BibTex RIS Kaynak Göster

KAMU HASTANESİNDE ÖRGÜT KÜLTÜRÜ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK İLİŞKİSİ

Yıl 2016, Cilt: 2 Sayı: 1, 0 - 0, 15.04.2016

Öz

Çalışanları bir arada tutarak işletmelerin amaç, strateji ve politikalarının yürütülmesinde etkin rol oynayan örgüt kültürü, sağlık hizmetlerinin kesintisiz sunulduğu örgütsel yapılar olan hastanelerde kuruma karşı aidiyet duygusunun geliştirilmesini sağlar. Bu çalışma, örgüt kültürünün ödül, iletişim ve davranışsal güçlendirme alt boyutlarının hastane çalışanlarının örgütsel bağlılığına etkisini araştırmak amacıyla planlanmıştır. Veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmış ve çalışmanın örneklemi 250 kişiden oluşturulmuştur. Verilerin karşılaştırılması T-testi ve One-way ANOVA ile çoklu karşılaştırmalar Tukey HSD ile yapılmıştır. Örgüt kültürü ile örgütsel bağlılık arasındaki ilişki korelasyon analiziyle açıklanmıştır. Örgüt kültürü ile iletişim, davranışsal güçlendirme ve ödül alt boyutlarının örgütsel bağlılık ve örgütsel bağlılığının duygusal ve normatif alt boyutları arasında orta düzeyde ve pozitif yönde korelasyon olduğu belirlenmiştir. Çalışanların örgütsel bağlılığının devam bağlılığı boyutunda daha yüksek olduğu gözlenmiştir.
Çalışanın kendi isteği ile örgütte çalışması ve çalıştığı örgüte karsı güçlü bir bağlılık duyması anlamına gelen duygusal bağlılık boyutunun arttırılması, çalışan performansının ve hasta bakım kalitesinin arttırılmasında daha etkili rol oynayabilir.

Anahtar Kelimeler: örgüt kültürü, örgütsel bağlılık, sağlık çalışanı

Yıl 2016, Cilt: 2 Sayı: 1, 0 - 0, 15.04.2016

Öz

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Özlem Aydın

Dilek Akın Bu kişi benim

Füsun Gönen Dede Bu kişi benim

Memet Erşan Bilgili Bu kişi benim

Davut Kaplan

Yayımlanma Tarihi 15 Nisan 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 2 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Aydın, Ö., Akın, D., Gönen Dede, F., Bilgili, M. E., vd. (2016). KAMU HASTANESİNDE ÖRGÜT KÜLTÜRÜ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK İLİŞKİSİ. Uluslararası Sağlık Yönetimi Ve Stratejileri Araştırma Dergisi, 2(1).
AMA Aydın Ö, Akın D, Gönen Dede F, Bilgili ME, Kaplan D. KAMU HASTANESİNDE ÖRGÜT KÜLTÜRÜ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK İLİŞKİSİ. USAYSAD. Haziran 2016;2(1).
Chicago Aydın, Özlem, Dilek Akın, Füsun Gönen Dede, Memet Erşan Bilgili, ve Davut Kaplan. “KAMU HASTANESİNDE ÖRGÜT KÜLTÜRÜ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK İLİŞKİSİ”. Uluslararası Sağlık Yönetimi Ve Stratejileri Araştırma Dergisi 2, sy. 1 (Haziran 2016).
EndNote Aydın Ö, Akın D, Gönen Dede F, Bilgili ME, Kaplan D (01 Haziran 2016) KAMU HASTANESİNDE ÖRGÜT KÜLTÜRÜ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK İLİŞKİSİ. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi 2 1
IEEE Ö. Aydın, D. Akın, F. Gönen Dede, M. E. Bilgili, ve D. Kaplan, “KAMU HASTANESİNDE ÖRGÜT KÜLTÜRÜ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK İLİŞKİSİ”, USAYSAD, c. 2, sy. 1, 2016.
ISNAD Aydın, Özlem vd. “KAMU HASTANESİNDE ÖRGÜT KÜLTÜRÜ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK İLİŞKİSİ”. Uluslararası Sağlık Yönetimi ve Stratejileri Araştırma Dergisi 2/1 (Haziran 2016).
JAMA Aydın Ö, Akın D, Gönen Dede F, Bilgili ME, Kaplan D. KAMU HASTANESİNDE ÖRGÜT KÜLTÜRÜ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK İLİŞKİSİ. USAYSAD. 2016;2.
MLA Aydın, Özlem vd. “KAMU HASTANESİNDE ÖRGÜT KÜLTÜRÜ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK İLİŞKİSİ”. Uluslararası Sağlık Yönetimi Ve Stratejileri Araştırma Dergisi, c. 2, sy. 1, 2016.
Vancouver Aydın Ö, Akın D, Gönen Dede F, Bilgili ME, Kaplan D. KAMU HASTANESİNDE ÖRGÜT KÜLTÜRÜ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK İLİŞKİSİ. USAYSAD. 2016;2(1).