Review
BibTex RIS Cite

Gıda kaynaklı viruslar

Year 2017, Issue: 46, 61 - 84, 01.06.2017

Abstract

Gıda kaynaklı enterik viruslar, özellikle çocuklar, yaşlılar ve
immünitesi zayıflanmış olan bireylerde ishal, gastroenterit ve
bazen de şiddetli akut hastalıklara ve hatta ölüme neden olabilen
dünya çapında başlıca sağlık risklerinden biri sayılmaktadırlar.
Noroviruslar gıda kaynaklı gastroenterit salgınlarında başlıca grup
olarak tanınmakta, ancak insan ve hayvandan elde edilen diğer bazı
viruslar da gıda vasıtasıyla aktarılabilmektedir. Son zamanlarda gıda
kaynaklı hastalıklarda virusların artan önemine dayanılarak, gelecek
yıllarda gıda virolojisi alanının çabuk gelişmesi beklenilmektedir.
Bu makalede bazı önemli gıda kaynaklı viruslar (Hepatit A virusu
(HAV), norovirus, rotavirus, adenovirus, enterovirus ve astrovirus)
ve önemi, ayrıca Dünya’daki yaygınlığı ve bu virusların başlıca
bulaşma yolları konu edilmiştir.

References

  • -

Foodborne viruses

Year 2017, Issue: 46, 61 - 84, 01.06.2017

Abstract

Foodborne enteric viruses which may cause diarrhea, gastroenteritis

and in some cases severe acute disease and even death (especially

amongst children, elderly and immune compromised individuals) are

considered one of the main health risks worldwide. Noroviruses are the

major group identified in food-borne outbreaks of gastroenteritis, but

other humanderived and possibly animal-derived viruses can also be

transmitted via food. Given the recent recognition of the significance of

viruses in food-borne disease and the development of methods for virus

detection, it appears that food virology as a field is poised to rapidly

grow in the coming years. In this article information will be given about

some of the most important foodborne viruses (Hepatitis A virus (HAV),

Norovirus, Rotavirus, Adenovirus, Enterovirus and Astrovirus) and their

characteristics. Furthermore, the viruses' main transmission routes will

also be discussed.

References

  • -
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Health Care Administration
Journal Section Articles
Authors

Farouk Ghalyoun This is me

Ayla Ünver Alçay This is me

Publication Date June 1, 2017
Submission Date July 1, 2017
Published in Issue Year 2017 Issue: 46

Cite

APA Ghalyoun, F., & Alçay, A. Ü. (2017). Gıda kaynaklı viruslar. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi(46), 61-84.



All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)