AN EVALUATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN PERCEPTIONS OF MOBBING IN WORKPLACE AND EMOTIONAL INTELLIGENCE LEVEL OF RESEARCH ASSISTANTS

Number: 47 January 1, 2015
  • Meltem Çınar
  • Arzu Özyürek
TR EN

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ AKADEMİSYENLERİN İŞ YERİNDE PSİKOLOJİK ŞİDDET DAVRANIŞI (MOBBİNG) ALGISI VE DUYGUSAL ZEKÂ DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Abstract

Neredeyse her kurumda var olan bir sorun olarak görülen iş yerinde şiddet davranışı, şiddete maruz kalan bireylerin çalışma hayatını oldukça önemli derecede etkilemektedir. Şiddet davranışının bireyler üzerindeki etkileri ve şiddet karşısında verilen tepkiler, farklı değişkenlerden etkilenebilmektedir. Bu çalışmada araştırma görevlisi akademisyenlerin iş yerinde karşılaştıkları psikolojik şiddet davranışları (mobbing) algısı ile duygusal zekâ düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma grubunu 103 araştırma görevlisi oluşturmuştur. Verilerin toplanması amacıyla İş Yerinde Psikolojik Şiddet Davranışları Ölçeği ve Duygusal Zekâ Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde yüzde ve frekans dağılımları, ortalama ve standart sapma puanları verilmiştir. Ölçek puanları arasındaki ilişkinin incelenmesinde Spearman Brown korelasyon katsayısından yararlanılmıştır. Sonuç olarak, iş yerinde psikolojik şiddet davranışı algısı ile duygusal zekâ düzeyi arasında anlamlı bir ilişki olmadığı (p˃0,05) bulunmuştur. Psikolojik şiddet davranışı algı düzeyi ile psikolojik şiddet davranışının etkileri ve bu duruma verilen tepkiler arasında anlamlı bir ilişki (p˂0,001) olduğu bulunmuştur.

Keywords

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Authors

Meltem Çınar This is me

Arzu Özyürek This is me

Publication Date

January 1, 2015

Submission Date

January 1, 2015

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2015 Number: 47

APA
Çınar, M., & Özyürek, A. (2015). ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ AKADEMİSYENLERİN İŞ YERİNDE PSİKOLOJİK ŞİDDET DAVRANIŞI (MOBBİNG) ALGISI VE DUYGUSAL ZEKÂ DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, 47, 141-154. https://izlik.org/JA78FT25ED
AMA
1.Çınar M, Özyürek A. ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ AKADEMİSYENLERİN İŞ YERİNDE PSİKOLOJİK ŞİDDET DAVRANIŞI (MOBBİNG) ALGISI VE DUYGUSAL ZEKÂ DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi. 2015;(47):141-154. https://izlik.org/JA78FT25ED
Chicago
Çınar, Meltem, and Arzu Özyürek. 2015. “ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ AKADEMİSYENLERİN İŞ YERİNDE PSİKOLOJİK ŞİDDET DAVRANIŞI (MOBBİNG) ALGISI VE DUYGUSAL ZEKÂ DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ”. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, nos. 47: 141-54. https://izlik.org/JA78FT25ED.
EndNote
Çınar M, Özyürek A (January 1, 2015) ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ AKADEMİSYENLERİN İŞ YERİNDE PSİKOLOJİK ŞİDDET DAVRANIŞI (MOBBİNG) ALGISI VE DUYGUSAL ZEKÂ DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi 47 141–154.
IEEE
[1]M. Çınar and A. Özyürek, “ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ AKADEMİSYENLERİN İŞ YERİNDE PSİKOLOJİK ŞİDDET DAVRANIŞI (MOBBİNG) ALGISI VE DUYGUSAL ZEKÂ DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ”, Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, no. 47, pp. 141–154, Jan. 2015, [Online]. Available: https://izlik.org/JA78FT25ED
ISNAD
Çınar, Meltem - Özyürek, Arzu. “ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ AKADEMİSYENLERİN İŞ YERİNDE PSİKOLOJİK ŞİDDET DAVRANIŞI (MOBBİNG) ALGISI VE DUYGUSAL ZEKÂ DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ”. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi. 47 (January 1, 2015): 141-154. https://izlik.org/JA78FT25ED.
JAMA
1.Çınar M, Özyürek A. ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ AKADEMİSYENLERİN İŞ YERİNDE PSİKOLOJİK ŞİDDET DAVRANIŞI (MOBBİNG) ALGISI VE DUYGUSAL ZEKÂ DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi. 2015;:141–154.
MLA
Çınar, Meltem, and Arzu Özyürek. “ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ AKADEMİSYENLERİN İŞ YERİNDE PSİKOLOJİK ŞİDDET DAVRANIŞI (MOBBİNG) ALGISI VE DUYGUSAL ZEKÂ DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ”. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, no. 47, Jan. 2015, pp. 141-54, https://izlik.org/JA78FT25ED.
Vancouver
1.Meltem Çınar, Arzu Özyürek. ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ AKADEMİSYENLERİN İŞ YERİNDE PSİKOLOJİK ŞİDDET DAVRANIŞI (MOBBİNG) ALGISI VE DUYGUSAL ZEKÂ DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi [Internet]. 2015 Jan. 1;(47):141-54. Available from: https://izlik.org/JA78FT25ED