Balıkların mekanik işlenmesi sırasında ayrılan pullar kolajen ürünleri üretiminin yanı sıra birçok farklı şekilde kullanılabilmektedir. Yüksek saflıkta doğal kolajen elde etmek için, balık pullarının kolajen olmayan proteinlerden arındırılması ve demineralizasyonunu gerçekleştirmek gerekmektedir. Bu nedenle, bu çalışmanın amacı kolajen ürünlerinin üretimi için daha yüksek verim ve kalite için sazan balığı (C. luteus) pullarında kolajen izolasyonunu sağlamaktır. Pulların demineralizasyonu yanıt yüzeyi metodolojisi ile optimize edilmiştir. Deneysel olarak mineralin yaklaşık 89.92±1.10’i uzaklaştırılmış ve bu, model tarafından tahmin edilen değerle oldukça tutarlı olmuştur. Balık puluna uygulanan işlemler sonucunda protein oranı %23.12’den %86.16’ya kadar çıkarılmıştır. Tüm işlemlerin sonunda proteinin %20.54’ü ve hidroksiprolinin %3.56'sı kaybedilmiştir. Ancak balık pul örneklerinde Hyp konsantrasyonu 23.85’ten 56.13 85 mg/g pula, Hyp/pro oranı ise %4.49’dan %6.51’e yükselmiştir. Mineral maddenin etkili bir şekilde uzaklaştırılması, balık pulundaki Hyp miktarı ve Hyp/pro oranının artması, uygulanan işlemlerin sonucunda kolajen olmayan bileşenlerin etkili bir şekilde ayrılmasının ve kolajen izolasyonunun sağlandığını göstermektedir.
The scale, which is separated during the mechanical processing of fish, can be used in the production of collagen products as well as in many other different ways. To obtain high-purity natural collagen, it is necessary to remove non-collagenous proteins and perform demineralization of fish scales. Therefore, the aim of this study is to achieve collagen isolation from common carp (Carasobarbus luteus) scales for the production of collagen products with higher efficiency and quality. The demineralization of the scales was optimized using response surface methodology. Experimentally, approximately 89.92±1.10% of the mineral was removed, which closely matched the value predicted by the model. The protein content of the fish scales was increased from 23.12% to 86.16% after the applied procedures. At the end of all the processes, 20.54% of the protein and 3.56% of hydroxyproline (Hyp) were lost. However, the Hyp concentration in the fish scale samples increased from 23.85 to 56.13 mg/g scale, and the Hyp/pro ratio increased from 4.49% to 6.51%. The effective removal of mineral matter, the increase in the amount of Hyp in fish scales, and the increase in the Hyp/pro ratio demonstrate that the applied procedures successfully separate non-collagenous components and achieve collagen isolation.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Early Pub Date | May 21, 2024 |
Publication Date | June 1, 2024 |
Published in Issue | Year 2024 |