BibTex RIS Cite

STRATEJİK PLANLAMA VE STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMALARININ MESLEK YÜKSEKOKULLARI AÇISINDAN ÖNEMİ

Year 2016, Issue: 55, 450 - 464, 01.09.2016

Abstract

Bilim ve teknolojide meydana gelen gelişmelerin sonucu olarak toplumun ve kuruluşların ihtiyaçları farklılaşmaktadır. Bu da yeniliklere adapte olabilecek mesleki ve teknik kalifiye ara eleman eksikliğine neden olmaktadır. Üniversiteler eğitim sisteminin vazgeçilmez ve esas unsurudur ve stratejik öneme sahip kurumların başta gelenidir. Üniversitelerin bu misyona uygun çalışmaları ise; başta iyi bir planlama ve bu planlamanın etkin bir şekilde uygulanmasıyla mümkündür. Küresel ölçekte bilim, teknoloji, sosyal ve ekonomik alanda meydana gelen gelişmeler sonucunda Yükseköğretim kurumları da ciddi değişimlerden geçmektedir. Bu durum kalifiye iş gücü yetiştiren Meslek Yüksek Okullarının bilim ve teknolojideki değişim ve yenilikleri eğitim sistemlerine entegre etmek için stratejik planlamalarını zorunlu kılmıştır. Bu stratejik planlarda Meslek Yüksek Okullarının misyon ve örgüt stratejisine uygun öncelikleri ve ihtiyaçları belirlenmektedir. Ayrıca Meslek Yüksek Okullarının güçlü ve zayıf yönleri ile fırsat ve tehditleri tespit edilmekte ve kurumun iç ve dış paydaşlarıyla koordineli bir şekilde buna dair çözüm önerileri aranmaktadır ki buda üniversitelerin üreteceği hizmet değeri ve başarısını arttırmaktadır. Bu çalışmada, Meslek Yüksek Okullarındaki sorunların çözümünü ilgilendiren stratejik yönetim ve stratejik planlamanın önemi genel olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca ilgili çözüm önerileri sunulmaktadır. Meslek Yüksekokullarında yaygın stratejik plan ve stratejik yönetim çalışmalarının yükseköğretimde eğitim çıktısının kalitesini nitelik ve nicelik olarak artıracağı düşünülmektedir.

THE SIGNIFICANCE OF THE APPLICATIONS OF STRATEGIC PLANNING AND STRATEGIC MANAGEMENT IN TERMS OF VOCATIONAL HIGH SCHOOL

Year 2016, Issue: 55, 450 - 464, 01.09.2016

Abstract

Needs of society and institutions differentiate as a result of developments in science and technology. This leads to the lack of vocationally and technically qualified secondary employees who can adapt to innovations. Universities are indispensable and fundamental components of education system and they are the primary institutions which possess strategic significance. The actions of universities in accordance with this mission are feasible through a good planning and the effective application of this planning. Higher education institutions are going through serious changes as a result of scientific, technological, social and economic developments on a global scale. This requires Vocational High Schools, which educate qualified labor force, to plan strategically to integrate changes and innovations in science and technology into their education systems. In these strategic plans, the priorities and needs of Vocational High Schools in accordance with their mission and organization strategy are assessed. Additionally, strengths and weaknesses of Vocational High Schools as well as opportunities and threats are determined and solutions are sought through coordination of domestic and foreign stakeholders, which enhances service value and success of universities. In this study, the significance of strategic management and strategic planning regarding the solution of issues in Vocational High Schools is evaluated in general. Besides, relevant solution suggestions are presented. It is thought that widespread practices of strategic management and strategic planning in Vocational High Schools will enhance the quality of educational output in terms of quality and quantity in higher education.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA46RM56SR
Journal Section Research Article
Authors

Mehmet Celâl Gültekin This is me

Fikret Mazı This is me

Publication Date September 1, 2016
Submission Date September 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Issue: 55

Cite

APA Gültekin, M. C., & Mazı, F. (2016). STRATEJİK PLANLAMA VE STRATEJİK YÖNETİM UYGULAMALARININ MESLEK YÜKSEKOKULLARI AÇISINDAN ÖNEMİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(55), 450-464.