Süt ve süt ürünlerinin beslenme fizyolojisi açısından önemi nedeniyle son otuz yılda üretim ve tüketimde önemli bir artış olmuştur. Sütün sağımdan başlayarak işletmeye girişi ve son ürün elde edilmesine kadar tüm aşamalarda bilinçli veya bilinçsiz olarak kontaminasyon riski mevcuttur. Belirli bir dozun üzerinde, bu risklerden biri haline gelen formaldehit, birçok hayvan ve bitki türünde normal metabolizmalarının bir ürünü olarak bulunabilir. Özellikle ılıman iklim kuşağında yer alan bölgelerde, süt ve süt ürünlerinin dayanıklılığını ve raf ömrünü uzatmak için formaldehit sıklıkla kullanılmaktadır. Bu nedenle gıdalarda, formaldehitin konsantrasyonu ve oluşum mekanizmasını kontrol etmek gıda güvenliği açısından önemli yer tutmaktadır. Ayrıca, formaldehit süt endüstrisinde koruyucu olarak kullanımının dışında; yem katkısı, ayak banyosu ve rasyonlarda süt verimini arttırmak amacıyla da kullanılmaktadır.
Bu çalışma formaldehitin süt endüstrisinde uçtan uca kullanımını el almaktadır. Süt ve süt ürünlerinin güvenliğinin ve özgünlüğünün korunarak son ürün elde edilmesi süt endüstrisinin geleceği için tüm paydaşların önemle üzerinde durması gereken bir konudur.
Due to the importance of dairy products in nutritional physiology, there has been an increase in production and consumption in the last thirty years. There is a risk of contamination, consciously or unconsciously, at all stages, starting with milking, entering the business and obtaining the final product. Formaldehyde, which becomes one of these risks above a certain dose, can be found in many animal and plant species as a product of their normal metabolism. Formaldehyde is frequently used to extend the durability and shelf life of milk and dairy products, especially in regions located in the temperate climate zone. For this reason, controlling the concentration and formation mechanism of formaldehyde in foods has an important place in terms of food safety. In addition, formaldehyde is used as a preservative in the dairy industry; It is also used to increase milk yield in feed additives, foot baths and rations. This study considers the end-to-end use of formaldehyde in the dairy industry. Obtaining the final product by preserving the safety and authenticity of milk and dairy products is an issue that should be emphasized by all stakeholders for the future of the dairy industry.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | April 19, 2023 |
Submission Date | June 28, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 Volume: 17 Issue: 66 |
All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)