Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Plant Protection Practices in Organic Vegetable Growing in Greenhouse in the Preservation Zone of Tahtalı (Menderes, İzmir, Turkey)Dam

Yıl 2005, Cilt: 42 Sayı: 1, 75 - 83, 01.03.2005

Öz

Increasing populations in urban areas have impact on agriculture both in terms of land-use management and in terms of pollution created. In the case of Tahtalı Dam which is the major water
source providing drinking water to İzmir, the third largest city in Turkey, the problems seems to be multifaced (İlter et al., 1996). The preservation area was established around the lake in order to prevent the pollution and restrictions were brought by the state in respect to irrigation, fertilization and pesticide use.

Kaynakça

  • Aksoy, U. 1995. Sustainable agriculture: Mediterranean praxis. Report of the 1st Agrophoria Workshop, 18-21 Oct., İzmir-Turkey.
  • Başpınar, H., İ. Çakmak and C. Öncüer. 2000. Melia azedarach L. su ekstraktının bazı zararlılara etkisi [The effect of water extract of Melia azedarach L. on some pests]. Pages 295-304 in Proceedings of the Fourth Turkish National Congress of Entomology (12-15 Sept., Aydın-Turkey).
  • FAO, 1990. Protected Cultivation in the Mediterranean Climate. FAO Manual 90, pages 313.
  • FAO, 2002. FAO expert group workshop on the preparation of technical guidelines on the organic cultivation of tropical and subtropical fruits, 22-26 July, Kuala Lumpur-Malaysia, http://www.fao.org/ag/agp/agpc/doc/hort/hcorga.htm
  • Flegg, M. and D. J. Hooper. 1970. Extraction of free-living stages from soil. Pages 5- 22, in Laboratory Methods for Work with Plant and Soil Nematodes. Ed. I. F. Southey, Her Majesty’s Stationery Office, London.
  • Greer, L. and S. Diver. 2000. Organic Greenhouse Vegetable Production, Horticulture Production Guide, Appropriate Technology Transfer for Rural Areas, Fayetteville, pages 31.
  • Gül, A., Y. Tüzel, A. Sevgican, O. Tuncay, F. Öztan, S. Engindeniz, I. H. Tüzel, K. Meriç, D. Anaç, B. Okur, B. Yağmur, A. R. Ongun, H. Duyar, R. Z. Eltez, N. Aykut and H. Gülçin. 2002. Tahtalı Barajı Koruma Havzasındaki Seralarda Topraksız Tarım Tekniğinin Kullanımı [Practices on Soilless Growing Technique in the Preservation Area of the Tahtalı Dam]. TUBITAK-Tarp No: 2880-2 Project Report, İzmir-Turkey, pages 98.
  • Hanafi, A. 2002. Integrated production and protection components. FAO/TCP Inception Workshop, 10-11 April, Cairo-Egypt.
  • İlter, E., U. Aksoy, D. Anaç, Y. Tüzel, S. Anaç, S. Bülbül and A. Altındişli. 1996. Introduction of organic agriculture to the preservation area of Tahtalı Dam. UNDP Global Environment Facility NGO Small Grants Programme. ETO, İzmir-Turkey.
  • Madanlar, N., Z. Yoldaş and E.Durmuşoğlu. 2000. Laboratory investigations on some natural pesticides for use against pests in vegetable greenhouses. Integrated Control in Protected Crops, Mediterranean Climate, IOBC wprs Bulletin, 23 (1): 281-288.
  • Madanlar, N., Z. Yoldaş, E. Durmuşoğlu and A.Gül. 2002. Izmir’de sebze seralarında zararlılara karşı doğal pestisitlerle savaş olanakları [Investigations on the natural pesticides against pests in vegetable greenhouses in Izmir-Turkey]. Türk. entomol. derg., 26 (3): 181-195.
  • Papasolomontos, A. 1997. Integrated Production and Protection in the Mediterranean Region Under Protected Cultivation. Regional WG Greenhouse Crop Production in the Mediterranean Region. Publ. No. 3, pages 10.
  • Sevgican A. 2002. Örtüaltı Sebzeciliği [Vegetable Production in Greenhouse]. E. Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No: 528, Bornova, İzmir, pages 476.
  • Tüzel, Y., O. Tuncay, D. Anaç and İ. H. Tüzel. 2001. Effects of different organic fertilizers and irrigation levels on yield and quality of organically grown greenhouse tomatoes. Pages 285-298, in Organic Agriculture in the Mediterranean Basin. Ed. A. Hanafi and L. Kenny.
  • Tüzel, Y., B. Yağmur and M. Gümüş. 2002. Organic tomato production in greenhouse conditions. Proceedings of Int. Symp. on Product and Process Innovation for Protected Cultivation in Mild Winter Climate (5-8 March, Ragusa-Italy).
  • Zeck, W.M. 1971. A rating schema for field evaluation of Root-knot nematode infestation. Pflanzenschutz Nachrichten Bayer, 10: 141-144.

Tahtalı Barajı (Menderes, İzmir) Koruma Havzasında Örtüaltı Organik Sebze Yetiştiriciliğinde Bitki Koruma Uygulamaları

Yıl 2005, Cilt: 42 Sayı: 1, 75 - 83, 01.03.2005

Öz

Tahtalı Barajı (Menderes, İzmir) Koruma Havzasında Örtüaltı Organik Sebze Yetiştiriciliğinde Bitki Koruma Uygulamaları İçme suyu kaynağı koruma alanlarında seracılık yapılabilmesi için en akılcı tarım yöntemlerinden biri organik yetiştiriciliktir. Bu çalışmada Türkiye’de önemli bir içme suyu kaynağı olan Tahtalı Barajının (İzmir) koruma alanı içerisinde, yörenin en önemli geçim kaynaklarından biri olan seracılığın sürdürülebilmesi için örtüaltı sebzeciliğinde organik tarımın uygulanabilirliği araştırılmıştır. Çalışma 2000-2002 yılları arasında (Menderes İlçesi, Develi Köyü’nde) kurulmuş bir plastik serada yürütülmüştür. Sonbahar döneminde domates (Lycopersicon esculentum, cv. 191 F1), ilkbahar döneminde hıyar (Cucumis sativus, cv. Sardes), kış aylarında marul (Lactuca sativa, cv. Lital) yetiştirilmiştir. Haftalık gözlemlerde gerektiğinde organik tarımda kullanımına izin verilen bakır, kükürt ve bazı alternatif maddeler uygulanmıştır. Yetiştirme dönemleri boyunca hastalıklar açısından çok önemli bir problemle karşılaşılmamıştır. Zararlılar açısından ise domates ve marul üretimlerinde önemli bir sorunla karşılaşılmazken, hıyar yetiştiriciliğinde dönem sonuna doğru özellikle kırmızıörümcek populasyonunda artış gözlenmiştir. Bu konuda araştırmaların sürdürülmesi, çiftçi eğitimine önem verilmesi gerektiği kanısına varılmıştır

Kaynakça

  • Aksoy, U. 1995. Sustainable agriculture: Mediterranean praxis. Report of the 1st Agrophoria Workshop, 18-21 Oct., İzmir-Turkey.
  • Başpınar, H., İ. Çakmak and C. Öncüer. 2000. Melia azedarach L. su ekstraktının bazı zararlılara etkisi [The effect of water extract of Melia azedarach L. on some pests]. Pages 295-304 in Proceedings of the Fourth Turkish National Congress of Entomology (12-15 Sept., Aydın-Turkey).
  • FAO, 1990. Protected Cultivation in the Mediterranean Climate. FAO Manual 90, pages 313.
  • FAO, 2002. FAO expert group workshop on the preparation of technical guidelines on the organic cultivation of tropical and subtropical fruits, 22-26 July, Kuala Lumpur-Malaysia, http://www.fao.org/ag/agp/agpc/doc/hort/hcorga.htm
  • Flegg, M. and D. J. Hooper. 1970. Extraction of free-living stages from soil. Pages 5- 22, in Laboratory Methods for Work with Plant and Soil Nematodes. Ed. I. F. Southey, Her Majesty’s Stationery Office, London.
  • Greer, L. and S. Diver. 2000. Organic Greenhouse Vegetable Production, Horticulture Production Guide, Appropriate Technology Transfer for Rural Areas, Fayetteville, pages 31.
  • Gül, A., Y. Tüzel, A. Sevgican, O. Tuncay, F. Öztan, S. Engindeniz, I. H. Tüzel, K. Meriç, D. Anaç, B. Okur, B. Yağmur, A. R. Ongun, H. Duyar, R. Z. Eltez, N. Aykut and H. Gülçin. 2002. Tahtalı Barajı Koruma Havzasındaki Seralarda Topraksız Tarım Tekniğinin Kullanımı [Practices on Soilless Growing Technique in the Preservation Area of the Tahtalı Dam]. TUBITAK-Tarp No: 2880-2 Project Report, İzmir-Turkey, pages 98.
  • Hanafi, A. 2002. Integrated production and protection components. FAO/TCP Inception Workshop, 10-11 April, Cairo-Egypt.
  • İlter, E., U. Aksoy, D. Anaç, Y. Tüzel, S. Anaç, S. Bülbül and A. Altındişli. 1996. Introduction of organic agriculture to the preservation area of Tahtalı Dam. UNDP Global Environment Facility NGO Small Grants Programme. ETO, İzmir-Turkey.
  • Madanlar, N., Z. Yoldaş and E.Durmuşoğlu. 2000. Laboratory investigations on some natural pesticides for use against pests in vegetable greenhouses. Integrated Control in Protected Crops, Mediterranean Climate, IOBC wprs Bulletin, 23 (1): 281-288.
  • Madanlar, N., Z. Yoldaş, E. Durmuşoğlu and A.Gül. 2002. Izmir’de sebze seralarında zararlılara karşı doğal pestisitlerle savaş olanakları [Investigations on the natural pesticides against pests in vegetable greenhouses in Izmir-Turkey]. Türk. entomol. derg., 26 (3): 181-195.
  • Papasolomontos, A. 1997. Integrated Production and Protection in the Mediterranean Region Under Protected Cultivation. Regional WG Greenhouse Crop Production in the Mediterranean Region. Publ. No. 3, pages 10.
  • Sevgican A. 2002. Örtüaltı Sebzeciliği [Vegetable Production in Greenhouse]. E. Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No: 528, Bornova, İzmir, pages 476.
  • Tüzel, Y., O. Tuncay, D. Anaç and İ. H. Tüzel. 2001. Effects of different organic fertilizers and irrigation levels on yield and quality of organically grown greenhouse tomatoes. Pages 285-298, in Organic Agriculture in the Mediterranean Basin. Ed. A. Hanafi and L. Kenny.
  • Tüzel, Y., B. Yağmur and M. Gümüş. 2002. Organic tomato production in greenhouse conditions. Proceedings of Int. Symp. on Product and Process Innovation for Protected Cultivation in Mild Winter Climate (5-8 March, Ragusa-Italy).
  • Zeck, W.M. 1971. A rating schema for field evaluation of Root-knot nematode infestation. Pflanzenschutz Nachrichten Bayer, 10: 141-144.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil İngilizce
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nilgün Madanlar Bu kişi benim

Zeynep Yoldaş Bu kişi benim

Enver Durmuşoğlu Bu kişi benim

Mustafa Gümüş Bu kişi benim

Emre Örümlü Bu kişi benim

Ersin Onoğur Bu kişi benim

Yüksel Tüzel Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2005
Gönderilme Tarihi 25 Kasım 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2005 Cilt: 42 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Madanlar, N., Yoldaş, Z., Durmuşoğlu, E., Gümüş, M., vd. (2005). Plant Protection Practices in Organic Vegetable Growing in Greenhouse in the Preservation Zone of Tahtalı (Menderes, İzmir, Turkey)Dam. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 42(1), 75-83.

      27559           trdizin ile ilgili görsel sonucu                 27560                    Clarivate Analysis ile ilgili görsel sonucu            CABI logo                      NAL Catalog (AGRICOLA), ile ilgili görsel sonucu             EBSCO Information Services 

                                                       Creative Commons Lisansı This website is licensed under the Creative Commons Attribution 4.0 International License.