BibTex RIS Cite

MECELLE'DE İŞ SÖZLEŞMESİ

Year 2015, Issue: 47, 53 - 62, 01.01.2015

Abstract

Genç bir hukuk dalı olan ve gelişimini sürdüren iş hukukuna ilişkin Osmanlı hukukunda hükümler bulmak mümkündür. Bu hükümlerden bir kısmı da Mecelle içerisinde düzenlenmiştir. İş sözleşmesine ilişkin hükümler Mecellenin ikinci kitabı olan Kitabül-icârât içinde icare-i ademi başlığı altında bulunmaktadır. Diğer kitaplar içinde de iş sözleşmesi ile ilgili hükümler vardır. Mecellede iş sözleşmesinin tanımı, kapsamı, kurulması, özellikleri, türleri, taraflara yüklediği yükümlülükler ve sona ermesine ilişkin hükümler bulmak mümkündür. Bu hükümler bir araya geldiğinde iş sözleşmesine ilişkin genel bir çerçeve oluşturulabilir. Mecelledeki iş sözleşmesi hükümleri İslam hukuku anlayışını öğrenmemize ve günümüz hükümleriyle karşılaştırma yapabilmemize olanak sağlayacak yeterliliktedir.

EMPLOYMENT CONTRACT IN MAJALLA

Year 2015, Issue: 47, 53 - 62, 01.01.2015

Abstract

Although it is a young and actively growing branch, it is possible to find clauses about employment law in Ottoman law. Some of these clauses are regulated in Majalla. Clauses about employment contract are in the second book of Majalla, named icâre book, under the title of icâre-i ademi. There are clauses about employment contract in the other books of Majalla. Definition of employment contract, establishment of employment contract, characteristics of employment contract, types of employment contract, obligations of employers and workers and termination of employment contract are some issues which regulated in Majalla. These regulations can creat general framework of employment contract. So we can learn the concept of employment law in Islamic law and we can make comparison between Islamic and Western employment law.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA38PB92CR
Journal Section Research Article
Authors

Mehmet Aykanat

Publication Date January 1, 2015
Submission Date January 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Issue: 47

Cite

APA Aykanat, M. (2015). MECELLE’DE İŞ SÖZLEŞMESİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(47), 53-62.