Yazım Kuralları

YAZAR REHBERİ
YAZIT Kültür Bilimleri Dergisi'nde yayınlanmak üzere gönderilecek çalışmaların aşağıdaki işlem basamaklarını izlemeleri gerekmektedir:

1. Dergiye yayınlanmak üzere çalışma gönderilmesi için sorumlu yazar tarafından TÜBİTAK Dergipark sistemine şahsi üyelik kaydı yapılır. Dergipark sitemine kayıt olmak için https://dergipark.org.tr/tr/login linkinden açılan pencerelere kişisel bilgiler girilerek kullanıcı adı ve şifre oluşturulur.

2. Dergipark sistemine kayıt yapılmasının ardından YAZIT Kültür Bilimleri Dergisinin  https://dergipark.org.tr/tr/pub/yazit adresinde bulunan "Makale Gönder" linki kullanılarak makale gönderi süreci başlatılır.

3. YAZIT Kültür Bilimleri Dergisi “yayın etiği”, “araştırma etiği” ve “yasal/özel izin belgesi alınması” ile ilgili uluslararası standartlara ve kurallara uygun bir yayın anlayışı benimsemiştir. Bu bakımdan çalışmaların sisteme yüklenmesi aşamasında etik kurul belgesi gerektiren çalışmalarla ilgili olarak “Etik Kurul Belgesi” de ek dosya olarak sisteme yüklenmelidir. Etik kurul belgesi gerektiren çalışmalar için bk. (Etik İlkeler ve Yayın Politikası)

4. Başkalarına ait ölçek, anket, fotoğrafların kullanımı için sahiplerinden izin alınması ve bu hususun belirtilmesi; kullanılan fikir ve sanat eserleri için telif hakları düzenlemelerine uyulduğunun belirtilmesi gerekmektedir.

5. Makalelerin YAZIT Kültür Bilimleri Dergisi'ne gönderilmesi, yayımı için başvuru olarak kabul edilir. Yayın için kabul edilen makalelerin yazarları, çalışmalarının telif haklarından feragat etmiş kabul edilirler. Telif Hakkı Devir Formu "Makale Gönder" linkinin üçüncü basamağında yazar(lar)dan istenen zorunlu belgeler içerisinde olup ilgili  sayfada yer almaktadır. Bu form imzalı-taranmış şekliyle eklenmediği takdirde başvuru bir sonraki adıma geçmeyecektir. Formu şu linki tıklayarak da indirebilirsiniz: Telif Hakkı Devir Formu

6. Dergimize makale gönderen yazarların ayrıca orcid.org adresinden ücretsiz üyelik yaparak temin edecekleri ORCID kimlik numaralarını makale metinleri ile birlikte editörlüğe iletmeleri gerekmektedir.

7. Dergimize gönderilen tüm yayınlarda ayrıca araştırmacının/araştırmacıların yayınları ile ilgili bilgi ve ek beyanlarını içeren COPE Ek Beyanlar Formu'nu editörlük birimine göndermeleri gerekmektedir. COPE Ek Beyanlar formu "Makale Gönder" linkinin üçüncü basamağında yazar(lar)dan istenen zorunlu belgeler arasında olup, ilgili sayfada yer almaktadır.  Bu form imzalı-taranmış şekliyle eklenmediği takdirde başvuru bir sonraki adıma geçmeyecektir. Formu şu linki tıklayarak da indirebilirsiniz: COPE Ek Beyanlar Formu

8. Dergimizin yayın sürecindeki tüm editöryel iş ve işlemler, çift kör hakemlik değerlendirmeleri ve yayın aşamaları internet tabanlı şifre korumalı TÜBİTAK Dergipark sistemi üzerinden yürütülmekte; bu da yazarlara, hakemlere ve editörlere hızlı erişim imkânı vermektedir. Bu bakımdan sisteme yüklenmiş olan çalışmalarınızın tüm aşamalarını Dergipark üzerinden oluşturmuş olduğunuz kullanıcı adı ve şifrenizle gireceğiniz “Kullanıcı Paneli”nden takip edebilirsiniz.

YAZIT Kültür Bilimleri Dergisine gönderilecek çalışmaların aşağıdaki yazım kurallarına uygun şekilde gönderilmesi beklenmektedir:

A) BİÇİM KURALLARI

Kağıt Boyutu: 16 cm X 24 cm Akademik Boy
Kenar Boşlukları: Üst: 1,5 cm Alt: 1,5 cm Sağ: 1,5 cm Sol: 1,7 cm Cilt payı yeri: Sol
Yazı Tipi: Palatino Linotype
Yazı Tipi Stili: Normal
Yazı Tipi Boyutu: Başlık ve Ana Metin: 10 punto Öz/Abstract ve Dipnot Metinleri: 9 punto
Paragraf Aralığı: Önce 0 nk, sonra 6 nk
Satır Aralığı: En az Değer: 1,15 nk
Hizalama: İki Yana Yasla
Girinti: İlk Satır 0,75 cm

B) METİN KURALLARI

Başlık: Türkçe başlık koyu ve büyük harflerle 10 punto, ortalanmış şekilde; İngilizce başlık ise Türkçe başlığın hemen altında, normal, sadece ilk harfleri büyük, 10 punto ve ortalanmış şekilde olmalıdır. Makalenin başlığı, en fazla 12 kelime olmalıdır.
Yazar Bilgileri: Dergimize yapılan başvurular, internet sitesindeki "makale gönder" linkinden yapılacak üyelik kaydı ve ek belgeler (COPE Ek Beyan Formu, Benzerlik Raporu ve Telif Hakkı Devir Formu) ile gerçekleştirildiğinden, sisteme yüklenecek makale metinlerinde yazarları tanıtıcı herhangi bir bilgiye yer verilmemelidir. Bu bilgiler, çalışmaların hakemlik süreçleri bittikten sonra, yayın aşamasında editörlük birimi tarafından eklenecektir.
Öz: Makalenin Türkçe ve İngilizce başlığından sonra en az 150 en fazla 250 kelimeden oluşan Türkçe ve İngilizce öz (abstract), en az 5 kelimelik Türkçe ve İngilizce anahtar sözcükler 9 punto olarak yazılmalıdır. Öz, çalışmanın kapsamı, amacı, yöntemi, etkileri ve sonuçları hakkında fikir verici mahiyette olmalıdır. Öz/Abstract metinleriyle ilgili kelime sayısı sınırlamasına azami ölçüde dikkat edilmelidir. 
Bölüm Başlıkları: Alt başlıkların hepsi ilk harfleri büyük olacak şekilde ve koyu olmalıdır. Numaralandırma tercih edilirse “Giriş” ve “Sonuç” bölümüne numara verilmemelidir.
Tablo ve Şekiller: Tablo veya şekillerin numarası ve adları tablo veya şeklin hemen altında olmalıdır.
Hacim: Makale, ekler dâhil olmak üzere en fazla 10.000 sözcük olmalıdır.
Diğer hususlar: Özel bir yazı tipi (font) kullanılmış yazılarda, kullanılan yazı tipi de, yazıyla birlikte gönderilmelidir. Yazılarda sayfa numarası, üst bilgi ve alt bilgi gibi ayrıntılara yer verilmemelidir. Yazım ve noktalama açısından, makalenin ya da konunun zorunlu kıldığı özel durumlar dışında, Türk Dil Kurumu’nun Yazım Kılavuzu esas alınmalıdır. Yazıların kaynakçalarında Latin alfabe dışında başka bir alfabe karakterleri kullanılmamalıdır.
Makale ve yazarlar ile ilgili tüm bilgiler (Yazarların, ad-soyad, unvan, kurum, iletişim bilgileri ile makalenin etik kurul belgesi isteyip istemediği, finansmanı, destek ve teşekkürü, olası çıkar çatışmaları ve makalenin tez-bildiri vd. kabilinden bir sunum ile ilişkisi vb gibi yazar notları) sisteme yapılacak yükleme esnasında yazar(lar)ca düzenlenerek imzalanan COPE Ek Beyan formunda açıkça belirtilmelidir. Bu bilgiler makalenin yayını esnasında editörlük birimince metne eklenecektir.

C) KAYNAK GÖSTERİM KURALLARI

Metin içi gönderme
Metin içinde kaynak gösterimi aşağıdaki şekillerde yapılmalıdır. Metinde uygun yerde parantez açılarak, yazar(lar)ın soyadı, yayın tarihi ve alıntılanan sayfa numarası belirtilir. Aynı kaynaklara metinde tekrar gönderme yapılırsa yine aynı yöntem uygulanır; age., agm. gibi kısaltmalar kullanılmamalıdır.
Örnek: (Köprülü, 1966: 71-76).

Alıntılanan yazarın adı, metinde geçiyorsa, parantez içinde yazarın adını tekrar etmeye gerek yoktur.
Örnek: Boratav (1984: 11), bu rivayetlerin 34 tane olduğunu belirtir.


Gönderme yapılan kaynak iki yazarlı ise, her iki yazarın da soyadları kullanılmalıdır.
Örnek: (Yolcu ve Dinç, 2018: 96)


Yazarlar ikiden fazlaysa ilk yazarın soyadından sonra “vd.” (ve diğerleri) ibaresi kullanılmalıdır.
Örnek: (Lvova vd., 2013: 194)

Gönderme yapılan kaynaklar birden fazlaysa, göndermeler noktalı virgülle ayrılmalıdır.
Örnek: (Kaya, 2000: 180; Artun, 2004: 86)

Metin içinde yer alması uygun görülmeyen açıklamalar için sayfa altı dipnot yöntemi kullanılmalı ve bu notlar metin içinde 1, 2, 3 şeklinde sıralanmalıdır. Dipnotlar aynı yazı tipi ile 9 punto ve tek satır aralığı ile yazılmalıdır. Metinde arşiv belgelerinden yararlanılmış ise bu belgelere göndermeler (Belge-1) veya (Arşiv-1) şeklinde sırayla belirtilmeli ve kaynakçada ilgili ibarenin karşısına arşiv belge bilgileri yazılmalıdır.

Metin içinde sözlü kaynaklardan alınan bilgilere yer verilmiş ise göndermeler "Kaynak Kişi" anlamına gelecek şekilde (KK-1) şeklinde belirtilmeli, çalışmanın kaynaklar kısmında "Sözlü Kaynaklar" alt başlığı altında her bir kaynak kişinin bilgisi metin içinde yapılan gönderme kodu ile uyumlu şekilde belirtilmelidir.

Metin içinde internet kaynaklarından alınan bilgilere yer verilmiş ise göndermeler (URL-1, URL-2...) şeklinde belirtilmeli, çalışmanın kaynaklar kısmında "Elektronik Kaynaklar" alt başlığı altında her bir alıntı uzantısı metin içinde yapılan gönderme kodu ile uyumu şekilde belirtilmelidir. Bu doğrultuda sosyal medya paylaşımı-gönderisi, blog yazısı, video gibi sayfa numarası belirtme durumu sözkonusu olmayan elektronik kaynakları URL-1, URL-2... şeklinde belirterek, link ve erişim tarihi bilgilerini kaynakçada açıkça sunmak tercih edilmelidir.

Metinde vurgulanacak kısımlar italik veya bold karakter kullanılmaksızın sadece "çift tırnak" işareti içinde; kitap isimleri italik, makale-bildiri isimleri ise çift tırnak içinde gösterilmelidir. Beş satırdan fazla alıntılar, bir satır altta, tırnak işareti kullanılmadan ve paragraf başı yapılamaksızın, blok şeklinde 0,75 cm. içeriden başlatılmalıdır. Yalnızca sözlü kaynak ifadeleri sunulurken italik gösterim tercih edilmelidir.

Kaynakçanın Düzenlenmesi

Kaynakçada sadece yazıda gönderme yapılan kaynaklara yer verilmeli ve yazar soyadına göre alfabetik sıralama izlenmelidir.

Bir yazarın birden çok çalışması kaynakçada yer alacaksa yayın tarihine göre eskiden yeniye doğru bir sıralama yapılmalıdır. Aynı yılda yapılan çalışmalar için “a, b, c...” ibareleri kullanılmalı ve bunlar metin içinde yapılan göndermelerde de aynı olmalıdır.

Kitap:
Dinç, Mustafa (2021). Yeni Adalılar: Çanakkale Adalarında Göç, Halk Kültürü, Kimlik ve Dönüşüm. Çanakkale: Paradigma Akademi Yayınları.

Köprülü, Mehmet Fuat (1999). Edebiyat Araştırmaları. Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi.

Yolcu, Mehmet Ali ve Dinç, Mustafa (2018). Çanakkale Yöresi Halk Kültürü. Çanakkale: Paradigma Akademi Yayınları.

Basılı Bir Kitabın Elektronik Sürümü (E-Kitap):
Dinç Mustafa (2019). Kemal Sunal Filmlerinde Folklor ve Mizah. [Elektronik Sürüm]. İstanbul: Hiperlink Yayınları. https://www.hiperkitap.com/kemal-sunal-filmlerinde-folklor-ve-mizah

Çeviri Kitap:
Sartre, Jean-Paul (1967). Edebiyat Nedir? Çev. Bertan Onaran. İstanbul: De Yayınevi.

Kitap Bölümü:
Dinç, Mustafa (2019). “Halk Bilgisinin Beslenme ve Mutfak Kültürüne Dönük Temsilleri.” Halk Bilimi El Kitabı. Ed. Mustafa Aça. Ankara: Nobel Akademik Yayınları, 287-314.

Makale:
Dinç, Mustafa (2020). “Türkülerin Başına Gelenler: Politik-İdeolojik Sebeplerle Değiştirilen Türküler Üzerine”. folklor/edebiyat, 26(103): 483-508.

Tez:
Dinç, Mustafa (2018). Kemal Sunal Filmlerinde Folklor ve Mizah. Doktora Tezi. Uşak: Uşak Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Bildiri:
Yolcu, Mehmet Ali (2018). “Bacılar ve Kardeşler: Toplumsal Yapı ve Söylem Açısından Alevi Ataerkilliği”. Motif Vakfı Uluslararası Sosyal Bilimler Sempozyumu (Çanakkale, 8-10 Kasım 2018). İstanbul: Motif Vakfı Yayınları, 66-69.

Yazarı Bilinen Gazete Yazıları:
Bortaçina, Azer (2000, 3 Temmuz). “Adalı Olmak Özveri İster”. Milliyet Yaşam, 4.

Yazarı Bilinmeyen Gazete Kupür veya Haberleri:
Cumhuriyet. (1991, 21 Ekim). “Halkın kararına saygı duyulur”, 1.

Elektronik Kaynaklar:
URL-1: “Social Groups”. http://www.sociologyguide.com/Groups.php (Erişim: 10.06.2014)

URL-2: "Doğa İçin Çal 12-Deniz Üstü Köpürür, Kağızman". https://www.youtube.com/watch?v=ThsfNjsfWKg (Erişim: 06.01.2022).

Sinema Filmleri:
Bender, L.awrence (Yapımcı), & Tarantino, Quentin (Yönetmen). (1994). Pulp Fiction [Sinema Filmi]. ABD: Miramax.

Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu (Yapımcı), Özakman, Turgut (Senarist) ve Öztan, Zeki (Yönetmen). (1996). Kurtuluş [Sinema Filmi]. Türkiye: Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu.

Arşiv Kaynakları:
Belge-1/Arşiv-1: BOA-Başbakanlık Osmanlı Arşivi (BOA, DH.EUM.EMN, no: 3, 19.Ş.1330); BCA: Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi (BCA, 1927)

Sözlü Kaynaklar:
KK-1: Mustafa Dinç, 1984 doğumlu, doktora, öğretim üyesi, Çanakkale. (Görüşme: 12.06.2014).