Bu araştırmanın amacı;
İzmir, Çanakkale ve Balıkesir illerinde keçi sütü işleyen işletmelerden elde
edilen bilgiler doğrultusunda keçi sütü ürünleri üretim ve pazarlama yapısını
analiz etmektir. Araştırma kapsamında adı geçen illerde 60 keçi sütü işleyen
işletmeden elde edilen veriler analiz edilmiştir. Keçi sütü işleyen
işletmelerde yıllık ortalama 678.33 ton keçi sütü tedarik edilmektedir. İşletmelerin
%68.33’ü 21 yıldan fazla süredir ve çoğunlukla limitet şirket olarak faaliyet
göstermektedir. İşletmelerde 2013 yılında ortalama 6.66 ton saf keçi peyniri,
32.21 ton Ezine peyniri üretilmiştir. İşletmelerin büyük çoğunluğu ürünlerini
hem toptan, hem de perakende olarak pazarlamaktadır. Güvenli keçi sütü ürünleri
üretiminin geliştirilebilmesi için öncelikle çiğ süt kalitesine dikkat
edilmelidir. İşletmeler denetlenmeli, gıda güvenliğine ve hijyene uygun
çalışmayan işletmelerde üretim durdurulmalıdır. Keçi ürünleri işleyen
işletmeler ürün çeşitlendirmesi ile tüketicilere alternatifler sunmalıdır. Diğer
taraftan haksız rekabet ve nitelikli iş gücü eksikliği gibi sorunlar
çözülmelidir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 20 Şubat 2018 |
Kabul Tarihi | 2 Nisan 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 55 Sayı: 4 |