Bu çalışmada Çanakkale Boğazı kıyılarından
toplanan kahverengi alglere ait Cystoseira
barbata taksonu kullanılarak
biyoetanol eldesi araştırılmıştır. İlkin bu taksondan elde edilen sodyum
alginat kullanılmış, sonrasında ise tallusun kendisi öğütülerek kullanılmıştır.
Maya olarak maya 1, maya 2 ve ticari maya suşları kullanılmıştır. Yapılan
ölçümler sonucunda üç maya örneği de C.
barbata taksonunu karbonhidrat
kaynağı olarak kullanmıştır. Fakat kullanma sürelerinde farklılık gözlenmiştir.
Alg örneğini en uzun süre de kullanan maya, maya1 olarak adlandırılan mayadır.
Maya 2 olarak adlandırılan mayanın ise üçüncü günde 10000 ppm seviyesine
ulaştığı belirlenmiştir. Yapılan çalışmada kullanılan mayalar içinde en verimli
ve en kısa sürede etki gösteren maya 2 olarak isimlendirilen mayanın olduğu
tespit edilmiştir.
Katkılarından dolayı Dr. Öğrt. Üyesi Tülay TURGUT GENÇ’e teşekkür ederim.
In this study, bioethanol production was investigated by using Cystoseira barbata taxa belonging to the brown algae
collected from the coasts of the Dardanelles. Bioethanol is valuable as a renewable, economic and sustainable energy source.
It is also known to reduce CO2 emissions. Firstly, sodium alginate obtained from this taxon was first used, and then tallus itself
was used by grinding. Yeast 1, yeast 2 and commercial yeast strains were used as yeast. Depending on the increase in the
amount of CO2, the measurement interval was determined and minute, hourly and daily measurements were made. As a result
of the measurements, the three yeast samples used C. barbata taxa as a source of carbohydrates. However, differences in usage
periods of carbohydrates source were observed. The yeast, which uses the algae sample for the longest period of time, is yeast
called yeast1. Yeast, called yeast 2, is determined to reach 10000 ppm on the third day. In the study, it was found that yeast
called yeast 2 which is the most efficient and has an effect in the shortest time in the yeasts used.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Yapısal Biyoloji |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Aralık 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |