BibTex RIS Cite

New Research, New Finds and New Interpretations at Temple P in Side

Year 2015, Issue: 18, 199 - 240, 01.06.2015

Abstract

In the summer of 2013 and 2014 new research began at Side’s Temple P, which rises on a semicircular podium and ends with a rectangular shape. This renewed architectural research on the building extends the findings of earlier studies on the temple, which was published for the first time by Lanckoroński in 1890. In 1947 it was excavated by Mansel, and a new restitution was proposed by Gliwitzky in 2010. Current researches concentrated particularly on the stone compatible and precise architectural drawings of in situ and dislodged blocks, using historical building research methods. Through these methods new information was obtained about the building phases of the lower floor, the architecture of the elements of the monumental entrance, and the dedicatee s of the temple.

Side P Tapınağı’nda Yeni Araştırmalar, Yeni Bulgular ve Yeni Yorumlar

Year 2015, Issue: 18, 199 - 240, 01.06.2015

Abstract

Side’nin nispeten en iyi korunabilmiş anıtsal yapılarından biri olan, yarım daireden biraz daha büyük bir plan şemasına sahip, podyumlu P Tapınağı, şehrin güney batısındaki Athena ve Apollon tapınaklarının doğusunda, şehri kuzeydoğudan güneybatıya doğru diyagonal olarak ikiye bölen, varlığı bugün artık sadece Lanckoroński’nin yaptığı şehir planından bilinen, tiyatrodan uzanan Sütunlu Cadde’nin1 söz konusu tapınağın bulunduğu meydana ulaştığı noktada, özel bir topoğrafik konumda yapılmıştır Res. 1 . Tapınağın ana girişinin de yer aldığı cellanın doğrusal olan batı duvarı, kuzeyden doğuya doğru 19° döndürülmüş olarak2, Lanckoroński planındaki Sütunlu Cadde ile aynı doğrultuda olup, meydana yönlendirilmiştir veya meydan bu yapıyla sınırlandırılmıştır. Tapınağın aynı zamanda alt katını oluşturan podyumu, içinde barındırdığı mekânları ile günümüze kadar gelebilmiştir. Bizans Dönemi’nde kuzey ve doğu tarafına, podyumun yuvarlağına teğet olarak yerleştirilmiş anıtsal bir çeşme binası yapılmıştır. Tapınağın podyumu Bizans Dönemi’ne ait bu kalıntılardan dolayı, günümüzde sadece güney ve batı yönlerinden algılanabilmektedir Res. 2 .

There are 0 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Gamze Kaymak This is me

Publication Date June 1, 2015
Published in Issue Year 2015 Issue: 18

Cite

Chicago Kaymak, Gamze. “Side P Tapınağı’nda Yeni Araştırmalar, Yeni Bulgular Ve Yeni Yorumlar”. Adalya, no. 18 (June 2015): 199-240.

Submition Date for ADALYA

The submission of the articles is between 1 September and 30 November.

Please submit your articles to the mail address adalya@ku.edu.tr in this date range; post or cargo will not be accepted. Submissions shoul be made before November 30.