Bu makalede, Limyra antik kentinde, antik tiyatronun güneybatısında 2007-2010 yıllarında tekrar kazılmaya başlanan ve tiyatro hamamı olarak adlandırılan yapıda gün ışığına çıkartılmış iki büyük ticari amfora ele alınmaktadır. Zeest 83 / 89 tipi olarak bilinen bu büyük amforaların Kuzey Karadeniz’de üretildiği düşünülmektedir. Yazarların bildiği kadarıyla Limyra’dan bu iki örnek, Küçük Asya’daki antik yerleşimlerde bulunmuş ilk Zeest 83 / 89 tipi amforalardır. Roma İmparatorluk Dönemi’nde Limyra’nın Kuzey Karadeniz Bölgesi ile ilişkisine ışık tutmanın yanı sıra, Limyra’da bulunmuş bu iki amfora balık ürünleri olarak tahmin edilen içerikleri nedeniyle materyal kültür bazında sosyoekonomik karakterleri ile dikkat çekerler.
Limyra Likya Roma İmparatorluk Dönemi amforaları Bosporos Krallığı Antik Dönem’de balık ürünleri
The authors warmly thank Ulrike Schuh (ÖAW-ÖAI, Vienna), who headed the excavations at the Theaterthermen during 2007-2010, for her help in assembling the stratigraphic data and understanding the context of both amphorae. Martin Seyer (ÖAW-ÖAI, Vienna), director of the Austrian excavations in Limyra, kindly read the draft, and whose comments much improved the text. The authors also much appreciate an English translation of relevant passages in Zeest’s 1960 publication (115-17) that Andrei Opaiţ (Ontario, Canada) provided, and Maksim Tyurin (Museum of Chersonesos) was most kind in supplying various references.
Limyra Likya Roma İmparatorluk Dönemi amforaları Bosporos Krallığı Antik Dönem’de balık ürünleri
Limyra Likya Roma İmparatorluk Dönemi amforaları Bosporos Krallığı Antik Dönem’de balık ürünleri
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Archaeology |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | December 19, 2022 |
Published in Issue | Year 2022 |
Submition Date for ADALYA
The manuscript submission process for Adalya is completed at the end of May each year.
Please submit your articles to the email address adalya@ku.edu.tr. Submissions via post or courier will not be accepted. All submissions must be received by the end of May.