağlamayı hedefler.
Makale Başvuruları
Gönderilen makaleler derginin amaç ve kapsamına uygun olmalıdır. Orijinal, yayınlanmamış ve başka bir dergide değerlendirme sürecinde olmayan, her bir yazar tarafından içeriği ve gönderimi onaylanmış yazılar değerlendirmeye kabul edilir.
Ücret Politikası
Dergide makale yayını ve makale süreçlerinin yürütülmesi ücrete tabi değildir. Dergiye gönderilen ya da yayın için kabul edilen makaleler için hiçbir ad altında işleme ücreti ya da gönderim ücreti alınmaz. Selçuk Dental Journal dergisi yayın politikaları gereği sponsorluk ve reklam da kabul etmemektedir. Derginin tüm giderleri Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Dekanlığı tarafından karşılanmaktadır.
Telif Hakkı
Selçuk Dental Journal Dergisinde yayımlanan çalışmaların telif hakları yazarlarına aittir. Yazarlar gönderdikleri fikri eserin, Selçuk Dental Journal tarafından Creative Commons Atıf-GayrıTicari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) lisansı ile yayımlamasına izin verirler.

Dil: Türkçe, İngilizce
Derginin dili Türkiye Türkçesi ve İngilizcedir.

Makale Türleri: Araştırma makalesi, Olgu sunumu, Derleme, Editöre mektup
Bununla birlikte, yazarlara çalışmanın yayılması için mümkün olduğunca özlü olmasını tavsiye ediyoruz.

Yazar Değişikliği: Yalnızca makale kabul edilmeden önce işleme alınır. Yazarlar, makalelerini göndermeden önce yazarların listesini ve sırasını dikkatlice gözden geçirmeleri ve orijinal gönderim sırasında kesin yazar listesini sağlamaları gerekir.

ARAŞTIRMA MAKALESİ:

Klinik ve deneysel araştırmalar yayımlanabilmektedir.

Türkçe ve İngilizce özet bölümlerini içermelidir. Türkçe özet, 'Öz' olarak yazılmalı, İngilizce özet için 'Abstract' kullanılmalıdır. Özet, 200-250 kelime arasında olmalıdır. Özet 'Amaç, Gereç ve Yöntemler, Bulgular, Sonuç ve Anahtar Kelimeler' bölümlerini içerecek şekilde yapılandırılmalıdır. Anahtar kelime sayısı 3-5 arasında olmalıdır. Anahtar kelime seçiminde Medical Subject Headings (MESH; www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html) ve Türkiye Bilim Terimleri (TBT; http://www.bilimterimleri.com) esas alınmalıdır. TBT, MeSH terimlerinin Türkçe karşılıklarının bulunduğu bir anahtar kelimeler dizinidir. Anahtar kelimeler alfabetik sıraya göre yazılmalıdır.
İngilizce abstract için 'Background, Methods, Results, Conclusion, Keywords' başlıkları kullanılmalıdır.
-Türkçe yazılan araştırma makalesi, 'Giriş, Gereç ve Yöntemler, Bulgular, Tartışma, Sonuç, Teşekkür (varsa), Kaynaklar' ana başlıklarından oluşmalıdır.
-İngilizce yazılan araştırma makalesi için bu bölümler 'Introduction, Material and Methods, Results, Discussion, Conclusion, Acknowledgment, References' olarak adlandırılmalıdır.

OLGU SUNUMU:

Nadir görülen, tanı ve tedavide farklılık gösteren olgu ya da olgu serileri sunulmalıdır. Yeterli sayıda fotoğraflarla ve görsellerle desteklenmiş olmalıdır. Türkçe ve İngilizce özet (Öz-Abstract) bölümlerini içermelidir. Özet 100-150 kelime arasında olmalıdır. Özet yapılandırılmamalıdır. Anahtar kelime sayısı 3-5 arasında olmalıdır. Anahtar kelime seçiminde Medical Subject Headings (MESH; www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html) ve Türkiye Bilim Terimleri (TBT; http://www.bilimterimleri.com) esas alınmalıdır. Anahtar kelimeler alfabetik sıraya göre yazılmalıdır.
-Türkçe hazırlanmış metin, 'Giriş, Olgu Sunumu, Tartışma, Kaynaklar' ana başlıklarından oluşmalıdır.
-İngilizce hazırlanmış olan metin için 'Introduction, Case Report, Discussion, References' başlıkları kullanılmalıdır.

DERLEME:

Derlemeler için yazar ya da yazarların konuyla ilgili deneyimli olması ve bu konuda yayımlanmış tam-metin çalışmalarının olması tercih edilir.
Türkçe ve İngilizce özet (Öz-Abstract) bölümlerini içermelidir. Özet 200-250 kelime arasında olmalıdır. Özet, bölümler içerecek şekilde yapılandırılmamalıdır. Anahtar kelime sayısı 3-5 arasında olmalıdır.

EDİTÖRE MEKTUP:

Son bir yıl içinde dergide yayınlanan makaleler ile ilgili okuyucuların değişik görüş, tecrübe ve sorularını içeren en fazla 500 kelimelik yazılardır. Başlık ve özet bölümleri yoktur. Kaynak sayısı 5 ile sınırlıdır. Hangi makaleye (sayı, tarih verilerek) ithaf olunduğu belirtilmelidir. Yazının sonunda yazarın ismi, kurumu, adresi bulunmalıdır. Mektuba cevap, editör veya makalenin yazarları tarafından, yine dergide yayınlanarak verilebilir.

MAKALENİN HAZIRLANMASI

Dergiye yayımlanması için gönderilen makalelerde aşağıdaki biçimsel esaslara uyulmalıdır:
-Makale, PC veya MAC uyumlu bilgisayarlarda Microsoft Word programı ile 12 pt., Times New Roman fontu ile yazılmalıdır.
- Metin 1.5 satır aralığı ile yazılmalı, her iki yanda 2.5 cm boşluk bırakılmalıdır
-Latince terim ve tür adları yazarken italik karakter kullanılmalıdır (örn: in vitro, in vivo, Porphyromonas gingivalis).
- Makale metni iki yana yaslanmalıdır.
-Metin içerisinde kısaltmalar, kelimenin ilk geçtiği yerde parantez içinde verilir ve metnin kalanında kısaltma kullanılır.
-Ondalık sayıların yazımında işaret olarak nokta kullanılmalı, birim ile rakam arasında bir boşluk bırakılmalıdır (örn: 37.4 mm, 57.8 °C). Yüzde değerleri yazılırken, rakam ve yüzde işareti arasında boşluk bırakılmalıdır (örn: % 5.9).
Yazılan araştırma makalesi, kapak sayfası, özet sayfası, giriş, gereç ve yöntem, bulgular, tartışma, sonuç, teşekkür (varsa), kaynaklar, şekil/resim altyazıları, tablolar ve şekiller/resimler bölümlerini içermelidir.
Olgu sunumları da aynı başlıklara göre oluşturulmalı sadece, gereç ve yöntem ile bulgular başlıkları yerine ‘olgu sunumu’ başlığı yazılmalı ve devamında tartışma, sonuç ve diğer bölümler yeralmalıdır.
Derleme makalelerde kapak sayfası, özet sayfası, kaynaklar gibi standart başlıkları içermekle birlikte yazarın konuya uygun ekleyeceği başlıkları da içerebilir.
Editöre mektup, yazar tarafından oluşturulan metin ve kaynaklar kısımlarından oluşur.

1) Kapak Sayfası:
Kapak sayfası aşağıdaki maddeleri içermelidir:
1. Makalenin başlığı (Türkçe ve İngilizce)
2. Yazarların akademik ünvanları olmadan sadece isimleri olmalıdır. Yazarların bağlı olduğu kurumlar soyadından hemen sonra belirtilen simge ile ilişkilendirilerek verilmelidir
3. İletişim sağlanacak yazarın iletişim bilgisi (posta adresi, telefon ve faks numaraları ve e-posta adresi)
4. Makalenin türü (özgün araştırma makalesi, Olgu Sunumu, vb)
5. Özetlerdeki kelime sayıları, şekil/resim ve tablo sayıları,
6. Teşekkür. Daha önce bir yerde sunulduysa burada belirtilmelidir.
7. Herhangi bir çıkar/ilişki çatışması olup olmadığı belirtilmelidir.

2) Özet Sayfası: Yazı çeşitleri bölümünde belirtilen şekilde hazırlanarak, makale dosyası içerisine yerleştirilmelidir.

3) Giriş: Çalışmanın gerekçesi ve önemi, güncel ve doğrudan ilgili kaynaklarla açıklanmalıdır. Bu bölümün son paragrafında çalışmanın amacı net bir şekilde yazılmalıdır.

4) Gereç ve Yöntem: Araştırmada kullanılan gereç ve yöntem/yöntemler ayrıntılarıyla anlatılmalıdır. Bu kapsamda kullanılan malzeme ve teçhizatların menşei parantez içerisinde tanımlanmalıdır (marka, üretici, şehir ve ülke). Gözlemsel veya deneysel çalışmalarda incelenen insan, hayvan deney ölçütleri belirtilmeli ve etik konular bu bölümde bahsedilip bilgilendirilmiş onam alındığı ifade edilmelidir. Bu bölümün son kısmında kullanılan istatistiksel analiz yöntemi ve bilgisayar programı belirtilmelidir.

5) Bulgular: Bu kısımda araştırmadan elde edilen bulgular kişisel yorumlar katılmadan verilmelidir.

6) Tartışma: Yapılan araştırmanın limitasyonlarından bahsedilip, elde edilen bulgular literatür ile karşılaştırılır, benzerlik ve ayrılıklar belirtilirilerek özgün olarak yorumlanır. Yapılan çalışmanın önemi vurgulanır, bulguların gelecek çalışmalara ve klinik uygulamalara nasıl etki edeceği tartışılır ve yeni çalışmalar için önerilerde bulunulur.

7) Sonuç: Bu bölümde araştırma ile ulaşılmış olan çıkarımlar maddeler halinde verilmelidir

8) Teşekkür: Bu kısım, kapak sayfasında olmalıdır. Varsa mevcut destek kaynakları ve ticari kuruluşlarla olan bağlantılar açıklanmalıdır. Araştırmaya yazarlar dışında katkıda bulunan kişiler bu kısımda yazılabilir.

9) Kaynakça:
Kaynak Gösterim Stili
Kaynaklar Vancouver sistemine göre belirtilir. Buna göre, kaynaklar metin içerisinde geçiş sırasına göre üst simge olarak Arabik rakamlarla numaralandırılır ve kaynaklar kısmında buna göre sıralanır. Dergi isimleri, U.S. National Library of Medicine tarafından bu kurumun sitesinde yayınlanan MEDLINE indeksli dergiler listesine göre kısaltılmalıdır (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/nlmcatalog/journals).
Metin içerisinde atıf örnekleri:
...daimi dişten izole edilmişti.1
…daimi dişten izole edilmişti.2,4-6,8
Roman9 tarafından yapılan bir çalışmada…
Dominici & Wu10 tarafından yapılan bir çalışmada…
Du ve ark.11 tarafından yapılan bir çalışmada…
Standart dergi makalesi;
1. Chen FM, Sun HH, Lu H. Stem cell-delivery therapeutics for periodontal tissue regeneration. Biomaterials 2012;33:416-8.
Altıdan fazla yazarlı standart dergi makalesi;
2. Dailing EA, Nair DP, Setterberg WK, Kyburz KA, Yang C, D'Ovidio T, et al. Combined, Independent Small Molecule Release and Shape Memory via Nanogel-Coated Thiourethane Polymer Networks. Polym Chem 2016;28:816-25.
Yazar olarak kuruluş;
3. European Society of Endodontology. Consensus report of the European Society of Endodontology on quality guidelines for endodontic treatment. Int Endod J 1994;27:115-24.
Tez;
4. Er A. Effect of macrolide antibiotics on endotoxemia cytokine levels. [thesis]. Konya: Selcuk University; 2009.
Kitabın tamamı aynı yazar(lar) tarafından yazılmış
5. Elmas M. Liquid-electrolyte treatment, In: Veterinary Medicine, 3nd edn. Istanbul: Nobel Publishing House,2009.
Kitapta kısım
6. Hakki S, Karaoz E. Dental Stem Cells: Possibility for Generation of a Bio-tooth. Sahin F, Dogan A, Demirci S, editors. Dental Stem Cells. Springer International Publication; 2016. p. 167-196.

10) Şekil, grafik, resim, tablo:
Şekil, grafik, resim ve tablolar makalede geçiş sırasına uygun olarak referansların ardından yerleştirilmelidir. Şekil, resim, tablo ve grafiklerin altına açıklamaları eklenmelidir.
Şekil, resim, tablo ve grafikler metin içinde geçtiği yerler ilgili cümlenin sonunda belirtilmelidir. Kullanılan kısaltmalar şekil, resim, tablo ve grafiklerin altındaki açıklamada belirtilmelidir
Şekiller ve resimler, JPG veya TIFF formatında ve en az 300 dpi olmalıdır. Kişilere ait fotoğraf içeriyorsa, bunların kullanımı için şahıstan yazılı izin alınmalı ve yayın başvurusu sırasında eklenmelidir.

DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN DİĞER HUSUSLAR

1. Makale metni tek bir Word dosyası halinde resim ve tablolar ilave edilmiş olarak sisteme yüklenecektir.

2. Tablolar düzenlenebilir olması açısından resim formatında yüklenmeyecektir.

3. Vaka raporları için hasta onam formunun ve araştırma makaleleri için etik kurul raporunun sisteme yüklenmesi gerekmektedir.

Son Kontrol Listesi
Bu listenin, hazırlanan makalenin dergi sistemine yüklenmeden önce son kontrolü sırasında faydalı olacağı umulmaktadır.
Aşağıdaki öğelerin mevcut olduğundan emin olun:
1.Yazar bilgileri;
• E-posta adresi
• Tam posta adresi
• Telefon numarası
2.Gerekli tüm dosyalar yüklendi.
• Makale metni
• Telif Hakkı Anlaşması
3.Makale "yazım denetimi" ve "dilbilgisi denetimi" yapıldı.
4.Kaynakçada adı geçen tüm referanslar metinde alıntılanmıştır ve bunun tersi de geçerlidir.
Makale Gönder
Yapılan başvurularda, çalışmanın sorumlu yazarının (corresponding author) hesabı kullanılmalıdır. Başvuru ile ilgili bütün yazışmalar dergi sistemi üzerinden gönderilen elektronik posta ile sorumlu yazara iletilmektedir.
Makale dosyasını yüklerken, çift körleme hakemlik sürecinden dolayı bu dosyanın yazarın kimliğini deşifre edecek herhangi bir unsur içermediğinden emin olun.
Gönderim sırasında yazardan elektronik ortamda aşağıdaki taahhüt alınır:
1. Bu çalışmayı derginize göndermek için yetkiliyim/ortak yazarlar tarafından yetkilendirildim.
2. Makale orijinaldir, başka bir hakemli dergide resmi olarak yayınlanmamıştır, başka bir dergi tarafından değerlendirmeye alınmamıştır ve mevcut herhangi bir telif hakkı veya diğer üçüncü taraf haklarını ihlal etmemektedir.
3. Makalenin editoryal olarak yayımlanmak üzere kabul edilmesi halinde, Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0) lisansı altında lisanslanacağını kabul ediyorum/ediyoruz.

Yayın Etiği İlkeleri
Yüksek editoryal işleme standartları oluşturmak amacıyla yazarlar, hakemler ve yayıncılar adına dürüstlüğü denetleyen bir öz-düzenleme mekanizması yayın etiği olarak tanımlanabilir. Yayın etiği ilkelerinin temel amacı yüksek kalite ve standartlarda yayınlar üretilmesini sağlamaktır. Ayrıca bilimsel bulgulara olan güvenin sağlanması, insanların fikirlerine olan itibarın artması da yine yayın etiği sayesinde olmaktadır.
• İntihal yapmamak dürüst araştırmacıların niteliğidir.
• Kaynaklarını eksiksiz belirtirler.
• Çürütemeyecekleri itirazlarda objektif davranırlar ve gizlemezler.
• Karşıt görüşleri çarpıtmadan belirtebilirler.
• Verileri gizlemezler ve korunmasını sağlarlar.

Hakemli çalışmalar, bilimsel araştırma yöntemlerini destekler ve uygulamaya geçirir. Bu sebeple yayın sürecinde tüm tarafların (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilke ve kurallara uyması büyük önem arz etmektedir. Selçuk Dental Journal, ulusal ve uluslarası standartlarla yayın etiğine bağlı bir dergidir. Basın Kanunu, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu ile Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi’ne uymaktadır. Aynı zamanda Selçuk Dental Journal, Committee on Publication Ethics (COPE), Directory of Open Access Journals (DOAJ), Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) ve World Association of Medical Editors (WAME) tarafından yayınlanan Uluslararası Etik Yayıncılık İlkeleri’ni de dikkate almaktadır.
Bunların yanında Türkiye Editörler Çalıştayı Kararlarına da uymayı taahhüt eder.
• Basın Kanunu (Ulusal Mevzuat)
• Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu (Ulusal Mevzuat)
• Yükseköğretim Kurumları Bilimsel Araştırma ve Yayın Etiği Yönergesi (Ulusal Mevzuat)
• Akademik Yayıncılıkta Şeffaflık ve En İyi Uygulama İlkeleri (Uluslararası Kriterler)
• Türkiye Editörler Çalıştayı Kararları (Ulusal Kriterler)

Tekrar Yayın
Birebir aynı makalelerin veya büyük ölçüde benzeyen makalelerin birden fazla dergide yayınlanmasına tekrar yayın denilir. Bu durum editör tarafından tespit edildiğinde makale değerlendirilmeye alınmadan geri gönderir. Editör tekrar yayın gönderen yazara belli bir süre ambargo uygulayabilir. Yazarın önceden yayın yaptığı derginin editörü de kamuoyuna bu durumu açıklayabilir. Her iki yayın yapılan derginin editörleri bu durumu eş zamanlı olarak da açıklayabilir veya tüm tedbirleri birlikte uygulayabilirler.

Aynı çalışmanın birden fazla dergiye eşzamanlı olarak gönderilmesi
Yazarlar aynı makaleyi aynı anda birden fazla dergiye gönderemezler. Editör, eş zamanlı gönderim olasılığının farkındaysa, makaleyi alan diğer editör(ler) danışma hakkını saklı tutar. Alternatif olarak, editör makaleyi incelemeden iade edebilir, incelemelere bakmaksızın reddedebilir, diğer ilgili editör(ler)’e bu tespiti bildirerek ortak kararlar alabilir. İlgili yazar tarafından gönderilen makaleleri belirli bir süre kabul etmeme kararı alabilir. Yazarın işverenine yazı yazılması veya tüm bu önlemlerin birlikte alınması da mümkündür.

İntihali Engelleme Amaçlı Kontrol
Başkalarına ait olan fikirleri, metotları, verileri, uygulamaları, yazıları, şekilleri veya eserleri sahiplerine bilimsel kurallara uygun biçimde atıf yapmadan kısmen veya tamamen kendi eseriymiş gibi sunmaktır. Selçuk Dental Journal, gönderilen tüm makalelere intihal taraması yapmaktadır. Dergiye gönderilen çalışmaların intihal durumları Turnitin & İthenticate, yazılımı kullanılarak incelenir. İntihal oranının %20’den daha düşük olması beklenir. Benzerlik oranında tek ölçüt intihal tespiti değildir, yazarın atıf yapma ve alıntılama kurallarına da uyması beklenir. Benzerlik oranı %1 olsa dahi uygun atıf ve alıntılama yapılmadığında intihal söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle atıf ve alıntı kuralları bilinmeli, önemsenmeli, dikkatle uygulanmalıdır. İSNAD: İntihal, duplikasyon, sahte yazarlık/inkar edilen yazarlık, araştrma/veri fabrikasyonu, makale dilimleme, dilimleyerek yayın, telif hakları ihlali ve çıkar çatışmasının gizlenmesi, etik dışı davranışlardandır. Bu standartlara uygun olmayan tüm makaleler yayımlanmış dahi olsalar yayından çıkarılır.

Sahtecilik
Bilimsel araştırmaya dayanmayan veriler oluşturmak, yanlış verilere dayalı olarak sunulan veya yayınlanan çalışmaları düzenlemek veya değiştirmek, bunları rapor etmek veya yayımlamak, bir araştırmayı yapılmadan yapılmış gibi göstermektir.
Elde edilen verileri ve araştırma kayıtlarını tahrif etmek, araştırmada kullanılmayan yöntem, cihaz ve materyalleri kullanılmış gibi belirtmek, hipoteze ters düşen verileri değerlendirmeye almamak, ilgili teori veya varsayımlara uydurmak için veriler ve/veya sonuçlarla oynamak, destek alınan kişi ve kuruluşların çıkarları doğrultusunda araştırma sonuçlarını tahrif etmek veya şekillendirmektir.

Katılımcıların Kişisel Verilerinin Korunması
Selçuk Dental Journal, yasal olarak kamuya açık olmayan insan katılımcılarla ilgili kişisel veya hassas verileri veya materyalleri içeren tüm araştırmaların resmi etik incelemeye tabi olmasını şart koşar.
Araştırma Suistimali İddialarının Ele Alınması
Selçuk Dental Journal, COPE tarafından belirlenen Başarılı Bir Yazı İşleri için Etik Araç Setine uyar. Selçuk Dental Journal editörleri; intihal, alıntı manipülasyonu, veri tahrifatı, veri uydurması ve diğer araştırma suiistimalinin bulunduğu makalelerin yayınlanmasını önlemek adına gerekli her tür tedbiri alacaktır. Ayrıca hiçbir durumda Selçuk Dental Journal editörleri bilerek bu tür bir suistimalin oluşmasına izin vermeyecektir. Selçuk Dental Journal editörleri, yayınlanan bir makaleyle ilgili herhangi bir araştırma suistimali olduğunu fark ettiklerinde, COPE’un yönergelerini izleyerek gerekli işlemleri yapacaktır.

Etik İhlal Bildirimleri
Okurlar, yayınlanan makaleler ile ilgili herhangi bir hata, yanlışlık, intihal veya yinelenen makale benzeri bir durum fark ettiklerinde dishekimligidergisi@selcuk.edu.tr adresine e-posta göndererek bilgilendirmede bulunabilir. Bu durumun dergi gelişimine fırsat sağlayacağını düşündüğümüz için bilgilendirmeleri memnuniyetle karşılanarak, hızlı ve yapıcı bir şekilde geri dönüş sağlanacaktır.

Düzeltme, Geri Çekme, Endişe İfadesi
Yayınlanmış makalelerde bulgular, yorumlar ve sonuçları değiştirmeyen minör hatalar tespit edilirse editörler düzeltme yayınlayabilirler. Editörler, sonuçları ve bulgular değiştirecek kadar büyük hatalar/ihlaller tespit edilirse makaleyi geri çekmeyi düşünebilirler. Yazarların araştırma veya yayını kötüye kullanma durumu söz konusuysa; bulguların güvenilir olmadığına ve yazarların kurumlarının olayı soruşturmadığına dair kanıtlar var veya olası soruşturma haksız veya sonuçsuz görünüyor ise, editörler endişe ifadesi yayınlamayı düşünmelidir. Düzeltme, geri çekme veya endişe ifadesinde COPE ve ICJME yönergeleri dikkate alınır.

Anket ve Mülakata Dayanan Çalışmaların Yayını
Selçuk Dental Journal, bilimsel süreli yayıncılıkta etik güvence oluşturmak amacıyla, Yayın Etiği Komitesi’nin (COPE) “Dergi Editörleri için Davranış Kuralları ve En İyi Uygulama Rehber İlkeleri” ve “Dergi Yayıncıları için Davranış Kuralları” ilkelerini referans almaktadır. Bu kapsamda dergiye gönderilen bilimsel çalışmalarda aşağıdaki hususlar dikkate alınmalıdır:
1) Tüm bilim dallarında etik kurul izni gerektiren araştırmalarda etik kurul onayı alınmış olmalıdır. Kurul onayı makalede belirtilmeli ve belgelendirilmelidir.

2) Etik kurul izni gerektiren araştırmalarda, izin alındığına dair bilgilere (kurul adı, tarih ve sayı no) yöntem bölümünde, ayrıca makalenin ilk/son sayfalarından birinde yer verilmelidir. Olgu sunumlarında ise, makale içerisinde bilgilendirilmiş gönüllü olur/onam formunun imzalatıldığına dair bilgiler verilmelidir.

Özel Sayı Yayımlama Politikası
Dergimizde yılda bir kere Yayın Kurulu'nun talebi üzerine özel sayı yayımlanabilir. Özel sayı için gönderilen makaleler önce Editöryal ön incelemeye alınır, yazım kurallarına uygunluğu incelenir ve intihal değerlendirmesi için benzerlik taraması yapılır. Bu aşamalar değerlendirildikten sonra da çift taraflı körleme modeli kullanılarak akran değerlendirmesi sürecine alınır.

Editöryal Gizlilik Yükümlülüğü
Selçuk Dental Journal editörleri, dergiye gelen tüm yazıları gizli belgeler olarak inceler; bu, yazarların izni olmadığı sürece bir yazı hakkındaki bilgi ve belgeleri kimseye ifşa etmeyecekleri anlamına gelir. Dergiye gönderilen makaleler inceleme sürecinde şu kişiler makalelere erişebilir: Editörler, Hakemler, Yayın Kurulu Üyeleri. Bir yazıyla ilgili ayrıntıların yazarların izni olmadan üçüncü bir şahsa iletilebileceği tek durum, editörün ciddi araştırma suistimalinden şüphelenmesidir.

Bilimsel Suistimal İddiaları-Şüpheleri
Editör, etik ihlalden şüphelenirse veya bir ihlal iddiası olursa harekete geçmekle yükümlüdürler. Şüphelenilen makale yayınlanmış veya yayınlanmamış olabilir. Suistimal şüphesi olan makaleler editör tarafından kibarca reddedilmemelidir. Editör etik olarak suistimal iddia edilen davaları takip etmekle yükümlüdür. Ayrıca editör, uygun olduğunda COPE akış şemalarını izlemelidir. Görevi kötüye kullanan kişilerden editör öncelikle açıklama istemelidir. Yapılan açıklama tatmin edici değil ise ilgili işverenlerden veya kurumdan araştırma yapmasını istemelidir. İddia edilen suistimalin açıklığa kavuşturulması için editör tüm gayret ve çabayı göstermelidir.
Selçuk Dental Journal, COPE'un Başarılı Bir Yazı İşleri için Etik Araç Setine uyar. Selçuk Dental Journal editörleri; intihal, alıntı manipülasyonu, veri tahrifatı, veri uydurması ve diğer araştırma suiistimalinin meydana geldiği makalelerin yayınlanmasını önlemek için her türlü tedbirleri alacaktır. Hiçbir durumda Selçuk Dental Journal veya editörleri bu tür bir suistimalin gerçekleşmesine bilerek izin vermeyecektir. Selçuk Dental Journal editörleri, dergilerinde yayınlanan bir makaleyle ilgili herhangi bir araştırma suistimali iddiasından haberdar olmaları durumunda, iddialarla ilgili olarak COPE’un yönergelerini izleyeceklerdir.
Hakemler, araştırma veya yayının suistimalinden şüphelendiklerinde durumu Editöre iletmelidir. Editör, COPE tavsiyelerine uyarak gerekli işlemleri yürütmekle görevlidir.
Selçuk Dental Journal, aşağıdaki veya benzeri konularda suistimal iddialarıyla karşılaştığında COPE akış şemalarına uygulamayı taahhüt eder.
• Tekrar yayından şüphelenildiğinde yapılacaklar
• İntihalden şüphelenildiğinde yapılacaklar
• Uydurma verilerden şüphelenildiğinde yapılacaklar
• Yazarlık değişikliği taleplerinde yapılacaklar
• Açıklanmamış çıkar çatışması durumundan şüphelenildiğinde yapılacaklar
• Haksız veya hediye yazarlıktan şüphelenildiğinde yapılacaklar
• Bir yazıda etik probleminden şüphelenildiğinde yapılacaklar
• Etik ihlal şüphesi e-posta vb. ile doğrudan haber verildiğinde yapılacaklar
• Sosyal medya aracılığıyla etik ihlal şüphesi duyurulduğunda yapılacaklar

Şikayet Prosedürü
Selçuk Dental Journal'in veya yazı kadromuzun sorumluluğunda olan içerik, prosedürler veya politikalarla ilgili şikayetlerde geçerli olmak üzere şikayet prosedürü uygulanabilir. Bu durumu iyileştirme için bir fırsat ve teşvik olarak görüyoruz ve hızlı, nazik ve yapıcı bir şekilde yanıt vermeyi amaçlıyoruz
Şikâyet, Selçuk Dental Journal'in veya yazı işleri ekibimizin sorumluluğunda olan içerik, prosedürler veya politikaları kapsamalıdır. Şikayetler doğrudan dishekimligidergisi@selcuk.edu.tr adresine e-posta ile gönderilmelidir ve tamamen gizli olarak ele alınacaktır. Editör, şikayetlere anında yanıt verir. Editör, şikayetlerle ilgili COPE akış şemasında belirtilen prosedürü takip eder.
Şikayetler, editör ekibinin ilgili üyesi tarafından incelenir ve çözülemezse şu süreçler izlenir:
• Bu ilk yanıtın yetersiz olduğu düşünülürse, şikayetçi, şikayetinin derginin daha kıdemli bir üyesine iletilmesini talep edebilir.
• Şikayetçi hoşnut kalmazsa, şikayetler baş editöre iletilebilir.
• Mümkünse iki hafta içinde tam bir yanıt verilecektir.
COPE, bilimsel dergilerin editörleri için bir uygulama kodu yayınlar. Bu editörler, dergiler ve yayıncılarla olan anlaşmazlıkların çözümünü kolaylaştıracaktır ancak yalnızca derginin kendi şikâyet prosedürleri tükendikten sonra buraya başvuru yapılabilir.

İtiraz Süreci
Yazarların editörler ve hakemler tarafından yapılan değerlendirmelere karşı itirazlarını memnuniyetle karşılıyoruz. Bilimsel içeriğini yanlış anladığımız için makalenizi reddettiğimizi düşünüyorsanız, lütfen dishekimligidergisi@selcuk.edu.tr adresinden editör ekibimize bir itiraz mesajı gönderin. İtiraz sırasında makalenizin gözden geçirilmiş bir versiyonunu göndermeye çalışmayın. İtirazları değerlendirdikten sonra haklı olduğunu anlarsak, makalenizin gözden geçirilmiş bir versiyonunu sizden talep edebiliriz. Bu şekilde çalışmanız dış hakem sürecine tekrar gönderilir. Her makale için yalnızca bir itiraz dikkate alınacağından dolayı itiraz mektubunuzu fazla ayrıntılı, net bir şekilde yazmaya çaba harcayın.

Çıkar Çatışmaları
Çıkar çatışması, birincil bir çıkarla ilgili mesleki yargı, ikincil bir çıkardan (mali kazanç veya kişisel rekabet gibi) etkilenebildiğinde ortaya çıkar. Makalelerin nasıl ele alınması gerektiğini en iyi şekilde anlayabilmemiz için yazarların rekabet halindeki çıkarlarının bilinmesi gerektiğine inanıyoruz. Finansal çıkarlar yazarın çelişkiye düşmesine, objektifliğinin bozulmasına, herhangi bir kişi ya da kuruluş̧ lehine adil olmayan değerlendirmelere yol açabilmektedir. Bu nedenle araştırmanın yürütülmesi ve makale hazırlanması sürecinde varsa tüm sponsorların veya mali destek kaynaklarının çalışmadaki rolleri belirtilmelidir. Eğer finansman kaynakları yoksa bu da belirtilmelidir. Maaş alımı, danışmanlıklar, hibeler gibi çıkar çatışması örnekleri mümkün olan en erken aşamada açıklanmalıdır. Selçuk Dental Journal’in tarafsız incelemeyi sağlamak için kendi çalışanları veya yayın kurulu üyelerinden gelen gönderileri ele alırken belirli kurallara uymaktadır. Bu tür gönderiler öncelikle farklı dergilere yönlendirilir. Uygun dergi bulunamazsa gönderen yazarın dergideki görevi askıya alınır ve çift körleme sürecinde inceleme yapılır. Ayrıca editör, kendisinin veya aile üyeleri tarafından yazılmış makalelerle ilgili kararlarda yer almamalıdır ve böyle bir çalışma, derginin tüm olağan prosedürlerine tabi olmalıdır. Editör, yazarlar ve hakemler tarafından olası çıkar çatışmalarının ifşa edilmesiyle ilgili ICMJE yönergelerini uygulamalıdır.

Araştırma Etiği İlkeleri
Selçuk Dental Journal araştırma etiğinde en yüksek standartları gözetir ve aşağıda tanımlanan uluslararası araştırma etiği ilkelerini benimser. Makalelerin etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır.
•Araştırmanın tasarlanması, tasarımın gözden geçirilmesi ve araştırmanın yürütülmesinde, bütünlük, kalite ve şeffaflık ilkeleri sağlanmalıdır.
•Araştırma ekibi ve katılımcılar, araştırmanın amacı, yöntemleri ve öngörülen olası kullanımları; araştırmaya katılımın gerektirdikleri ve varsa riskleri hakkında tam olarak bilgilendirilmelidir.
•Araştırma katılımcılarının sağladığı bilgilerin gizliliği ve yanıt verenlerin gizliliği sağlanmalıdır. Araştırma katılımcıların özerkliğini ve saygınlığını koruyacak şekilde tasarlanmalıdır.
•Araştırma katılımcıları gönüllü olarak araştırmada yer almalı, herhangi bir zorlama altında olmamalıdırlar.
•Katılımcıların zarar görmesinden kaçınılmalıdır. Araştırma, katılımcıları riske sokmayacak şekilde planlanmalıdır.
•Araştırma bağımsızlığıyla ilgili açık ve net olunmalı; çıkar çatışması varsa belirtilmelidir.
•İnsan denekler ile yapılan deneysel çalışmalarda, araştırmaya katılmaya karar veren katılımcıların yazılı bilgilendirilmiş onayı alınmalıdır. Çocukların ve vesayet altındakilerin veya tasdiklenmiş akıl hastalığı bulunanların yasal vasisinin onayı alınmalıdır.
•Çalışma herhangi bir kurum ya da kuruluşta gerçekleştirilecekse bu kurum ya da kuruluştan çalışma yapılacağına dair onay alınmalıdır.
•İnsan öğesi bulunan çalışmalarda, “yöntem” bölümünde katılımcılardan “bilgilendirilmiş onam” alındığının ve çalışmanın yapıldığı kurumdan etik kurul onayı alındığı belirtilmesi gerekir.

Makalelerin yayınlanması, okunması ve indirilmesi ücretsizdir. Hiçbir işlem için ücret talep edilmemektedir. Aynı şekilde, hakem değerlendirme sürecinde de ücret alınmamaktadır.