Çeltik, gıda güvenliği açısından küresel olarak
önemli bir rol oynamaktadır ve iç tüketimin yüksek olmasından dolayı da
özellikle Asya ülkelerinde hayati önemi olan bir üründür. İnsanların yarıdan
fazlasının ana kalori kaynağı çeltiktir ve temel besin kaynağı olarak, tahıllar
arasında buğday ve mısırdan sonra en önemli üründür. Türkiye çeltik tarımı
açısından çok uygun ekolojik şartlara sahiptir. Marmara bölgesi ve Karadeniz
bölgesinde yoğun çeltik tarımı yapılmakta ve bunun yanısıra doğu Anadolu
bölgesinde az oranda çeltik ekimi yapılmaktadır. Çeltik tarımı, Türkiye’de su
kaynağı bulunan hemen hemen tüm yörelerimizde yapılabilir. Çeltik tarımı
ülkemizde son yıllarda sürekli artmaktadır. Çeltik üretimi son yıllarda
artışlara rağmen iç tüketimi karşılayamamakta ve yurtdışından önemli miktarda
çeltik ithal edilmektedir. Ülkemiz tarafından bilinmeyen ama özellikle Asya
ülkelerinde oldukça tüketilen kır çeltiği ülkemizde bulunan iç tüketim ihtiyaçlarını
karşılamada bir alternatif olabilir. Bu derlemede kır çeltiği hakkında bilgi,
habitatı ve küresel ölçekte üretimi ve ekonomik değeri tartışılacaktır.
Rice plays an important
part in global food security and it is also an important staple crop in Asian
countries because of high domestic consumption. Rice is the source of calorie
for more than half of the human population and the third most important cereal
after wheat and maize. Turkey has very suitable ecologic conditions for paddy
rice farming. Rice growing is concentrated in Marmara and Black Sea region, and
besides that with small areas of rice growing in Eastern Anatolia region. Also, if there is water source for
irrigation, rice can grow in almost all zone of Turkey. Although rice cultivation has been increased in recent years, it is not
enough for the demand for domestic consumption , and significant amount of rice
is being imported from abroad. Upland rice, which is not recognized in our
country but consumed quite much especially in Asian countries, can be
alternative of domestic consumption of rice. In this review, background of
upland rice, its habitat and global upland rice production and economic value
will be discussed.
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2017 |
Kabul Tarihi | 2 Mart 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 27 Sayı: 1 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.