Objectives
This in vitro study evaluated the color stability of a bulk-fill resin composite (Filtek One Bulk Fill) after immersion in five media: distilled water, tea, coffee, tea with added sugar, and coffee with added sugar.
Material and Methods
Fifty disc-shaped specimens were prepared and randomly assigned to 5 groups (n = 10). All specimens were kept in distilled water at 37 °C for 24 h to ensure hydration. Baseline color measurements were recorded using a spectrophotometer. The groups were immersed for 14 days in solutions, refreshed daily: distilled water (con trol); tea (T), made by Yellow Label Tea (Lipton, Rize, Türkiye), filtered; coffee (C), Nescafé Classic (Nestlé, Switzerland); tea with sugar (TS), as100 mL tea with 5 gr sugar dissolved; coffee with sugar (CS), as 100 mL coffee with 5 gr sugar dissolved. Color changes (ΔE00) were measured using a spectrophotometer. Data normality was tested with the Shapiro-Wilk test, followed by One-Way ANOVA and Tukey’s Post-Hoc test (P < 0.05).
Results
All test groups showed significantly greater discoloration than the control group (P < 0.05). The TS group exhibited the highest color change (ΔE00 = 12.35 ± 2.03), sig nificantly different from other groups (P < 0.05). The T group (ΔE00 = 9.28 ± 2.34) displayed more staining than the C group (ΔE00 = 6.93 ± 2.04), while C and CS groups (ΔE00 = 8.82 ± 3.26) showed statistically similar staining levels (P > 0.05).
Conclusion
The addition of sugar to tea significantly increased discoloration of Filtek One Bulk Fill resin composite, with the tea with sugar group showing the highest color change. In contrast, sugar addition to coffee had no significant effect on staining. These findings indicate that sweetened tea consumption may notably compromise the esthetic longevity of bulk-fill composite restorations, suggesting the need for dietary considerations in patients with such restorations to maintain their color stability.
Amaç
Bu in vitro çalışmada, bir bulk-fill rezin kompozitin (Filtek One Bulk Fill) distile su, çay, kahve, şeker ilaveli çay ve şeker ilaveli kahve olmak üzere beş solustona daldırıldıktan sonraki renk stabilitesi değerlendirilmiştir.
Gereç ve Yöntemler
Disk şeklinde elli örnek hazırlandı ve rastgele beş gruba ayrıldı (n = 10). Tüm örnekler hidrasyonun sağlanması için 24 saat boyunca 37 °C'de distile su içinde bekletil di. Başlangıç renk ölçümleri bir spektrofotometre kullanılarak kaydedildi. Gruplar 14 gün boyunca her gün yenilenen solüsyonlara daldırıldı: distile su (kontrol); çay (T), Yellow Label Çay (Lipton, Rize, Türkiye) , filtre kahve (C), (Nescafé Classic Nestlé, İsviçre); şekerli çay (TS), içerisinde 5 mg şeker çözülmüş 100 mL çay ; şekerli kahve (CS), içerisinde 5 mg şeker çözülmüş 100 mL kahve. Renk değişiklikleri (ΔE00) bir spektrofotometre kullanılarak ölçüldü. Verilerin normalliği Shapiro-Wilk testi ile test edildi, ardından One-Way ANOVA ve Tukey's Post-Hoc testi uygulandı (P < 0.05).
Bulgular
Tüm test grupları kontrol grubuna göre önemli ölçüde daha fazla renk değişikliği göstermiştir (P < 0.05). TS grubu diğer gruplardan önemli ölçüde farklı ve en yüksek renk değişimini sergiledi (ΔE00 = 12.35 ± 2.03) ve (P < 0.05). T grubu (ΔE00 = 9.28 ± 2.34) C grubundan (ΔE00 = 6.93 ± 2.04) daha fazla renklenme gösterirken, C ve CS grupları (ΔE00 = 8.82 ± 3.26) istatistiksel olarak benzer renklenme seviyeleri gösterdi (P > 0.05).
Sonuç
Çaya şeker eklenmesi Filtek One Bulk Fill rezin kompozitin renklenmesini önemli ölçüde artırmış ve şekerli çay grubu en yüksek renk değişimini göstermiştir. Buna karşın, kahveye şeker ilavesinin lekelenme üzerinde anlamlı bir etkisi olmamıştır. Bu bulgular, şekerli çay tüketiminin bulk-fill kompozit restorasyonların estetik uzun ömürlülüğünü önemli ölçüde tehlikeye atabileceğini göstermekte ve bu tür restorasyonlara sahip hastalarda renk stabilitesini korumak için diyete dikkat edilmesi gerektiğini düşündürmektedir.
Primary Language | English |
---|---|
Subjects | Restorative Dentistry |
Journal Section | Research Articles |
Authors | |
Publication Date | August 28, 2025 |
Submission Date | May 16, 2025 |
Acceptance Date | August 3, 2025 |
Published in Issue | Year 2025 Volume: 4 Issue: 2 |
Founded: 2022
Period: 3 Issues Per Year
Publisher: Akdeniz University