BibTex RIS Cite

TÜRKİYE VE İSVEǒTE SİYASAL KÜLTÜRÜN SİYASAL KATILIMA ETKİSİ

Year 2016, Issue: 57, 391 - 403, 01.11.2016

Abstract

Çalışmada Türkiye ve İsveçte siyasal katılımı etkileyen kültürel faktörler ele alınmıştır. Ancak düz bir kültürel okuma yerine her iki ülkede siyasal katılımı olumsuz yönde etkileyen unsurlara değinilmiştir. İsveçin özellikle 1930lu yıllarda diğer İskandinav ülkelerine göre daha güçlü bir şekilde kurduğu korporatist yapı etkin katılımcılık mekanizması olarak işlev görüyorken, 1980li yıllardan sonra anlam aşımına uğramıştır. Uğradığı bu aşınmayla birlikte, katılım süreçlerinde halkın etkisi ve önemi azalmaya başlamıştır. Böylece İsveçin müzakere süreçlerine dayalı korporatist kültürü ciddi değişim geçirmektedir. Türkiyede ise evrensel kurallar yerine kişisel ilişkilerin (eş,dost,akraba,hemşehri) baskın karakterler olarak yer aldığı tekilci kültürde, etkin siyasal katılım için gerekli müzakere ve güven ortamı gelişememektedir. Bu bağlamda iki ülke salt bir gelişmiş ve gelişmekte olan ülke karşılaştırmasıyla ele alınmamış, siyasal katılımı olumsuz etkileyen kültürel unsurları ve nedenleriyle ele alınmıştır.

THE IMPACT OF POLITICAL CULTURE ON POLITICAL PARTICIPATION IN TURKEY AND SWEDEN

Year 2016, Issue: 57, 391 - 403, 01.11.2016

Abstract

In the study, cultural factors that affect political participation are discussed in Turkey and Sweden. However, the affect political participation are examined instead of reading a cultural flat in both countries in a negative way on the factors. While functioning as a mechanism, means after the 1980s In Sweden, other Scandinavian countries in the 1930s, especially established in a way stronger than the corporatist structure of the active participation. With that, the participation process of the people began to diminish in the influence and importance. Thus, corporatist negotiation process are undergoing a serious change in culture in Sweden, Turkey can not develop an environment of trust necessary for active political participation and negotiation in the particularism that the rule is universal rather than personal relationships (spouse,friends,relatives,fellow -) is located where the dominant culture as characters. In this context the two countries are discussed factors that affect political participation and the reasons has not dealt with the comparison of developed and developing countries.

There are 0 citations in total.

Details

Other ID JA83ZD58FG
Journal Section Research Article
Authors

Pınar Akarçay This is me

Publication Date November 1, 2016
Submission Date November 1, 2016
Published in Issue Year 2016 Issue: 57

Cite

APA Akarçay, P. (2016). TÜRKİYE VE İSVEǒTE SİYASAL KÜLTÜRÜN SİYASAL KATILIMA ETKİSİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(57), 391-403.