Bu çalışmanın amacı, Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde yer alan tüm bölümlerin lisans programına devam etmekte olan 3. ve 4. sınıf öğrencilerinin kredi kartı kullanımına ilişkin tutumu ve finansal iyilik hali arasındaki ilişkiyi ve kredi kartı kullanımının finansal iyilik hali üzerindeki etkisini saptamaktır. Ayrıca çalışmada lisans öğrencilerinin sosyo-demografik özelliklerine göre kredi kartı kullanımına ilişkin tutumu ve finansal iyilik halinde istatistiksel açıdan anlamlı bir fark olup olmadığı araştırılmıştır.
Araştırmada veri toplama aracı olarak Norvilitis, Szablicki ve Wilson (2003) tarafından geliştirilen ve Sunal (2012) tarafından Türkçeye uyarlanan “Finansal İyilik Hali Ölçeği” ve Hayhoe, Leach ve Turner (1999) tarafından geliştirilen ve Girginer, Çelik ve Uçkun (2008) tarafından Türkçeye uyarlanan “Kredi Kartı Tutum Ölçeği”nden yararlanılarak oluşturulan bir anket formu kullanılmıştır. 2014-2015 Öğretim Yılında gerçekleştirilen araştırmada örneklem seçilmemiş olup, evrenin tamamına ulaşılmaya çalışılmıştır ve toplam 301 (%89) kullanılabilir anket elde edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, açıklayıcı faktör analizi, MANOVA, korelasyon analizi ve çoklu doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda öğrencilerin kredi kartı kullanımına ilişkin tutumlarının ve finansal iyilik hallerinin devam edilen bölüm ve kredi kartı kullanma durumuna göre istatistiksel açıdan anlamlı farklılık gösterdiği ancak cinsiyet, sınıf, gelir, aylık harcama ve aylık ödeme değişkenlerinin istatistiksel açısından anlamlı bir farklılık göstermediği bulunmuştur. Ayrıca çalışmada öğrencilerin kredi kartı kullanımına ilişkin tutumları ile finansal iyilik halleri arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Aynı zamanda kredi kartı kullanımının alt boyutu olan kavramsal boyutun finansal iyilik hali üzerinde olumlu bir etkisi olduğu bulunmuştur.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Research Article |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2017 |
Submission Date | March 10, 2018 |
Published in Issue | Year 2017 Issue: 64 |