Bu çalışma, Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitünde
bulunan farklı ekmeklik buğday çeşitlerinin besin değerinin in vitro gaz üretim tekniği kullanılarak
tespit edilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma materyali olarak 7
tescilli ekmeklik buğday çeşidi ele alınmıştır. Araştırma sonucunda, ekmeklik
buğday çeşitleri arasında kuru madde (KM), ham protein (HP), ham yağ (HY),
Nötral deterjan lif (NDF), Asit deterjan lif içerikleri (ADF), hemiselüloz (HES) ve sindirilebilir organik
madde (SOM) içerikleri arasında istatistiki olarak farklılıklar bulunmuştur
(P<0.05). Ham kül oranı (HKO) ise
değişmemiştir (P>0.05). En yüksek HP içeriği %14.77 ile Karatopak çeşidinden
elde edilirken; en düşük değer %10.03 ile Altınöz çeşidinden elde edilmiştir.
HY içeriği %1.13 (Seri-2013) ile %1.59 (Altınbaşak) arasında değişim
göstermiştir. KM içeriği %91.13 (Karatopak) ile %92.15 (Ceyhan-99) arasında
değişmiştir. En düşük ve en yüksek ADF değerleri Gökkan (%2.30) ve Altınbaşak
(%5.18) çeşitlerinde saptanmıştır. En düşük ve en yüksek NDF değerleri ise
sırasıyla Gökkan (%11.75) ve Altınbaşak (%19.05) çeşitlerinden elde edilmiştir.
En yüksek HES değeri %13.87 ile Altınbaşak çeşidinden elde edilmiştir. Ekmeklik
buğday çeşitlerinin gaz üretim miktarları 62.50 ile 74.00 ml/200 ml arasında
değişmiştir. Metabolik enerji (ME) ve
net enerji laktasyon (NEL) içerikleri ise sırasıyla 11.23-13.17 MJ/kg ve
6.83-8.24 MJ/kg arasında saptanmıştır.
Besin değeri in vitro gaz üretimi kimyasal kompozisyon ekmeklik buğday çeşitleri sindirilebilirlik
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 26 Ekim 2017 |
Gönderilme Tarihi | 26 Ekim 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 4 Sayı: 4 |