Increasing populations in urban areas have impact on agriculture both in terms of land-use management and in terms of pollution created. In the case of Tahtalı Dam which is the major water
source providing drinking water to İzmir, the third largest city in Turkey, the problems seems to be multifaced (İlter et al., 1996). The preservation area was established around the lake in order to prevent the pollution and restrictions were brought by the state in respect to irrigation, fertilization and pesticide use.
Tahtalı Barajı (Menderes, İzmir) Koruma Havzasında Örtüaltı Organik Sebze Yetiştiriciliğinde Bitki Koruma Uygulamaları İçme suyu kaynağı koruma alanlarında seracılık yapılabilmesi için en akılcı tarım yöntemlerinden biri organik yetiştiriciliktir. Bu çalışmada Türkiye’de önemli bir içme suyu kaynağı olan Tahtalı Barajının (İzmir) koruma alanı içerisinde, yörenin en önemli geçim kaynaklarından biri olan seracılığın sürdürülebilmesi için örtüaltı sebzeciliğinde organik tarımın uygulanabilirliği araştırılmıştır. Çalışma 2000-2002 yılları arasında (Menderes İlçesi, Develi Köyü’nde) kurulmuş bir plastik serada yürütülmüştür. Sonbahar döneminde domates (Lycopersicon esculentum, cv. 191 F1), ilkbahar döneminde hıyar (Cucumis sativus, cv. Sardes), kış aylarında marul (Lactuca sativa, cv. Lital) yetiştirilmiştir. Haftalık gözlemlerde gerektiğinde organik tarımda kullanımına izin verilen bakır, kükürt ve bazı alternatif maddeler uygulanmıştır. Yetiştirme dönemleri boyunca hastalıklar açısından çok önemli bir problemle karşılaşılmamıştır. Zararlılar açısından ise domates ve marul üretimlerinde önemli bir sorunla karşılaşılmazken, hıyar yetiştiriciliğinde dönem sonuna doğru özellikle kırmızıörümcek populasyonunda artış gözlenmiştir. Bu konuda araştırmaların sürdürülmesi, çiftçi eğitimine önem verilmesi gerektiği kanısına varılmıştır
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2005 |
Gönderilme Tarihi | 25 Kasım 2015 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 42 Sayı: 1 |