Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Ek Beslemede Kullanılan Çinko Sülfatın Arı Sütündeki Çinko Miktarı Üzerine Etkisi

Yıl 2017, Cilt: 9 Sayı: 2, 63 - 67, 01.12.2017

Öz

Bu çalışmada, bal arısı
kolonilerinin (Apis mellifera L.) ek beslemesinde kullanılan çinko sülfatın arı
sütüne geçme miktarı araştırılmıştır. Araştırma Ordu Arıcılık Araştırma
Enstitüsü arılığında yapılmıştır. Bu amaçla 25 adet başlatıcı kolonisi ve 50
adet destek kolonisi olmak üzere toplam 75 adet koloni ile araştırma yürütülmüştür.
Araştırmada Ordu yöresine ait, genç ana arılı ve eşit güçte işçi arı mevcuduna
sahip 10 çerçeveli kolonilerden yararlanılmıştır. Deneme kolonileri başlangıçta
arılı çerçeve sayısı ve yavrulu alan açısından eşitlenerek, her grupta 5'şer
koloni olacak şekilde ve tesadüfi olarak 5 gruba ayrılmıştır. Gruplar; kontrol
grubu, kontrol grubuna 1ppm, 5 ppm, 10 ppm ve 20 ppm olacak şekilde
ayrılmıştır. Her başlatıcı kolonisi için 2’şer adet destek kolonisi
kullanılmıştır. Hazırlanan şerbet her bir koloniye her defasında 1 lt olacak
şekilde her gün verilmiştir. Araştırmanın yem materyalini oluşturacak pudra
şekeri ve ZnSO4 ticari bir firmadan temin edilmiştir. Her başlatıcıya 2’şer
çerçeve ve her çerçevede 45 larva olacak şeklide toplam 90 adet larva transferi
yapılmıştır. Aşılama hafta 3 kez ve her hafta 6750 aşılama olmak üzere toplam 4
hafta yapılmıştır. Her Çinko analizi için kolonilerden her hasatta elde edilen
arı sütleri ayrı ayrı koyu renkli cam şişelere tahta kaşıkla konularak, dış
yüzeyine kovan numarası ve hasat günü etiketlenmiştir.  Arı sütü +4ºC koşulunda buzluk termoslara
yerleştirilerek laboratuvara getirilmiş ve soğuk zincir bozulmadan analiz
edilinceye kadar -18ºC derin dondurucuda bekletilmiştir. Araştırmada arı
sütündeki çinko miktarları incelenmiştir. Araştırma sonuçları; şuruba farklı
düzeylerde çinko ilavesinin arı sütündeki çinko miktarını etkilemediği
görülmüştür (P>0.001).

Kaynakça

  • Bogdanov, S. 2011. Royal Jelly, Bee Brood: Composition, Health, Medicine: A Review.
  • Bosellı, E., Cabonı, M. F., Sabatını, A. G., Marcazzan, G. L., Lercker, G. 2003. Determination and changes of free amino acids in royal jelly during storage, Apidologie, 34 (2): 129-137.
  • Kodaı, T., Umebayashı, K., Nakatanı, T., Ishıyama, K., Noda, N. 2007. Compositions of royal jelly II. Organic acid glycosides and sterols of the royal jelly of honeybees (Apis mellifera), Chemical &Pharmaceutical Bulletin, 55 (10): 1528-1531.
  • Kösoğlu, M., Yücel, B., Gökbulut, C., Konak, R., Bırcan, C. 2012. Hasat zamanının arı sütünün kimi biyokimyasal ve iz element kompozisyonları üzerine etkisi, Kafkas Univ Vet Fak Derg, Makale Kodu: KVFD-2012-7608.
  • Lee, A., Yeh, M., Wen, H,, Chern, J., Lın, J., Hwang, W. 1999. The application of capillary electrophoresis on the characterization of protein in royal jelly, Journal of Food and Drug Analysis, 7 (1): 73-82.
  • Lercker, G., Cabonı, M. F., Vecchı, M. A., Sabatını, A. G., Nanettı, A., Pıana, L. 1985. Composizione della frazione glucidica della gelatina reale e della gelatina delle api operaie in relazione all'eta larvale. Apicoltura 1: 123-139.
  • Lercker, G., Cabonı, M. F., Vecchı, M. A., Sabatını, A. G., Nanettı, A., Pıana, L. 1986. Carbohydrate determination of royal jelly by high resolution gas chromatography (HRGC), Food Chemistry, 19: 255-264.
  • Lercker, G., Cabonı, M. F., Vecchı, M. A., Sabatını, A. G., Nanettı, A. 1992. Characterizaton of the main constituents of royal jelly, Apicoltura, (8): 27-37.
  • Lercker, G., Cabonı, M. F., Vecchı, M. A., Sabatını, A. G., Nanettı, A. 1993. Caratterizzazione dei principali costituenti della gelatina reale, Apicoltura, 8: 27-37.
  • Nisbet, C., Güler, A., Çenesiz, S. 2015. Evaluatıon of protectıve role of zınc agaınst toxıcıty heavy metal ın honeybee (apıs mellıferra): T140 Clinical Chemistry and Laboratory Medicine, 53:739.
  • Serra Bonvehı, J. 1992. Sugars, acidity and pH of royal jelly, Anal.Bromatol, 44 (1): 65-69.
  • Stocker, A., Schramel, P., Kettrup, A., Bengsch, E. 2005. Trace and mineral elements in royal jelly and homeostatic effects, J Trace Elem Med Biol, 19 (2-3):183-189.
Yıl 2017, Cilt: 9 Sayı: 2, 63 - 67, 01.12.2017

Öz

Kaynakça

  • Bogdanov, S. 2011. Royal Jelly, Bee Brood: Composition, Health, Medicine: A Review.
  • Bosellı, E., Cabonı, M. F., Sabatını, A. G., Marcazzan, G. L., Lercker, G. 2003. Determination and changes of free amino acids in royal jelly during storage, Apidologie, 34 (2): 129-137.
  • Kodaı, T., Umebayashı, K., Nakatanı, T., Ishıyama, K., Noda, N. 2007. Compositions of royal jelly II. Organic acid glycosides and sterols of the royal jelly of honeybees (Apis mellifera), Chemical &Pharmaceutical Bulletin, 55 (10): 1528-1531.
  • Kösoğlu, M., Yücel, B., Gökbulut, C., Konak, R., Bırcan, C. 2012. Hasat zamanının arı sütünün kimi biyokimyasal ve iz element kompozisyonları üzerine etkisi, Kafkas Univ Vet Fak Derg, Makale Kodu: KVFD-2012-7608.
  • Lee, A., Yeh, M., Wen, H,, Chern, J., Lın, J., Hwang, W. 1999. The application of capillary electrophoresis on the characterization of protein in royal jelly, Journal of Food and Drug Analysis, 7 (1): 73-82.
  • Lercker, G., Cabonı, M. F., Vecchı, M. A., Sabatını, A. G., Nanettı, A., Pıana, L. 1985. Composizione della frazione glucidica della gelatina reale e della gelatina delle api operaie in relazione all'eta larvale. Apicoltura 1: 123-139.
  • Lercker, G., Cabonı, M. F., Vecchı, M. A., Sabatını, A. G., Nanettı, A., Pıana, L. 1986. Carbohydrate determination of royal jelly by high resolution gas chromatography (HRGC), Food Chemistry, 19: 255-264.
  • Lercker, G., Cabonı, M. F., Vecchı, M. A., Sabatını, A. G., Nanettı, A. 1992. Characterizaton of the main constituents of royal jelly, Apicoltura, (8): 27-37.
  • Lercker, G., Cabonı, M. F., Vecchı, M. A., Sabatını, A. G., Nanettı, A. 1993. Caratterizzazione dei principali costituenti della gelatina reale, Apicoltura, 8: 27-37.
  • Nisbet, C., Güler, A., Çenesiz, S. 2015. Evaluatıon of protectıve role of zınc agaınst toxıcıty heavy metal ın honeybee (apıs mellıferra): T140 Clinical Chemistry and Laboratory Medicine, 53:739.
  • Serra Bonvehı, J. 1992. Sugars, acidity and pH of royal jelly, Anal.Bromatol, 44 (1): 65-69.
  • Stocker, A., Schramel, P., Kettrup, A., Bengsch, E. 2005. Trace and mineral elements in royal jelly and homeostatic effects, J Trace Elem Med Biol, 19 (2-3):183-189.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Hayvansal Üretim (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ümit Karataş Bu kişi benim

Samet Okuyan Bu kişi benim

Ömer Yılmaz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 9 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Karataş, Ü., Okuyan, S., & Yılmaz, Ö. (2017). Ek Beslemede Kullanılan Çinko Sülfatın Arı Sütündeki Çinko Miktarı Üzerine Etkisi. Arıcılık Araştırma Dergisi, 9(2), 63-67.
AMA Karataş Ü, Okuyan S, Yılmaz Ö. Ek Beslemede Kullanılan Çinko Sülfatın Arı Sütündeki Çinko Miktarı Üzerine Etkisi. Arıcılık Araştırma Dergisi. Aralık 2017;9(2):63-67.
Chicago Karataş, Ümit, Samet Okuyan, ve Ömer Yılmaz. “Ek Beslemede Kullanılan Çinko Sülfatın Arı Sütündeki Çinko Miktarı Üzerine Etkisi”. Arıcılık Araştırma Dergisi 9, sy. 2 (Aralık 2017): 63-67.
EndNote Karataş Ü, Okuyan S, Yılmaz Ö (01 Aralık 2017) Ek Beslemede Kullanılan Çinko Sülfatın Arı Sütündeki Çinko Miktarı Üzerine Etkisi. Arıcılık Araştırma Dergisi 9 2 63–67.
IEEE Ü. Karataş, S. Okuyan, ve Ö. Yılmaz, “Ek Beslemede Kullanılan Çinko Sülfatın Arı Sütündeki Çinko Miktarı Üzerine Etkisi”, Arıcılık Araştırma Dergisi, c. 9, sy. 2, ss. 63–67, 2017.
ISNAD Karataş, Ümit vd. “Ek Beslemede Kullanılan Çinko Sülfatın Arı Sütündeki Çinko Miktarı Üzerine Etkisi”. Arıcılık Araştırma Dergisi 9/2 (Aralık 2017), 63-67.
JAMA Karataş Ü, Okuyan S, Yılmaz Ö. Ek Beslemede Kullanılan Çinko Sülfatın Arı Sütündeki Çinko Miktarı Üzerine Etkisi. Arıcılık Araştırma Dergisi. 2017;9:63–67.
MLA Karataş, Ümit vd. “Ek Beslemede Kullanılan Çinko Sülfatın Arı Sütündeki Çinko Miktarı Üzerine Etkisi”. Arıcılık Araştırma Dergisi, c. 9, sy. 2, 2017, ss. 63-67.
Vancouver Karataş Ü, Okuyan S, Yılmaz Ö. Ek Beslemede Kullanılan Çinko Sülfatın Arı Sütündeki Çinko Miktarı Üzerine Etkisi. Arıcılık Araştırma Dergisi. 2017;9(2):63-7.