Endüstriyel ve tarımsal atıklar üzerinde yetişebilen birçok mantar türü, atıkların değerlendirilmesinde ve doğaya geri dönüştürülmelerinde önemli rol oynamaktadır. Ülkemizin Güneydoğu Anadolu bölgesinde yetişen antepfıstığı (Pistacia vera), bölgenin çok önemli bir geçim kaynağını oluşturmaktadır. Antepfıstığının işlenmesi sonucunda yaklaşık her yıl 20.000 ton dış kabuk (ekzokarp) tarımsal sanayi atığı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu atıklar önemli bir çevre kirliliği kaynağını oluşturmaktadır. Ancak bu atıklar kozmetik ve medikal endüstrisi için önemli organik bileşiklere sahiptir. Atık antepfıstığı kabuklarının zengin bileşiklerinin değerlendirilmesi, hem çevre kirliliğinin bertaraf edecek hem de yeni bir kazanç kaynağı olacaktır. Bu amaçla atık kabukların fermentasyonuyla kültür mantarı kompostu elde edilmiştir. Elde edilen kompostlara farklı oranlarda fıstık kabuğu (%100 kültür mantarı kompostu/ %75 kültür mantarı kompostu- %25 fermente antepfıstığı kabuğu/ %50 kültür mantarı kompostu- %50 fermente antepfıstığı kabuğu/ %75 fermente antepfıstığı kabuğu- %25 kültür mantarı kompostu/ %100 fermente antepfıstığı kabuğu) karıştırılmış ve kültür mantarı üretimi gerçekleştirilmiştir. Karıştırma yöntemi ile misel ekilmiş Agaricus bisporus mantarı yetiştirilmiştir. Çalışma sonucunda yetiştirilen mantarlar analiz edilerek değerlendirilmiştir. Değerlendirme sonucunda, %25 oranında fermente antepfıstığı kabuğu içeren uygulamanın kültür mantarı yetiştiriciliğinde kullanılabileceği saptanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Yapısal Biyoloji |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Ocak 2021 |
Gönderilme Tarihi | 8 Ocak 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 Cilt: 2 Sayı: 1 |