The role of local governments in the production, development, and implementation of public and local services is increasing day by day. Considering the social municipality understanding apart from conventional approaches, local governments should base their services on an inclusive, rights-based, and people-oriented service approach. In this study, the role of local governments in terms of the inclusiveness of migration policies and the understanding of social municipality in migration governance has been evaluated in the context of Istanbul Metropolitan Municipality. In the study, we examined the immigration policies of Istanbul Metropolitan Municipality (IMM) using the Content Analysis method. We found that IMM developed an immigration policy based on the right to the city and civil law through the establishment of the Migration Unit in 2019, initiated studies on migration governance, organized meetings and workshops with international organizations and non-governmental organizations to understand the field, and regular meetings with an advisory board formed in order to develop the migration strategy of IMM and support the process. The planned activities have been determined to support the coexistence and social cohesion process of local people and asylum seekers. In this direction, the concepts of local governments and social municipality are explained with the dimension of inclusiveness, then the migration governance in Turkey is emphasized, the policies produced by the local governments in the field of migration are given, and finally, the migration policies of the Istanbul Metropolitan Municipality are mentioned, and the activities developed in the field of migration governance are based on inclusiveness and social welfare. The study was completed by analyzing the municipality and presenting suggestions for developing migration policies.
Kamusal ve yerel hizmetlerin üretilmesinde, geliştirilmesinde ve uygulanmasında yerel yönetimlerin rolü gün geçtikçe artmaktadır. Yerel yönetimler, hizmetlerin kent halkına sunumunda, alışılmış yaklaşımların dışında sosyal belediyecilik anlayışı gözeterek kapsayıcı, hak temelli ve insan odaklı hizmet anlayışını esas almalıdır. Bu çalışmada göç yönetişiminde göç politikalarının kapsayıcılığı ve sosyal belediyecilik anlayışı açısından yerel yönetimlerin rolü; İstanbul Büyükşehir Belediyesi özelinde değerlendirilmiştir. Çalışmada İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) göç politikaları İçerik Analizi yöntemi kullanılarak incelenmiş ve İBB’nin kent hakkını ve hemşehri hukukunu esas alarak göç politikası geliştirdiği bu bağlamda; 2019 yılında Göç Birimi’nin kurulması ile göç yönetişimine yönelik çalışmaların başlatıldığı, uluslararası kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşlarıyla sahayı anlamak adına ilk toplantı, çalıştay gerçekleştirildiği, İBB’nin göç stratejisinin geliştirilmesi ve sürecin desteklenmesi adına, oluşturulan bir danışma kurulu ile düzenli aralıklarla toplantılar yapıldığı ve planlanan faaliyetlerin yerel halk ve sığınmacıların birlikte yaşam ve sosyal uyum sürecini destekleyici nitelikte olduğu tespit edilmiştir. Bu doğrultuda, yerel yönetimler ve sosyal belediyecilik kavramları kapsayıcılık boyutuyla ele alınarak açıklanmış ardından Türkiye’deki göç yönetişiminin üzerinde durularak, yerel yönetimlerin göç alanında ürettiği politikalara yer verilmiş ve son olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin göç politikalarına değinilerek göç yönetişimi alanında geliştirdiği faaliyetlerin kapsayıcılık ve sosyal belediyecilik açısından analizi yapılarak, göç politikalarının geliştirilmesi hususunda öneriler sunularak çalışma tamamlanmıştır.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Local Administrations , Migration Sociology |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 31, 2024 |
Submission Date | August 21, 2023 |
Published in Issue | Year 2024 |
ADAM AKADEMİ'de yayınlanan tüm makaleler Creative Commons Alıntı 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Bu lisans; yayınlanan tüm makaleleri, veri setlerini, grafik ve ekleri kaynak göstermek şartıyla veri madenciliği uygulamalarında, arama motorlarında, web sitelerinde, bloglarda ve diğer tüm platformlarda çoğaltma, paylaşma ve yayma hakkı tanır. Açık erişim disiplinler arası iletişimi kolaylaştıran, farklı disiplinlerin birbirleriyle çalışabilmesini teşvik eden bir yaklaşımdır.
ADAM AKADEMİ bu doğrultuda makalelerine daha çok erişim ve daha şeffaf bir değerlendirme süreci sunarak kendi alanına katma değer sağlamaktadır.