Research Article

Celâl Bayar’ın Batı Anadolu’dakı Faaliyetlerine İlişkin Bir Raporu

Volume: 7 Number: 20 March 1, 1991
  • Bülent Çukurova

Celâl Bayar’ın Batı Anadolu’dakı Faaliyetlerine İlişkin Bir Raporu

Abstract

1908’de îttihat ve Terakki Cemiyeti Bursa şubesinde göreve başlayan Celâl Bayar, daha sonra bu Cemiyetin Bursa ve İzmir şubeleri genel sekreterliğini yaptı. İzmir’de “Halka Doğru” adıyla bir demek kurarak, aynı adlı dergide Turgut Alp mahlasıyla iktisat yazılan yayınladı. Mondros Mütarekesinin imzalanışı sonrası İzmir Müdafaa-i Hukuk-ı Osmanî Cemiyetine katıldı. Halkı, olası İzmir işgaline karşı örgütleme faaliyetlerinde Mahmut Celal Bey, İstanbul Hükümeti’nin kendisini tevkif girişimi üzerine İzmir’den kaçarak, Aydın civarında Demirci Mehmet Efe ilebuluştu ve Galip Hoca takma adıyla çalışmaya başladı. İşgalden sonra çalışmalarına devam ederek, Akhisar Millî Cephesi Alay Komutanlığı yaptı. 1919 sonunda yapılan seçimlerle Saruhan Mebusu olarak Meclis-i Mebusan’a katıldı1. Mart 1920’de saray politikasını eleştiren ve işgalcileri yeren bir konuşması üzerine hakkında tutuklama karan çıktı. Bir süre İstanbul’da saklandı ve Karakol Cemiyeti üyelerince Anadolu’ya kaçırıldı. Anadolu’ya geçen Bayar, Millet Meclisi’ne Bursa milletvekili olarak girdi.

Keywords

References

  1. Çukurova, Bülent, “Celâl Bayar’ın Batı Anadolu’daki Faaliyetlerine İlişkin Bir Raporu”, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, C VII, S 20, Ankara-Kasım 1921, s.347-365.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

Research Article

Authors

Bülent Çukurova This is me
Türkiye

Publication Date

March 1, 1991

Submission Date

September 1, 1990

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 1991 Volume: 7 Number: 20

APA
Çukurova, B. (1991). Celâl Bayar’ın Batı Anadolu’dakı Faaliyetlerine İlişkin Bir Raporu. Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, 7(20), 347-365. https://izlik.org/JA98KN22AC
AMA
1.Çukurova B. Celâl Bayar’ın Batı Anadolu’dakı Faaliyetlerine İlişkin Bir Raporu. Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi. 1991;7(20):347-365. https://izlik.org/JA98KN22AC
Chicago
Çukurova, Bülent. 1991. “Celâl Bayar’ın Batı Anadolu’dakı Faaliyetlerine İlişkin Bir Raporu”. Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi 7 (20): 347-65. https://izlik.org/JA98KN22AC.
EndNote
Çukurova B (March 1, 1991) Celâl Bayar’ın Batı Anadolu’dakı Faaliyetlerine İlişkin Bir Raporu. Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi 7 20 347–365.
IEEE
[1]B. Çukurova, “Celâl Bayar’ın Batı Anadolu’dakı Faaliyetlerine İlişkin Bir Raporu”, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, vol. 7, no. 20, pp. 347–365, Mar. 1991, [Online]. Available: https://izlik.org/JA98KN22AC
ISNAD
Çukurova, Bülent. “Celâl Bayar’ın Batı Anadolu’dakı Faaliyetlerine İlişkin Bir Raporu”. Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi 7/20 (March 1, 1991): 347-365. https://izlik.org/JA98KN22AC.
JAMA
1.Çukurova B. Celâl Bayar’ın Batı Anadolu’dakı Faaliyetlerine İlişkin Bir Raporu. Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi. 1991;7:347–365.
MLA
Çukurova, Bülent. “Celâl Bayar’ın Batı Anadolu’dakı Faaliyetlerine İlişkin Bir Raporu”. Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, vol. 7, no. 20, Mar. 1991, pp. 347-65, https://izlik.org/JA98KN22AC.
Vancouver
1.Bülent Çukurova. Celâl Bayar’ın Batı Anadolu’dakı Faaliyetlerine İlişkin Bir Raporu. Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi [Internet]. 1991 Mar. 1;7(20):347-65. Available from: https://izlik.org/JA98KN22AC