In an intensely competitive environment, the companies in the production sector fall behind as a result of not showing performance at desired levels, which and leads to companies leaving the sector. Particularly in terms of leadership, the trust of employees in the subordinate hierarchy of organizations, as well as their identification with the organization, should be managed with an accurate understanding. The aim of this study is to analyze the concepts of empowerment leadership and emotional intelligence, the trust of employees in the organization, and the relationships between them within an organization. When the data obtained through the study was analyzed, it was found that leadership and emotional intelligence had a positive effect in the formation of trust and organizational identity among employees. Within the scope of the study, surveys were conducted with 381 white-collar workers (administrative personnel) who work in the production sector. Analyzes were made using SPSS 25 and AMOS programs. In addition, sobel test and hayes process were performed in mediation variable analysis. After both confirmatory and explanatory factor analysis, as well as reliability analysis, correlation analysis and regression analysis were used.
Emotional Intelligence Organizational Trust Empowering Leadership Organizational Identification hayes process sobel test amos
Yoğun rekabet ortamında üretim sektöründe bulunan firmalar istenilen seviyede performans sergileyememeleri sonucunda rekabetin gerisinde kalmakta ve bulundukları pazarda güçlerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabilmektedirler Firmaların performans kriterleri açısından başarılı olabilmesi için örgütlerin ast-üst hiyerarşisinde, çalışanların örgüte olan güvenlerinin sağlanabilmesi ve örgüt ile kendilerini özdeşleştirebilmeleri için doğru bir anlayışla yönetilmesi gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı güçlendirici liderliğin ve duygusal zeka kavramlarının, çalışanların örgüte olan güvenlerini ve örgütle kendilerini özdeşleştirmeleri yönündeki ilişkilerin analiz edilmesidir. Anketlerin toplanması sonucunda elde edilen veriler analiz edildiğinde; Çalışanlarda örgütlerine karşı güçlü bir güven duygusu oluşmasında ve örgütsel kimlik kazanmalarında liderliğin ve duygusal zekanın olumlu yönde etkisi olduğu tespit edilmiştir. Anketler araştırmanın amacı kapsamında üretim sektöründe bulunan firmalarda çalışan 381 beyaz yakalıdan (idari personelden) toplanmıştır. SPSS 25 ve AMOS programları kullanılarak analizler yapılmıştır. Ayrıca aracı değişken analizinde sobel testi ve hayes process yapılmıştır. Anket de bulunan değişkenleri temsil eden ölçekler 5’li likert ölçeğinde hazırlandığı için doğrulayıcı ve açıklayıcı faktör analizleri yapıldıktan sonra güvenirlilik analizi yapılmıştır. Bu analizlerden sonra korelasyon analizi yapılarak değişkenler arasındaki ilişkiler incelenmiş, regresyon analizi yapılarak hipotezler test edilmiştir.
Duygusal Zeka Örgütsel Güven Güçlendirici Liderlik Örgütsel Özdeşleşme hayes process sobel test amos
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 30, 2020 |
Submission Date | September 1, 2019 |
Published in Issue | Year 2020 |
ADAM AKADEMİ'de yayınlanan tüm makaleler Creative Commons Alıntı 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Bu lisans; yayınlanan tüm makaleleri, veri setlerini, grafik ve ekleri kaynak göstermek şartıyla veri madenciliği uygulamalarında, arama motorlarında, web sitelerinde, bloglarda ve diğer tüm platformlarda çoğaltma, paylaşma ve yayma hakkı tanır. Açık erişim disiplinler arası iletişimi kolaylaştıran, farklı disiplinlerin birbirleriyle çalışabilmesini teşvik eden bir yaklaşımdır.
ADAM AKADEMİ bu doğrultuda makalelerine daha çok erişim ve daha şeffaf bir değerlendirme süreci sunarak kendi alanına katma değer sağlamaktadır.