Malatya ilinde
yetiştirilen yerel kışlık armutların seleksiyonu amacıyla 2014-2017 yılları
arasında yürütülen bu çalışmada ilk olarak ön seleksiyonla sağlıklı gelişme
gösteren verimli ve kaliteli meyvelere sahip ağaçlar işaretlenmiştir. Daha
sonra belirlenen bu ağaçlardan pomolojik analizler için hasat döneminde meyve
örnekleri alınmıştır. Pomolojik analizlerden elde edilen verilerin
değerlendirilmesinde değiştirilmiş tartılı derecelendirme metodu
kullanılmıştır. Değerlendirme sonucunda yedi genotip (44.06.02, 44.06.08,
44.11.03, 44.11.21, 44.11.14, 44.11.13, 44.13.06) ümitvar olarak
belirlenmiştir. Ümitvar bireylerde meyve ağırlığı 128.17
(44.11.13 ) - 209.73 g (44.11.14), meyve eti sertliği 4.90 (44.13.06) - 9.92
kg/cm2 (44.06.08) ve SÇKM
oranı ise % 12.85 (44.06.08) - % 19.40 (44.11.13) arasında değişmiştir.
Kumluluk durumu bakımından ümitvar genotiplerin üçü orta derecede kumlu
(44.11.14, 44.11.21, 44.11.13), dördü kumsuz (44.06.08, 44.13.06, 44.11.03,
44.06.02) olarak değerlendirilmiştir. Yeme kalitesi bakımından bir genotip
(44.11.03) orta, altı genotip ise
(44.06.08, 44.13.06, 44.06.02, 44.11.14, 44.11.21, 44.11.13) iyi
kalitede belirlenmiştir. Çalışma sonunda belirlenen ümitvar bireyler seleksiyon
çalışmasının ikinci aşamasında materyal olarak kullanılmak üzere Kayısı
Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü armut koleksiyon parselinde koruma altına
alınmıştır.
In this study, conducted
between 2014 and 2017 to select local winter pear genotypes grown in the
Malatya province, Turkey, firstly fertile trees with high quality fruits,
showing a good growth, were marked with pre-selection. Then, fruit samples were
taken during the harvesting period for pomological analysis from the trees
selected. The data obtained by pomological analysis were evaluated using the
modified Weighed Rating Method. At the end of the evaluation, seven genotypes
(44.06.02, 44.06.08, 44.11.03, 44.11.21, 44.11.14, 44.11.13, 44.13.06) were
identified as promising. The fruit weight of the promising genotypes was
between 128.17 (44.11.13) and 209.73 g (44.11.14), the fruit flesh firmness was
4.90 (44.13.06) - 9.92 kg/cm2 (44.06.08) and the total soluble
solids ratios were between 12.85% (44.06.08) and 19.40% (44.11.13). In terms of
grittiness, four (44.06.08, 44.13.06, 44.11.03, 44.06.02) of the promising
genotypes were not gritty, whereas three (44.11.14, 44.11.21, 44.11.13) had
medium grittiness. In terms of eating quality, one genotype (44.11.03) was
medium and six genotypes (44.06.08, 44.13.06, 44.06.02, 44.11.14, 44.11.21,
44.11.13) were good quality. The promising genotypes identified at the end of
the study were transferred to a pear collection parcel of the Apricot Research
Institute Directorate in order to keep under protection and to use as material
in the second phase of the study.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 22 Nisan 2019 |
Gönderilme Tarihi | 9 Ağustos 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 2 |