BibTex RIS Kaynak Göster

-

Yıl 2014, Cilt: 1 Sayı: 3, 361 - 368, 10.11.2014

Öz

In this study, Kalecik Karası, Sirah, Carignane, Semillon, Chardonnay and Narince grape varieties were examined in respect of certain quality features. Correlation levels among such examined features were also attempted to determine. Narince yielded the highest values (berry weight (3.27 g), berry volume (3.02 ml), berry length (17.2 mm), berry width (16.1 mm)) while Chardonnay yielded the lowest values (berry weight (1.12 g), berry volume (1.03 ml), berry length (11.4 mm), berry width (11.1 mm)) in respect of berry features. T otal soluble solid (TSS) content (27.4% and 26.5% respectively) was found to be highest in Kalecik Karası and Chardonnay varieties. pH content of varieties varied from 3.18 (Carignane) to 3.60 (Chardonnay). Acidity content was found to be highest in Carignane variety (0.72%) and lowest in Semillon and Kalecik Karası (0.43 0.46% respectively). A seed weight was the highest in Kalecik Karası (56.3 mg/seed), while seed number was the highest in Sirah, Chardonnay and Semillon (>2), seed weight in berry was the highest in Narince (86.1 mg/berry). Positive correlation were identified between cluster features (width, length, weight, volume) and berry features (width, length, weight, volume), seed weight. Positive correlation was found between berry features and seed weight in berry (r= 0.48-0.55). However, negative correlation was determined between berry properties and pH (r= −0.54 - −0.61), TSS (r= −0.47- −0.54). Positive correlation was determined between pH content in juice and TSS (r = 0.81), TSS/acidity (r = 0.90) content. Consequently, It was determined that Carignane, Narince and Sirah cultivars were found to be promising cultivars.

Kaynakça

  • Ağaoğlu, Y.S., Çelik, H., Çelik, M., Fidan, Y., Gülşen, Y., Günay, A., Halloron, N., Köksal, İ., Yanmaz, R., 1995. Genel Bahçe Bitkileri. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları No:4 Ankara, 369s.
  • Barbagallo, M.G., Guidoni, S., Hunter, J.J., 2011. Berry Size and Qualitative Characteristics of Vitis vinifera L. cv. Syrah. S. Afr. J. Enol. Vitic., 32(1):129-136.
  • Bayramoğlu, Z., Gündoğmuş, E., Çelik, Y., 2010. Ankara İli Kalecik İlçesinde Yetiştirilen Sofralık ve Şaraplık Üzüm Üretiminin Karlılık Analizi Üzerine Bir Araştırma. Tarım Ekonomisi Dergisi, 16(1): 25-31.
  • Bek, Y., Efe, E., 1988. Araştırma ve Deneme Metotları. Çukurova Üniv. Ziraat Fak. Ders Kitabı. No:71. 395s.
  • Cangi, R., Şen, A., Kılıç, D., Özgen, M., 2009. Kazova (Tokat) Ekolojisinde Yetiştirilen Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinde Optimum Hasat Zamanlarının Belirlenmesi. Türkiye 7. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu. 5-9 Ekim. Salihli-Manisa. Cilt 1: 278-286s.
  • Cangi, R., Saraçoğlu, O., Uluocak, E., Kılıç, D., Şen, A., 2011. Kazova (Tokat) Yöresinde Yetiştirilen Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinde Olgunlaşma Sırasında Meydana Gelen Kimyasal Değişimler. Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. 1(3):9-14.
  • Cox, J., 1999. From Vines to Wines. 232 p.
  • Çelik, H., Çelik, S., Kunter, B.M., Söylemezoğlu, G., Boz, Y., Özer, C., Atak, A., 2005. Bağcılıkta Gelişme ve Üretim Hedefleri. VI. Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi. 3-7 Ocak. Ankara. 22 s.
  • Çelik, S., 2007. Bağcılık (Ampeloloji). Namık Kemal Üniv. Ziraat Fak. Bahçe Bitkileri Böl. Cilt I Genişletilmiş 2. Baskı. Tekirdağ. 428 s.
  • Deryaoğlu, A., Canbaş, A., 2003. Elazığ Yöresi Öküzgözü Üzümlerinde Olgunlaşma Sırasında Meydana Gelen Fiziksel ve Kimyasal Değişimler. Gıda, 28(2): 131-140.
  • Gök Tangolar, S., 2009. Bazı Sofralık ve Şaraplık Üzüm Salkımlarının Teknolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. Türkiye 7. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu. 5-9 Ekim. Salihli-Manisa. Cilt 2: 283-288s.
  • Gök Tangolar, S., Kafkas, E., Tangolar, S., 2009. Bazı Sofralık ve Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin Şeker, Organik Asit ve Fenolik Bileşik İçeriklerinin Belirlenmesi. Türkiye 7. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu. 5-9 Ekim. Salihli-Manisa. Cilt 2: 258-264s.
  • FAO, 2012. Faostat Statistical Database. (http://www.fao.org).
  • Fievez, P., Rumrich, S., Feiten, K., Ben-Joseph, M., 2004. The Mediterranean Countries.
  • (Wine. Ed. Andre Domine) 722-749 p.
  • Karanis, C., Çelik, H., 2002. Amasya’da Yetiştirilen Bazı Üzüm Çeşitlerinin Tane İçeriklerindeki Değişimin İncelenmesi ve Optimum Hasat Zamanlarının Tespiti Üzerine Araştırmalar. Türkiye V. Bağcılık ve Şarapçılık Sempozyumu, 5-9 Ekim, Cappadocia (Nevşehir), 441-448 s.
  • Kodur, S., Tisdall, J.M., Tang, C., Walker, R.R., 2010. Accumulation of Potassium in Grapevine rootstocks (Vitis) Grafted to ‘Shiraz’ as Affected by Growth, Root-Traits and Transpiration. Vitis 49 (1): 7–13.
  • Köylü, M.E., Sekin, Y., Bağdatlıoğlu, N., 2002. Ege Bölgesinde Yayımı Düşünülen Bazı Yabancı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin Denendikleri Ekolojilerdeki Kalite Özellikleri ile Şaraplık Değerlerinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma. Türkiye V. Bağcılık ve Şarapçılık Sempozyumu, 5-9 Ekim, Cappadocia (Nevşehir), 508-516 s.
  • Lavee, S., 2000. Grapevine (Vitis vinifera) Growth and Performance in Warm Climates.
  • Temperate Fruit Crops in Warm Climates. 343-366 p.
  • Matthews, M. A., Nuzzo, V., 2007. Berry Size and Yield Paradigms on Grapes and Wines Quality. Proceedings of the International Workshop on Advances in Grapevine and Wine Research. 423-435 p.
  • OIV, 2014. Vine and Wine Outlook 2010-2011. 84 p. www.oiv.int/oiv/.../OIV Vine and Wine Outlook 2010-2011 EN.pdf
  • Özcan, M.M., Ünver, A., Arslan, D., 2008. Üzüm Çekirdeğinin Sağlık Üzerine Etkisi. Ulusal Bağcılık-Şarapçılık Sempozyumu ve Sergisi. 6-8 Kasım, Denizli. 475-481s.
  • Özden, M., Vardin, H., 2009. Şanlıurfa Koşullarında Yetiştirilen Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin Kalite ve Fitokimyasal Özellikleri. Harran Üniv. Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(2):21-27.
  • Rieger, M., 2006. Introduction to Fruit Crops. Grape (Vitis spp). 229-250 p.
  • SAS Institute, 2005. SAS Online Doc, Version 8. SAS Inst., Cary, NC, USA.
  • Soyer, Y., Koca, N., Karadeniz, F., 2003. Organic Acid Profile of Turkish White Grapes and Grape Juices. Journal of Food Composition and Analysis. 16: 629–636.
  • Söylemezoğlu, G., Dumanoğlu, H., Çelik, H., Kunter, B., Atıcı, A., Tahmaz, H., 2010. Türkiye’de Asma ve Meyve Fidanı Üretimi ve Kullanımı. Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi.11-15 Ocak, Ankara, 2:891-907 s.
  • Tangolar, S., Eymirli, S., Özdemir, G., Bilir, H., Gök Tangolar, S., 2002. Pozantı/Adana’da Yetiştirilen Bazı Üzüm Çeşitlerinin Fenolojileri ile Salkım ve Tane Özelliklerinin Saptanması. Türkiye V. Bağcılık ve Şarapçılık Sempozyumu, 5-9 Ekim, Cappadocia (Nevşehir), 372-380 s.
  • Tangolar, S., Özdemir, G., Bilir, H., Sabır, A., 2005. Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin Pozantı/Adana Ekolojik Koşullarında Fenolojileri ile Salkım ve Tane Özelliklerinin Saptanması. Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü 58-65s.
  • Tosun, M., 2005. Türkiye Kalkınma Bankası Şarap Sektör Araştırması. Ankara, 46s.
  • Tunalı, U., 1985. Türk Şarapçılığı ve Sorunları. Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müd. Yayın No:3. Türkiye 1. Bağcılık Sempozyumu Bildirileri Cilt: 3 Ankara 79-86 s.
  • TUİK, 2012. Türkiye Bitkisel Üretim İstatistikleri http://www.tuik.gov.tr
  • Uysal, H., 2003. Ege Bölgesinde Üzümün Farklı Değerlendirme Şekilleri ve Verim Düzeylerinde Üretim Girdi ve Maliyetleri. GAP III. Tarım Kongresi. 02-03Ekim. Şanlıurfa 475-477 s.
  • Uzun, H. İ., Bayır, A., 2008. Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerine Ait Çekirdeklerin Toplam Fenolik Madde İçerikleri ve Antiradikal Aktivitelerinin Belirlenmesi. Ulusal Bağcılık-Şarapçılık Sempozyumu ve Sergisi. 6-8 Kasım, Denizli. 93-102 s.

Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin Hasat Sonrası Kalite Özellikleri

Yıl 2014, Cilt: 1 Sayı: 3, 361 - 368, 10.11.2014

Öz

Bu çalışmada Kalecik Karası, Sirah, Carignane, Semillon, Chardonnay ve Narince üzüm çeşitlerinde bazı kalite özellikleri ve bu özellikler arasındaki korelasyon düzeyleri belirlenmeye çalışılmıştır. Tane özellikleri bakımından Narince en yüksek (tane ağırlığı (3.27 g), tane hacmi (3.02 ml), tane boyu (17.2 mm), tane eni (16.1 mm)), Chardonnay en düşük (tane ağırlığı (1.12 g), tane hacmi (1.03 ml), tane boyu (11.4 mm), tane eni (11.1 mm)) değerleri vermiştir. Kalecik Karası ve Chardonnay çeşitlerinde suda çözünebilir kuru madde (SÇKM) (sırasıyla %27.4 ve %26.5) değeri en yüksek bulunmuştur. Çeşitlerde pH 3.18 (Carignane) - 3.60 (Chardonnay) arasında değişim göstermiştir. Asitlik içeriği bakımından, Carignane çeşidi en yüksek (%0.72), Semillon ve Kalecik Karası en düşük (%0.43-0.46) değeri vermiştir. Kalecik Karası’nda çekirdek ağırlığı (56.3 mg/çekirdek); Sirah, Chardonnay ve Semillon’da çekirdek sayısı (>2); Narince’de tanedeki çekirdek ağırlığı (86.1 mg/tane) diğer çeşitlerden yüksek bulunmuştur. Salkım özellikleri (en, boy, ağırlık, hacim) ile tane özelikleri (en, boy, ağırlık, hacim), çekirdek ağırlığı arasında pozitif ilişki saptanmıştır. Tane özellikleri ile tanede çekirdek ağırlığı (r = 0.48-0.55) arasında pozitif ilişki bulunmuştur. Ancak tane özellikleri ile pH (r = −0.54 - −0.61), SÇKM (r = −0.47- −0.54) arasında negatif bir ilişki belirlenmiştir. Şırada pH içeriği ile SÇKM (r = 0.81) ve SÇKM/asit (r = 0.90) içeriği arasında pozitif korelasyon, tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Carignane, Narince ve Sirah çeşitlerinin yetiştiricilik yönüyle ümitvar olduğu belirlenmiştir.

Kaynakça

  • Ağaoğlu, Y.S., Çelik, H., Çelik, M., Fidan, Y., Gülşen, Y., Günay, A., Halloron, N., Köksal, İ., Yanmaz, R., 1995. Genel Bahçe Bitkileri. Ankara Üniv. Ziraat Fak. Eğitim, Araştırma ve Geliştirme Vakfı Yayınları No:4 Ankara, 369s.
  • Barbagallo, M.G., Guidoni, S., Hunter, J.J., 2011. Berry Size and Qualitative Characteristics of Vitis vinifera L. cv. Syrah. S. Afr. J. Enol. Vitic., 32(1):129-136.
  • Bayramoğlu, Z., Gündoğmuş, E., Çelik, Y., 2010. Ankara İli Kalecik İlçesinde Yetiştirilen Sofralık ve Şaraplık Üzüm Üretiminin Karlılık Analizi Üzerine Bir Araştırma. Tarım Ekonomisi Dergisi, 16(1): 25-31.
  • Bek, Y., Efe, E., 1988. Araştırma ve Deneme Metotları. Çukurova Üniv. Ziraat Fak. Ders Kitabı. No:71. 395s.
  • Cangi, R., Şen, A., Kılıç, D., Özgen, M., 2009. Kazova (Tokat) Ekolojisinde Yetiştirilen Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinde Optimum Hasat Zamanlarının Belirlenmesi. Türkiye 7. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu. 5-9 Ekim. Salihli-Manisa. Cilt 1: 278-286s.
  • Cangi, R., Saraçoğlu, O., Uluocak, E., Kılıç, D., Şen, A., 2011. Kazova (Tokat) Yöresinde Yetiştirilen Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinde Olgunlaşma Sırasında Meydana Gelen Kimyasal Değişimler. Iğdır Üni. Fen Bilimleri Enst. Der. 1(3):9-14.
  • Cox, J., 1999. From Vines to Wines. 232 p.
  • Çelik, H., Çelik, S., Kunter, B.M., Söylemezoğlu, G., Boz, Y., Özer, C., Atak, A., 2005. Bağcılıkta Gelişme ve Üretim Hedefleri. VI. Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi. 3-7 Ocak. Ankara. 22 s.
  • Çelik, S., 2007. Bağcılık (Ampeloloji). Namık Kemal Üniv. Ziraat Fak. Bahçe Bitkileri Böl. Cilt I Genişletilmiş 2. Baskı. Tekirdağ. 428 s.
  • Deryaoğlu, A., Canbaş, A., 2003. Elazığ Yöresi Öküzgözü Üzümlerinde Olgunlaşma Sırasında Meydana Gelen Fiziksel ve Kimyasal Değişimler. Gıda, 28(2): 131-140.
  • Gök Tangolar, S., 2009. Bazı Sofralık ve Şaraplık Üzüm Salkımlarının Teknolojik Özelliklerinin Belirlenmesi. Türkiye 7. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu. 5-9 Ekim. Salihli-Manisa. Cilt 2: 283-288s.
  • Gök Tangolar, S., Kafkas, E., Tangolar, S., 2009. Bazı Sofralık ve Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin Şeker, Organik Asit ve Fenolik Bileşik İçeriklerinin Belirlenmesi. Türkiye 7. Bağcılık ve Teknolojileri Sempozyumu. 5-9 Ekim. Salihli-Manisa. Cilt 2: 258-264s.
  • FAO, 2012. Faostat Statistical Database. (http://www.fao.org).
  • Fievez, P., Rumrich, S., Feiten, K., Ben-Joseph, M., 2004. The Mediterranean Countries.
  • (Wine. Ed. Andre Domine) 722-749 p.
  • Karanis, C., Çelik, H., 2002. Amasya’da Yetiştirilen Bazı Üzüm Çeşitlerinin Tane İçeriklerindeki Değişimin İncelenmesi ve Optimum Hasat Zamanlarının Tespiti Üzerine Araştırmalar. Türkiye V. Bağcılık ve Şarapçılık Sempozyumu, 5-9 Ekim, Cappadocia (Nevşehir), 441-448 s.
  • Kodur, S., Tisdall, J.M., Tang, C., Walker, R.R., 2010. Accumulation of Potassium in Grapevine rootstocks (Vitis) Grafted to ‘Shiraz’ as Affected by Growth, Root-Traits and Transpiration. Vitis 49 (1): 7–13.
  • Köylü, M.E., Sekin, Y., Bağdatlıoğlu, N., 2002. Ege Bölgesinde Yayımı Düşünülen Bazı Yabancı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin Denendikleri Ekolojilerdeki Kalite Özellikleri ile Şaraplık Değerlerinin Tespiti Üzerine Bir Araştırma. Türkiye V. Bağcılık ve Şarapçılık Sempozyumu, 5-9 Ekim, Cappadocia (Nevşehir), 508-516 s.
  • Lavee, S., 2000. Grapevine (Vitis vinifera) Growth and Performance in Warm Climates.
  • Temperate Fruit Crops in Warm Climates. 343-366 p.
  • Matthews, M. A., Nuzzo, V., 2007. Berry Size and Yield Paradigms on Grapes and Wines Quality. Proceedings of the International Workshop on Advances in Grapevine and Wine Research. 423-435 p.
  • OIV, 2014. Vine and Wine Outlook 2010-2011. 84 p. www.oiv.int/oiv/.../OIV Vine and Wine Outlook 2010-2011 EN.pdf
  • Özcan, M.M., Ünver, A., Arslan, D., 2008. Üzüm Çekirdeğinin Sağlık Üzerine Etkisi. Ulusal Bağcılık-Şarapçılık Sempozyumu ve Sergisi. 6-8 Kasım, Denizli. 475-481s.
  • Özden, M., Vardin, H., 2009. Şanlıurfa Koşullarında Yetiştirilen Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin Kalite ve Fitokimyasal Özellikleri. Harran Üniv. Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(2):21-27.
  • Rieger, M., 2006. Introduction to Fruit Crops. Grape (Vitis spp). 229-250 p.
  • SAS Institute, 2005. SAS Online Doc, Version 8. SAS Inst., Cary, NC, USA.
  • Soyer, Y., Koca, N., Karadeniz, F., 2003. Organic Acid Profile of Turkish White Grapes and Grape Juices. Journal of Food Composition and Analysis. 16: 629–636.
  • Söylemezoğlu, G., Dumanoğlu, H., Çelik, H., Kunter, B., Atıcı, A., Tahmaz, H., 2010. Türkiye’de Asma ve Meyve Fidanı Üretimi ve Kullanımı. Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi.11-15 Ocak, Ankara, 2:891-907 s.
  • Tangolar, S., Eymirli, S., Özdemir, G., Bilir, H., Gök Tangolar, S., 2002. Pozantı/Adana’da Yetiştirilen Bazı Üzüm Çeşitlerinin Fenolojileri ile Salkım ve Tane Özelliklerinin Saptanması. Türkiye V. Bağcılık ve Şarapçılık Sempozyumu, 5-9 Ekim, Cappadocia (Nevşehir), 372-380 s.
  • Tangolar, S., Özdemir, G., Bilir, H., Sabır, A., 2005. Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin Pozantı/Adana Ekolojik Koşullarında Fenolojileri ile Salkım ve Tane Özelliklerinin Saptanması. Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü 58-65s.
  • Tosun, M., 2005. Türkiye Kalkınma Bankası Şarap Sektör Araştırması. Ankara, 46s.
  • Tunalı, U., 1985. Türk Şarapçılığı ve Sorunları. Tarım Orman ve Köy İşleri Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müd. Yayın No:3. Türkiye 1. Bağcılık Sempozyumu Bildirileri Cilt: 3 Ankara 79-86 s.
  • TUİK, 2012. Türkiye Bitkisel Üretim İstatistikleri http://www.tuik.gov.tr
  • Uysal, H., 2003. Ege Bölgesinde Üzümün Farklı Değerlendirme Şekilleri ve Verim Düzeylerinde Üretim Girdi ve Maliyetleri. GAP III. Tarım Kongresi. 02-03Ekim. Şanlıurfa 475-477 s.
  • Uzun, H. İ., Bayır, A., 2008. Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerine Ait Çekirdeklerin Toplam Fenolik Madde İçerikleri ve Antiradikal Aktivitelerinin Belirlenmesi. Ulusal Bağcılık-Şarapçılık Sempozyumu ve Sergisi. 6-8 Kasım, Denizli. 93-102 s.
Toplam 35 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Önder Kamiloğlu

Durmuş Üstün Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 10 Kasım 2014
Gönderilme Tarihi 10 Kasım 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2014 Cilt: 1 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Kamiloğlu, Ö., & Üstün, D. (2014). Bazı Şaraplık Üzüm Çeşitlerinin Hasat Sonrası Kalite Özellikleri. Türk Tarım Ve Doğa Bilimleri Dergisi, 1(3), 361-368.