Located on the Mediterranean coastline, Turkey is a country where different varieties of olives are grown. The olive fruit is fermented and used as table olives, or as olive oil by squeezing the oil, and is widely used in cooking and flavoring food.
Olive and olive oil, which are used in the production of different meals, salads, sauces, appetizers and even desserts in Turkish cuisine, have high nutritional value and beneficial nutrients for health. The high content of unsaturated fatty acids, polyphenols and vitamin E has a positive effect on cancer, cardiovascular diseases and skin health. Olive oil meals, which combine health and taste, are an important part of Turkish cuisine. In addition, olive and olive oil form the basis of the Mediterranean diet.
In this study, the history of the olive, which has a very high nutritional value, olive varieties and cultivation areas are mentioned, the usage examples of olive and olive oil in Turkish cuisine are evaluated and the health benefits are emphasized.
Akdeniz kıyı şeridinde yer alan Türkiye, zeytinin farklı çeşitlerinin çokça yetiştiği bir ülkedir. Zeytin meyvesi fermente edilip sofralık zeytin olarak ya da yağı sıkılıp zeytinyağı olarak yemeklerin pişirilmesinde ve lezzetlendirilmesinde yaygın olarak kullanılmaktadır.
Türk mutfağında farklı yemek, salata, sos, meze ve hatta tatlıların yapımında kullanılan zeytin ve zeytinyağı, besleyici değeri yüksek ve sağlık için faydalı besin öğelerine sahiptir. Doymamış yağ asitleri, polifenol ve E vitamini içeriğinin yüksek olması kanser, kardiyovasküler hastalıklar ve cilt sağlığı üzerinde olumlu etki sağlamaktadır. Sağlık ve lezzeti bir arada bulunduran zeytinyağlı yemekler Türk mutfağının önemli bir parçasıdır. Ayrıca zeytin ve zeytinyağı Akdeniz beslenme modelinin de temelini oluşturmaktadır.
Bu çalışmada, besin değeri oldukça yüksek olan zeytinin tarihinden, zeytin çeşitlerinden ve yetiştirme alanlarından bahsedilmiş, zeytin ve zeytinyağının Türk mutfağında kullanım örnekleri değerlendirilmiş ve sağlık faydasına vurgu yapılmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | July 22, 2023 |
Submission Date | May 12, 2023 |
Published in Issue | Year 2023 Volume: 18 Issue: 67 |
All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)