Research Article

Aydınlanma, Avrupalı Kimliği ve Göçmen Karşıtı Söylem

Number: Advanced Online Publication February 20, 2026
TR EN

Aydınlanma, Avrupalı Kimliği ve Göçmen Karşıtı Söylem

Öz

Modern Avrupalı kimliğinin oluşumunda, 18. yüzyılda Avrupa’da ortaya çıkan Aydınlanma düşüncesinin gerek tarihsel gerekse ideolojik bağlamda önemli bir rolü vardır. Aydınlanma’nın tartışmalı mirası, bir yanda dini dogmalardan kurtuluş, rasyonel düşünme, hoşgörü, özgürlük gibi değer ve ilkeleri temsil eden, diğer yanda ise diğer ulusları medeniyet ve insanlık temelinde “aşağıda” konumlandıran, sömürgeleştirilmelerinde ve köleleştirilmelerinde sakınca görmeyen kompleks bir düşünce ve politika biçimidir. Esasında bütün kimlikler gibi Avrupalı kimliği de tarihsel bir inşadır. Dolayısıyla entelektüel ya da politik alanda Aydınlanma düşüncesini olumlayan ya da reddeden söylem ve pratikler, Avrupalı kimliğinin oluşumunda farklı şekillerde roller üstlenmiş ve dönem dönem birbirleriyle rekabet içinde olan kimlik tanımları üretmişlerdir. Bu makale, öncelikle Aydınlanma’nın tartışmalı entelektüel ve politik mirasını, özellikle de dünyayı Avrupamerkezci bir bakışla kavrama eğilimini göz önüne alarak “Avrupalı olan” ile “öteki” olarak imgelenen ulusların nasıl bir kimlikle tanımlandığı sorusunu ele almıştır. Daha sonra ise Aydınlanma’nın bu tartışmalı mirasından hareketle, Avrupa’da yükselen aşırı sağın göçmen karşıtı söylemleri ile “Avrupalı kimliği” anlatıları arasındaki bağlantı noktaları sorunsallaştırılmıştır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Adorno, Theodor W. ve Max Horkheimer. Aydınlanmanın Diyalektiği. İstanbul: Kabalcı Yayınevi, 2010.
  2. Akkerman, Tjitske. “Anti-immigration Parties and the Defence of Liberal Values: The Exceptional Case of the List Pim Fortuyn”. Journal of Political Ideologies 10, 3 (2005): 337-354.
  3. Akkerman, Tjitske ve Anniken Hagelund. “‘Women and Children First!’: Anti-immigration Parties and the Gender in Norway and the Netherlands”. Patterns of Prejudice 41, 2 (2007): 197-214.
  4. Amin, Samir. Avrupamerkezcilik. İstanbul: Chiviyazıları Yayınevi. 2007.
  5. Andersen, Jørgen Goul. “Nationalism, New Right and New Cleavages in Danish Politics: Foreign and Securty Policy of the Danish People’s Party”. Christina Schori Liang (ed.), Europe for the Europeans: The Security and the Foreign Policy of the Populist Radical Right içinde, New York: Routledge, 2016, 103-125.
  6. Austria Far-right Calls for EU ‘Remigration’ Commissioner. Euractiv. 12 Haziran 2024, https://euractiv.com/section/politics/news/austria-far-right-calls-for-eu-remigration-commissioner/
  7. Asad, Talal. Antropoloji ve Sömürgecilik. Ankara: Ütopya Yayınları, 2008.
  8. Bathke, Benjamin. “Austria’s Governing FPÖ Party Publishes Anti-migrant Poem Comparing Migrants with Rats”. Info Migrants, 23 Nisan 2019, https://www.infomigrants.net/en/post/16459/austrias-governing-fpo-party-publishes-antimigrant-poem-comparing-migrants-with-rats

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

European Studies , International Relations (Other)

Journal Section

Research Article

Early Pub Date

February 20, 2026

Publication Date

February 20, 2026

Submission Date

August 30, 2025

Acceptance Date

December 3, 2025

Published in Issue

Year 2026 Number: Advanced Online Publication

APA
Tuzcuoğlu, B. Ç., & Kelleci, T. (2026). Aydınlanma, Avrupalı Kimliği ve Göçmen Karşıtı Söylem. Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi, Advanced Online Publication, 1-21. https://doi.org/10.32450/aacd.1774468
download?token=eyJ1aWQiOjI1NDU3NywiYXV0aF9yb2xlcyI6WyJST0xFX1VTRVIiXSwiZW5kcG9pbnQiOiJqb3VybmFsIiwib3JpZ2luYWxuYW1lIjoiQ0NfQlktTkMtTkQuc3ZnLnBuZyIsInBhdGgiOiJkZjU5L2EyNWQvNzU4MC82OWJiZWI4MjhjYWUzMi4zNDkxMTUxMi5wbmciLCJleHAiOjE3NzM5MjY4MDIsIm5vbmNlIjoiMDEwZTk5NjgyMmNmNTZlODQ0ZjYwODJhMTcxMTYzNDgifQ.ePx0-ZNhBjidX-LT8gYjWJzKoegJg3_MJrefrBsVjC4


 

 

Ankara Review of European Studies (ARES) is licenced under the Creative Commons License of CC BY-NC-ND license.