Research Article

Otomotiv haberleşmesinde denetleyici alan ağı için hibrit bir saldırı savuşturma uygulaması

Volume: 16 Number: 61 January 1, 2021
TR EN

Otomotiv haberleşmesinde denetleyici alan ağı için hibrit bir saldırı savuşturma uygulaması

Abstract

Teknoloji geliştikçe insanların yaşam kalitesinden beklentileri de her geçen gün artmaktadır. İnsanlar her alanda olduğu gibi otomotiv alanında da kaliteli yaşam sürmek istemektedir. Otomotiv teknolojisi insanların yaşam kalitesini artırmak için teknolojisini her gün geliştirmektedir. Otomotiv teknolojisi geliştikçe araç içerisinde insanların isteklerini yerine getiren birimlerin, elektronik kontrol ünitelerinin (ECU) sayısı da her geçen gün artmaktadır. Araç içerisinde insanların isteklerine cevap veren elektronik kontrol ünitelerinin, haberleşmesinde gerçek zamanlı performansı ve verimli iletişiminden dolayı yaygın olarak denetleyici alan ağı (CAN) kullanılır. Ancak CAN haberleşmesinin ağ güvenliğinin nasıl sağlanacağı tartışmaları son zamanlarda oldukça artmıştır. Araştırmalara göre kontrolü basit ve doğası gereği güvenlik açığı olan bu haberleşme ağının kontrolü otomotiv korsanları tarafından kolayca ele geçirilebilir. Araç içerisinde CAN haberleşme ağına sızan korsanlar elektronik kontrol ünitelerini uzaktan kontrol ederek sadece araca değil insan sağlığına da etkilerinin olduğu yine araştırmalarda görülmüştür. Otomotiv teknolojisi gelişirken ortaya çıkan güvenlik açıklarına karşı sessiz kalmayan araştırmacılar alınması gereken önlemleri kendi makalelerinde işlemiştir. Bu araştırmanın amacı, araç içi haberleşme ağında korsan belirleme ünitesi (KBÜ) kurularak korsan varlığı belirlenip elektronik kontrol ünitelerinin birden fazla yoldan basit şifreli haberleşmesi sağlanarak saldırıları savuşturmaktır.

Keywords

References

  1. Boudguiga, A. Klaudel, W. Boulanger, A. ve Chiron, P. (2016). A Simple Intrusion Detection Method for Controller Area Network, 2016 IEEE International Conference on Communications (ICC)
  2. Bozdal, M. Samie, M. ve Jennions, J. (2018). A Survey on CAN Bus Protocol: Attacks, Challenges, and Potential Solutions, 2018 International Conference on Computing, Electronics & Communications Engineering
  3. Bulck, J.V. Muhlberg, J.T. ve Piessens, F. (2017).VulCAN: Efficient Component Authentication and Software Isolation for Automotive Control Networks, ACSAC 2017
  4. Diffie, W. ve Hellmann, M.E. (1979). Privacy and Authentication: A Introduction to Cryptography, Proceedings of the IEEE
  5. Gmiden, M. Gmiden, M. H. ve Trabelsi, H. (2019). Cryptographic and Intrusion Detection System for automotive CAN bus Survey and contributions, 2019 16th International Multi-Conference on Systems, Signals & Devices (SSD).
  6. Groza, B. Murvay, S. Herrewege, A. V. ve Varbeuwhede, I. (2012). LiBrA-CAN: A Lightweight Broadcast Authentication Protocol for Controller Area Networks, International Conference on Cryptology and Network Security.
  7. Koscher, K. Czeskıs, A. Roesner, F. Patel, S. Kohno, T. Checkoway, S. Mccoy, D. Kantor, B. Anderson, D. Shacham, H. ve Savage, S. (2010). Experimental Security Analysis of a Modern Automobile, IEEE Symposium on Security and Privacy
  8. Miller, C. ve Valasek, C. (2014). A Survey of Remote Automotive Attack Surfaces, BlackHat

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Engineering

Journal Section

Research Article

Publication Date

January 1, 2021

Submission Date

January 6, 2021

Acceptance Date

March 23, 2021

Published in Issue

Year 2021 Volume: 16 Number: 61

APA
Baki, S., & Tutkun, N. (2021). Otomotiv haberleşmesinde denetleyici alan ağı için hibrit bir saldırı savuşturma uygulaması. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi, 16(61), 51-72. https://izlik.org/JA47LM62EU
AMA
1.Baki S, Tutkun N. Otomotiv haberleşmesinde denetleyici alan ağı için hibrit bir saldırı savuşturma uygulaması. ABMYO Dergisi. 2021;16(61):51-72. https://izlik.org/JA47LM62EU
Chicago
Baki, Serkan, and Nedim Tutkun. 2021. “Otomotiv Haberleşmesinde Denetleyici Alan Ağı Için Hibrit Bir Saldırı Savuşturma Uygulaması”. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi 16 (61): 51-72. https://izlik.org/JA47LM62EU.
EndNote
Baki S, Tutkun N (January 1, 2021) Otomotiv haberleşmesinde denetleyici alan ağı için hibrit bir saldırı savuşturma uygulaması. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi 16 61 51–72.
IEEE
[1]S. Baki and N. Tutkun, “Otomotiv haberleşmesinde denetleyici alan ağı için hibrit bir saldırı savuşturma uygulaması”, ABMYO Dergisi, vol. 16, no. 61, pp. 51–72, Jan. 2021, [Online]. Available: https://izlik.org/JA47LM62EU
ISNAD
Baki, Serkan - Tutkun, Nedim. “Otomotiv Haberleşmesinde Denetleyici Alan Ağı Için Hibrit Bir Saldırı Savuşturma Uygulaması”. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi 16/61 (January 1, 2021): 51-72. https://izlik.org/JA47LM62EU.
JAMA
1.Baki S, Tutkun N. Otomotiv haberleşmesinde denetleyici alan ağı için hibrit bir saldırı savuşturma uygulaması. ABMYO Dergisi. 2021;16:51–72.
MLA
Baki, Serkan, and Nedim Tutkun. “Otomotiv Haberleşmesinde Denetleyici Alan Ağı Için Hibrit Bir Saldırı Savuşturma Uygulaması”. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi, vol. 16, no. 61, Jan. 2021, pp. 51-72, https://izlik.org/JA47LM62EU.
Vancouver
1.Serkan Baki, Nedim Tutkun. Otomotiv haberleşmesinde denetleyici alan ağı için hibrit bir saldırı savuşturma uygulaması. ABMYO Dergisi [Internet]. 2021 Jan. 1;16(61):51-72. Available from: https://izlik.org/JA47LM62EU



All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)