First-hand archival materials and published in Ottoman Turkish of the greatest significance, are often overlooked by Turkish geographers. Among them, the Medical and Social Geography of Turkey series published by the Turkish Ministry of Health has a special importance.
Each of the nineteen books in this unique series, first of which was published in 1922 and the last in 1938, is a remarkable source of research, bringing together survey data, monographic information and field studies. The importance of this series is also due to its demographic estimates and its content that deals with various aspects of the period in which the Turkish Nationalist struggle for Salvation was continuing.
Almost every book in the series consists of 6 chapters. Specifically, 4 out of 6 dwell on themes which have a great number of similarities vvith those in monographs vvritten by the geographers of today.
The series was produced by the government of the Grand National Assembley a year before the foundation of the Turkish Republic in order to introduce Turkish geographers to the natural resources and problems of their contry and to provide them a basis on which to make their future policy choices. This series gives not only the geographers but also those who study history, folklore and medicine the oppotunity to examine a selection of books which show how Turkeyls location and naturel resources may contribute directly to many of its important historic events. It is invaluable since its topics, especially those in the first book, lay the emphasis on the period vvithin which Turkey experienced many events and developments of considerable significance and vvithin which the became a republic.
Turkish geographers Medical Geography of Turkey Social Geography of Turkey Turkish Republic Monagraphic information
Osmanlı Arşivleri ve Osmanlıca basılı eserler, ülkemiz coğrafyacılarının araştırmalarından genellikle unutulmuş ve ihmal edilmiştir. Bunlar arasında 1920 yılında kurulan TBMM Hükümeti, Sağlık Bakanlığınca hazırlanan "Türkiye'nin Sıhhi-i İçtimai Coğrafyası" adı verilen bir dizi kitap çok özel bir öneme sahiptir.
İlki 1922 yılında ve sonuncusu 1938 yılında basılan 19 kitaptan olu¬şan bu dizi, hem adı hem de içeriği bakımından özellikle coğrafyacılar için çok kıymetli bir kaynak durumundadır. Daha milli mücadelenin devam ettiği o dönemde Türkiye'nin sağlık ve toplumsal coğrafyası gibi çok önemli konuları içermesi yanında, anket - monografi metodlarıyla ve araştırmanın bizzat yerinde yapılmasıyla da oldukça ilerici bir çalışmadır.
Dizideki kitaplar bazı farklılıklara rağmen genelde altı kısımda ele alınmıştır. Bilhassa ilk dört kısımda işlenen konular, bugün coğrafyacıların yaptığı monografik çalışmalara benzerliğiyle dikkati çeker.
Cumhuriyetin ilanından önce hükümetçe yaptırılan bu çalışma ile, ülkenin potansiyel ve sorunlarını belirlemek yoluyla bir durum tespiti yaptırılarak, sonraki politikalara yön verilmek hedeflenmiştir. Bu kitaplarda ele alınan konular sadece coğrafyacılar için değil tıp, halk bilimi ve tarihçiler için de önemli bir kaynak olup, özellikle ilk basılanların içerdiği bilgilerin milli mücadele dönemine ait olması dizinin önemini bir kat daha artırmaktadır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | November 1, 1999 |
Published in Issue | Year 1999 Volume: 15 Issue: 45 |