Bu çalışmada, kayısı (Prunus armeniaca) ve sandaloz (Pistacia lentiscus) ağacı sakızlarının
fizikokimyasal kimyasal bileşimleri belirlenmiştir. Bu polimerik yapıların
yapısal bileşen analizleri; UV-Vis spektrofotometreyle, FT-IR ve GC-MS ile
yapılmıştır. Sonuçta, her iki sakızında bileşiminde de benzer oranlarda arabinoz,
ksilitol, galaktoz, ramnoz, mannoz ve üronik asit bulunmuştur. Protein ve
terpenoid çeşitleri belirlenmiştir. Birbirlerine göre karşılaştırıldıklarında
kayısı sakızı eksüdasının sandaloz sakızı eksüdasına göre daha çok çeşit
protein ve terpenoide sahip olduğu görülmüştür.
Bu çalışmaya desteklerinden dolayı Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimine (MMY.A3.16.001) teşekkür ederim.
In this study, physicochemical chemical
composition of apricot (Prunus armeniaca)
and sandalose (Pistacia lentiscus)
tree gums were determined. Structural component analysis has been completed by
UV-Vis spectrophotometer, FT-IR and GC-MS. As a result, similar ratios of
arabinose, xylitol, galactose, rhamnose, mannose and uronic acid in both gum
were found in the composition. Protein and terpenoid varieties were determined.
Compared to each other, the apricot gum exudate was found to have more protein
and terpenoids than sandalose gum exudate.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 23 Temmuz 2019 |
Gönderilme Tarihi | 19 Şubat 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 6 Sayı: 3 |