Eğitim Bilimleri Alanındaki Lisansüstü Tez Başlıklarının Kelime Sayısı ve Söz Dizimi Bakımından İncelenmesi

Volume: 4 Number: 2 April 27, 2016

Eğitim Bilimleri Alanındaki Lisansüstü Tez Başlıklarının Kelime Sayısı ve Söz Dizimi Bakımından İncelenmesi

Abstract

Türkiye'de eğitim bilimleri enstitüsünde Yükseköğretim Kurulu'nun belirlediği 43 alan vardır. Eğitim bilimleri enstitülerine bağlı farklı bölümlerde yapılan yüksek lisans ve doktora çalışmaları, tez adıyla bilimsel bir eser olarak ortaya konulmaktadır. Bu tezlerin yazım ölçütleri enstitülerce hazırlanan kılavuzlarla belirlenmektedir. Ancak tez başlıklarının ve söz dizimlerin nasıl olacağı konusunda farklı enstitülerce veya aynı enstitünün değişik zamanlarda hazırladığı kılavuzlarda bir birliğe varılmadığı görülmektedir. Bu çalışmada, eğitim bilimleri alanında yazılmış lisansüstü tez başlıkları kelime sayısı ve söz dizimi bakımından incelenmiştir. Bu amaçla YÖK Tez Tarama genel ağ sayfasında  yapılan tarama sonucu, belirtilen alanlarda  2010-2015 yıllarında yazılmış yüksek lisans ve doktora tezlerinden tesadüfi yolla seçilen ve alanlara göre eşit dağılımın sağlandığı 240 başlık doküman analizi kullanılarak incelenmiştir. Çalışmada, tezlerin başlıklarının üç kelimeden yirmi yedi kelimeye kadar değiştiği, dolayısıyla başlık yazımında bir standart olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca başlıklarda, söz diziminin önemli unsurları olan tamlama ve bağdaşıklık unsurları açısından da sıkıntıların olduğu belirlenmiştir.

Keywords

References

  1. COŞKUN, Eyyup (2005). İlköğretim Öğrencilerinin Öyküleyici Anlatımlarında Bağdaşıklık, Tutarlılık ve Metin Elementleri. Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara.
  2. ÇETİNKAYA, Gökhan (2010). Türkçe Metinlerin Okunabilirlik Düzeylerinin Tanımlanması ve Sınıflandırılması. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayımlanmamış Doktora Tezi, Ankara.
  3. DAY, Robert A. (2000). Bilimsel Bir Makale Nasıl Yazılır ve Yayımlanır? Ankara: TÜBİTAK
  4. DENİZ, K. (2000). Yazılı Anlatım Becerileri Bakımından Köy ve Kent Beşinci Sınıf Öğrencilerinin Durumu. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi, Çanakkale.
  5. DURUKAN, Erhan (2014). Metinlerin Okunabilirlik Düzeyleri ile Öğrencilerin Okuma Becerileri Arsındaki İlişki. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 2(3), s. 68-76.
  6. GÜNAY, Doğan (2001). Metin bilgisi. İstanbul: Multilingual Yayınları.
  7. KARASAR, N. (2008). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: Nobel Yayıncılık.
  8. KARATAY, H. vd. (2013). Türkçe Ders Kitaplarındaki Metinlerin Okunabilirlik ve Anlaşılabilirliği. International Journal of Social Science. 6(6), s. 603-623

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

-

Journal Section

-

Publication Date

April 27, 2016

Submission Date

March 22, 2016

Acceptance Date

-

Published in Issue

Year 2016 Volume: 4 Number: 2

APA
Deniz, K., & Karagöl, E. (2016). Eğitim Bilimleri Alanındaki Lisansüstü Tez Başlıklarının Kelime Sayısı ve Söz Dizimi Bakımından İncelenmesi. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 4(2), 258-260. https://doi.org/10.16916/aded.00288
AMA
1.Deniz K, Karagöl E. Eğitim Bilimleri Alanındaki Lisansüstü Tez Başlıklarının Kelime Sayısı ve Söz Dizimi Bakımından İncelenmesi. Lisans. 2016;4(2):258-260. doi:10.16916/aded.00288
Chicago
Deniz, Kemalettin, and Efecan Karagöl. 2016. “Eğitim Bilimleri Alanındaki Lisansüstü Tez Başlıklarının Kelime Sayısı Ve Söz Dizimi Bakımından İncelenmesi”. Ana Dili Eğitimi Dergisi 4 (2): 258-60. https://doi.org/10.16916/aded.00288.
EndNote
Deniz K, Karagöl E (April 1, 2016) Eğitim Bilimleri Alanındaki Lisansüstü Tez Başlıklarının Kelime Sayısı ve Söz Dizimi Bakımından İncelenmesi. Ana Dili Eğitimi Dergisi 4 2 258–260.
IEEE
[1]K. Deniz and E. Karagöl, “Eğitim Bilimleri Alanındaki Lisansüstü Tez Başlıklarının Kelime Sayısı ve Söz Dizimi Bakımından İncelenmesi”, Lisans, vol. 4, no. 2, pp. 258–260, Apr. 2016, doi: 10.16916/aded.00288.
ISNAD
Deniz, Kemalettin - Karagöl, Efecan. “Eğitim Bilimleri Alanındaki Lisansüstü Tez Başlıklarının Kelime Sayısı Ve Söz Dizimi Bakımından İncelenmesi”. Ana Dili Eğitimi Dergisi 4/2 (April 1, 2016): 258-260. https://doi.org/10.16916/aded.00288.
JAMA
1.Deniz K, Karagöl E. Eğitim Bilimleri Alanındaki Lisansüstü Tez Başlıklarının Kelime Sayısı ve Söz Dizimi Bakımından İncelenmesi. Lisans. 2016;4:258–260.
MLA
Deniz, Kemalettin, and Efecan Karagöl. “Eğitim Bilimleri Alanındaki Lisansüstü Tez Başlıklarının Kelime Sayısı Ve Söz Dizimi Bakımından İncelenmesi”. Ana Dili Eğitimi Dergisi, vol. 4, no. 2, Apr. 2016, pp. 258-60, doi:10.16916/aded.00288.
Vancouver
1.Kemalettin Deniz, Efecan Karagöl. Eğitim Bilimleri Alanındaki Lisansüstü Tez Başlıklarının Kelime Sayısı ve Söz Dizimi Bakımından İncelenmesi. Lisans. 2016 Apr. 1;4(2):258-60. doi:10.16916/aded.00288

Cited By