Research Article
BibTex RIS Cite

Atatürk'ün Eğitim Politikasının Evrensel Değerleri

Year 1991, Volume: 8 Issue: 22, 33 - 38, 01.11.1991

Abstract

Bu yazıda amacımız, Atatürk'ün eğitim politikasının evrensel değerlerini adlandırabileceğimiz şeyin altını çizmek için eğitim reformunu ayrıntılı bir şekilde açıklamak değildir. Muhtemelen “evrensel değerler” teriminin biraz açıklığa ihtiyacı vardır. Bu bağlamda Aristoteles'i hatırlayabiliriz; Politikasında “eğitimin kendisi ulusal bir kaygı olmalı” ve nihai amacının “hem erdem hem de fayda” içermesi gerektiğini açıklayan. Gerçekten de, tarih boyunca eğitimin en büyük endişesinin, toplumun refahı için ihtiyaç duyduğu becerileri sağlamak ve onlara iyi ahlak, insan ve manevi niteliklerin aşılanması yoluyla iyi vatandaşları yetiştirmek olduğunu iddia edebiliriz. insan onuru. Bu iki ana amaçtan ilki eğitimin ulusal amacı, ikincisi evrensel amaç olarak görülebilir. Bu nedenle, ulusal eğitim politikasında yer alacak evrensel değerler, insanlığın ilerlemesi ve medeniyetin korunması için vazgeçilmez olan bu ilke ve niteliklerin geliştirilmesine katkıda bulunan değerlerdir.

References

  • Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, ed. Nimet Arsan, 3rd ed., 3 vols (Ankara: Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Basımevi, 1981), III, 66-70
  • Ibid., II, 44

The Universal Values of Atatürk's Educational Policy

Year 1991, Volume: 8 Issue: 22, 33 - 38, 01.11.1991

Abstract

Our purpose in this paper is not so much to give a detailed account of Atatürk’s educational reform to underline what we may call the universal values of his educational policy. Probably the term “universal values” needs some clarification. In this context, we may recall Aristotle; who in his Politics, explained that “education itself must be made a national concern” and that its ultimate aim must include “both virtue and utility.” Indeed, one may claim that throughout history the major concern of education has been both to provide skills needed by the community for its prosperity and to train good citizens through the inculcation in them of higher moral, human, and spiritual qualities necessary for the promotion of human dignity. Of these two major objectives, the former may be regarded as the national aim of education and the latter as the universal aim. Therefore, the universal values which are to be embodied in national educational policy are the values that contribute to the promotion of these principles and qualities which are indispensable for the progress of humanity and the preservation of civilization.

References

  • Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, ed. Nimet Arsan, 3rd ed., 3 vols (Ankara: Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Basımevi, 1981), III, 66-70
  • Ibid., II, 44
There are 2 citations in total.

Details

Primary Language English
Journal Section Articles
Authors

Himmet Umunç This is me

Publication Date November 1, 1991
Published in Issue Year 1991 Volume: 8 Issue: 22

Cite

Chicago Umunç, Himmet. “Atatürk’ün Eğitim Politikasının Evrensel Değerleri”. Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi 8, no. 22 (November 1991): 33-38.